son haberler

“Eskiden IMF ile Kalkıp IMF ile Yatıyorduk!”

Yayınlanma Tarihi: 23 Mart 2018 okunma

“Eskiden IMF ile Kalkıp IMF ile Yatıyorduk!”
Eğitim
0

Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Kulübü öğrencilerinin düzenlediği Finansal Okuryazarlık konulu seminere bir bankanın Karadeniz Bölge Müdürü İbrahim Uzun katılarak öğrencilere tecrübelerini anlattı.

Fakültenin konferans salonundaki programa Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Yardımcısı Züleyha Yılmaz, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Dekan Yardımcısı Züleyha Yılmaz yaptığı konuşmada “Finansal okuryazarlık özellikle İ.İ.B.F. mezunları; işletmeciler, iktisatçılar, kamu yönetimi mezunları ailelerinizle görüşmeye gittiğinizde, akrabalarınızla oturduğunuzda sizden işletme veya iktisat konusunda yorum isteyecekler. Doğal olarak siz burada bunun 4 yıl teorik eğitimini aldınız ve sizden beklentiler de bu yönde oluyor. Çevrenizin beklentileri kadar sizin de finansal bilgileri yorumlayabiliyor olmanız gerekiyor. Dolayısıyla Finansal Okuryazarlık sizin bu okuldan mezun olurken götürebileceğiniz cebinizdeki yeti olarak karşınızda bulunmaktadır” dedi.

Konuşmasına iki Matematikçi Paul Wimatt’ın “formülleri takip etmek, emniyet kemeri takılı diye çılgınca araba sürmek gibidir, bu hayatımızı kurtarmaya yetmeyecektir” sözü ile Ünlü Fizikçi İsaac Newton’un “1720 yılı aldığı şirket hisseleri servetinin büyük bir kısmını kaybetmiş ve ‘gök cisimlerinin hareketlerini hesaplayabildiğim halde, insanların çılgınlıklarını hesaplayamadım” sözü ile başlayan bir bankanın Karadeniz Bölge Müdürü İbrahim Uzun öğrencilerle Finansal Okuryazarlık konusunda tecrübelerini paylaştı.

Risk ve Belirsizlik Arasındaki Fark

Karadeniz Bölge Müdürü İbrahim Uzun “Özellikle risk ve belirsizlikleri anlatırken sonuçta matematik kuralları ve formülleriyle riski bir şekilde tahmin edebilir veya senaryo çizebilirsiniz ama belirsizlikleri ve beklentileri tahmin etmek bu kadar kolay değildir. Ben bankacıyken hep merak ederdim beklentiler nasıl yönetiliyor diye biz 2000 öncesini de gördüğümüz için bırakın beklentileri yönetmeyi normal ekonomiyi iyi yönetsek bu güne kadar getirmiş olacaktık. Hep merak ederdim bu beklentiler nasıl yönetiliyor diye 2000’li yıllardan sonra gördük ki Merkez Bankası da bir ibare bırakıyor sabah saat 06.00’da “bugün döviz alım satımı yapmayacağım” bitti bu kadar. Artık döviz alım satımı yapması gerekmiyor. Döviz alım satımı yapacağı dönemde neleri yapacaksa ya da nasıl etkiler oluşacaksa o bir cümlelik not onu gerçekleştiriyor artık. Dünya bu kadar gelişti” diye konuştu.

Finansal Okuryazarlığın tanımını “gündelik hayatta karşılaştığımız temel finansal durumlara karşı sorunları çözebilme, anlayabilme ve kavrayabilme, özellikle bilinçli, faydalı ve gerçekçi finansal karar verebilme yeterlilik ve kabiliyeti olarak tanımlayabiliyoruz” cümlesiyle yapan Karadeniz Bölge Müdürü İbrahim Uzun, öğrencilere finansal kararları etkileyen Uluslararası Finansal Kuruluşların işleyişini anlattı.

“Eskiden IMF ile Kalkıp IMF ile Yatıyorduk!”

Müdür Uzun öğrencilere Uluslararası Finansal Kuruluşları anlatırken bu kuruluşlar arasında yer alan ve yakın zamana kadar Türkiye’de adından sıkça söz edilen IMF’yi, “şimdiki arkadaşlar bilmez ama hocalarımız ve biz iyi biliyoruz. Yakın zamana kadar biz IMF ile yatıyor IMF ile kalkıyorduk. Bizi hiç yalnız bırakmadılar 2004-2005 yıllarına kadar. Tabi bunu biraz da eleştiri bazında söylüyorum. Netice itibariyle Fed, Avrupa Merkez Bankası, IMF istesek de istemesek de Dünya ölçeğinde bu kurumların almış olduğu kararlar bizim bütün kararlarımızı, bütün  kapımızda gerçekleştirmek istediğimiz ekonomik işleri hepsini etkiliyor” diye konuştu.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.