son haberler

Devlet Fındık Almasaydı Fiyat 5-6 TL Olurdu!

Yayınlanma Tarihi: 22 Kasım 2017 okunma

Devlet Fındık Almasaydı Fiyat 5-6 TL Olurdu!
Ekonomi
0

Ünye Ziraat Odası Başkanlığı Muhtarları ve üreticilere yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi. Odanın toplantı salonunda gerçekleşen programda Toprak Mahsulleri Ofisi, Çiftçi Kayıt Sistemi ve Alan Bazlı Destek Ödemeleri gibi birçok konu bilgilendirme yapıldı.

TMO 135 Bin Ton Fındık Aldı

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman yaptığı konuşmada, ” Bildiğiniz gibi bu yıl yani 2017 fındık ürünü tarım bakanlığı devlet tarafından Toprak Mahsulleri Ofisi Ordu’da  şubesini açarak hem müdahale alanında hem de bende bundan sonra fındıkta varım demesi bizleri ziyadesiyle mutlu etmişti. Bununla alakalı çeşitli haberler yaptık TMO bugüne kadar neler yaptı, kaç bin ton fındık aldı, kaç bin ton fındık alacak nereye kadar fındık alacak sorularını sizlerden zaman zaman bizlere geldiği için bununla alakalı bir araştırma yaptık. Toprak mahsulleri ofisi dün itibariyle 135 bin ton fındık almış. Bunun dışında aşağı yukarı 50 bin tonluk daha randevu alınmış vatandaş tarafından” dedi.

Şu An İtibariyle Bu Ay Sonuna Kadar Sistem Açık

Sarıkahraman ayrıca TMO’nun fındık alımıyla ilgili sisteminin bu ay sonuna kadar açık gözüktüğünü ifade ederek, ” dün TMO’ya gittiğimde biraz fındık yatırılma isteğinin azaldığını gördük buna sebep şu, piyasada fındık yavaş yavaş 8 veya 8.75’i buldu diye söylendiği doğrumudur bilmiyorum. 9 TL ye fındık alındığını duydum, çakıldak fındıkların fiyatının daha iyi olduğunu randımanların daha fazla olduğunu duyduk. Böyle bir araştırmamız var. Ben 200 bin ton gibi ofisin fındık alabileceğini ön görüyordum kendimce. Ama bu elimdeki verilere bakınca 200 bin ton olmayacak gibi, 160-165 bin ton gibi bu gidişat bunu gösteriyor. 11. Ayın 30’u sonrasına da randevu talebi yok henüz yani şu anda randevu açtıklarında 11. Ayın içerisinde 23, 24 üne dönebiliyor, ama sistem şu anda açık değil yani ihtiyaç hasılı olduğundan TMO sistemi hemen merkezden açıyor ve randevusunu veriyor. Ama öğrendiğimiz kadarıyla da 11.ayın 30’undan sonraya randevu yok. Acaba 11. Ayın 30’undan sonra TMO fındık almayacak mı? Sorusu burada gündeme geliyor” diye konuştu.

Devlet Fındık Almasaydı Fiyat 5-6 TL Olurdu

Başkan Sarıkahraman konuşmasında önemli bir konunun daha altını çizerek, “TMO Ordu Merkez ve Ünye’de fındık alıyor. Samsun’da ise Çarşamba’da fındık alıyor. 10 TL taban fiyatı bizi hoş etmedi bunu biliyoruz, hep beraber bunun idrakındayız ama devlet ben varım fındıkta demeseydi ben inanıyorum piyasada fındık bugün 5-6 liraları görecekti” dedi.

Tüccar TMO’ya Fındık Veriyor Haberleri Kulağımıza Geliyor

“Bunun dışında gözlemlediğimiz başka şeyler var bazı muhtar arkadaşlarım beni aradılar tüccarların ofise fındık vermesi konusunda şikayetler aldık sözün bittiği yer ne söylenebilir bende bilmiyorum. Biz bunun önüne geçmeye çalışıyoruz ama yasal olarak bizim bunun önüne geçme şansımız yok sadece deşifre edebiliyoruz. Sen zaten bir esnaf olarak vatandaş olarak çalışıyorsun, iyi niyetli olan esnaflar başımızla beraber onlara sözümüz yok siz 12 ay boyunca onlara zaten. Müstahsile konuşuyoruz müstahsilin elindeki evrakını alarak ona da 300- 500 lira vererek devlete tekrar para götürüp devletin kasasına para götürmenin etiğini ben anlayabilmiş değilim. Dolayısıyla bunun müşteri ayağına gelince bir insan evrakını bir başkasına nasıl kullandırır ben anlayabilmiş değilim bununla alakalı defalarca haberler yapıldı, elimizden geldiğince bir şeyleri anlatmaya çalıştık eğer biz ürünümüze sahip çıksak devletin zaman zaman yanımızda olmasıyla birlikte ben fındıkta hak ettiğimiz fiyatı bulacağımızı düşünüyorum”

3 Vilayet Koruma Altına Alınmalı

“Ordu, Giresun, Trabzon bölgeleri de bu kapsamda koruma altına alınması gerektiğini savunuyoruz. Neden bu üç vilayet koruma altına alınması gerektiğini de şöyle yanıtladım, fındıktaki en büyük rakibimiz reklamlarında bu ürün Karadeniz’in en seçkin fındığından yapılmıştır diyor, Torku’nun adını söylüyorum o bizim milli ürünümüz milli firmamız, Torku’da aynı reklamı yapıyor ve ben Torku’ya teşekkür plaketi gönderdim. Bu ürün Karadeniz’in en seçkin fındıklarından üretiliyor diyor, o zaman desin ki yabancı firma bu ürün İtalya’nın şu fındığından İspanya’nın şu fındığından yapılmıştır desin. Çünkü bizdeki tat onlarda yok, bu yüzden bu üç vilayetin koruma altına alınması gerektiğini, ikincisi Allah devletime zeval vermesin kelimesini bu bölgeden daha çok söyleyen insan yoktur gerektiğinde tankın altına yatar, gerektiğinde tankın üzerine çıkar, gerektiğinde uçağa kafa tutar. Bu bölgenin insan yapısı budur, vatanına, milletine, bayrağına, dinine, diyanetine bizim kadar sahip çıkan millet yoktur, insan unsurumuzdan dolayı da ikinci şık olarak bu üç vilayetin  koruma altına alınması gerektiğini söyledim. Bu üç vilayette fındıktan başka bir şey yapma şansımız yok.”

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.