son haberler

Güney, “Ünye’de Rehber Öğretmen Sayısı Yetersiz!”

Yayınlanma Tarihi: 28 Şubat 2018 okunma

Güney, “Ünye’de Rehber Öğretmen Sayısı Yetersiz!”
Eğitim
0

Ünye’de riskli öğrencileri değerlendirme toplantısı düzenlendi.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Türkiye genelindeki öğrencilere uygulanan 48 maddelik ‘Yaşam Pencerem’ formu sonuç tablosunun değerlendirildiği toplantıda Ünye’de risk grubu altındaki çocukların durumları ve çözüm önerileri konuşuldu.

Ünye Mehmet Akif Ersoy Okulu’nda düzenlenen toplantıya Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Eren, Emniyet Müdürü Ahmet Aksu, Jandarma Komutanı Esat Can Öztürk, Milli Eğitim Müdürü Tamer Uysal, okul idarecileri ve Ünye genelindeki bütün okulların rehber öğretmenleri katıldı.

Ünye genelinde bu formun sadece ortaokul ve lise öğrencilerine uygulandığını, ilkokul öğrencileri ile ilgili ise sınıf öğretmenlerinin gözlem sonucuna göre formları doldurduğunu ifade eden Ünye Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürü Ergin Yiğit Türkiye genelinde toplam 791 kurs açıldığını ve bu kurslara 20 Bin 759 öğrencinin katıldığını belirtti.

“Rehber Öğretmen Sayısı Yetersiz”

PDR Öğretmenlerinin Sayısının yetersiz olduğuna vurgu yapan Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney; “Bu mesleğin yaygınlığına, derinliğine gelişimine göz atmak istedik. Görüyoruz ki şu söylemlerden, buradaki verilerden rehberlik, psikolojik danışmanlık dediğimiz öğretmeninin mazisi çok eski değil. Aynı sayıda farklı okullardan seçilmiş edebiyat öğretmenlerini getirsek veyahut da matematik öğretmenlerini davet etsek, buradaki verilen süreler hem çok daha o okulda eski, meslekte de çok daha geriye gittiğini görürüz. Bizim öğretmenlerimiz ortalama mesleki geçmişleri, tecrübeleri 5 ila 10 yıl arasında değişiyor. Buda şunu gösteriyor, mesleğiniz psikolojik danışmanlık rehberlik öğretmenliği henüz okullarınızda kadrolaşıyor, yerleşiyor, gelişiyor ve kendisine ihtiyaç duydukça kadro üretme sayıları artıyor. Bizler bundan 5 ya da 10 yıl önce PDR öğretmenleri atandığı zaman birçoğunun felsefe gurubu öğretmenliğinden, psikoloji, sosyoloji, felsefe gibi derslerde ders veren öğretmenler olarak bakılırdı. Ne okul idaresi, ne meslektaşları, nede öğrenciler ve veliler bu mesleğin ne kadar önemli bir fonksiyonu, misyonu ve görevi olduğunu anlayamamıştılar. Bugün geldiğimiz aşamada daha iyi seviyedeyiz, ama yeterince anlayabildik mi, ben kusura bakmazsanız başta PDR öğretmenlerimiz olmak üzere hiçbirimizin yeterince bu görevi, bu öğretmenliği ehemmiyetini tam layık-ı veçhi ile anlayabildiğimize inanmıyorum. Görevimizi layık-ı veçhi ile anlayamadığımız için icabını da tam manasıyla getirebildiğimizi düşünmüyorum” dedi.

Güney “Sizlerin sorunlarını, taleplerini, şikâyetlerini alacağız, önerilerini alacağız sizin tecrübeleriniz bizim için çok önemli. Çünkü siz sahada işin içerisindesiniz, birebir siz varsınız, sorunlarla yüzleşen sizlersiniz direkt olarak konuya dokunan, soruna dokunan, hisseden sizlersiniz. Sizlerin görüş ve önerileri bizim için çok önemlidir, ama özel okullar dahil olmak üzere 24 Bin’e yaklaşık ilkokul, ortaokul, lise seviyesinde öğrencisi olan bir ilçede şuanda üzerine ağır yük binmiş ve kendisinden çok şey beklediğimiz mesleğin önemi ve içeriği ihtiyaca binaen her gecen gün daha iyi anlaşılan ve anlaşılacak olan, sorumluluğu ve görevi her geçen gün artan psikolojik danışmanlık rehberlik öğretmenlerimizin sayısının çok yetersiz olduğunu görüyorum. Burada kendisini tanıtan daha kıdemli öğretmenlerimizin de konula ilgili PDR öğretmeni olmadığı için orada bu yetki ve sorumluluğu üstelenmiş bazı öğretmen arkadaşlarımızda olduğunu görüyoruz. Sayımızın iç açıcı olmadığını öğrenci sayısıyla bizim istediğimiz verimli çalışmayı yapamayacak olduğumuzu ben değerlendiriyorum” diye konuştu.

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.