son haberler

Ete Müdahale Fiyatları Aşağı Çekti

Yayınlanma Tarihi: 17 Kasım 2017 okunma

Ete Müdahale Fiyatları Aşağı Çekti
Ekonomi
0

Türkiye’de son dönemde tartışma konusu olan kırmızı et fiyatlarına son olarak bakanlık müdahale etmiş ve yurt dışından et ithalinin yapılacağını açıklamıştı. Bakanlığın yurt dışından gelecek etlerin satışı için ise açtığı ihale sonucu Türkiye’nin 81 ilinde şubesi olan 2 süper market zinciri firma ihaleyi almıştı.

Kırmızı ette yaşanan bu gelişmeleri Ünye’nin yerel market zinciri Kale Market Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Balcı değerlendirdi. Katıldığı bir televizyon programında yaptığı değerlendirmede Balcı, “Yapılan bu uygulama tüketici açısından yaklaşırsak etin ne kadar ucuz yenmesi olumlu yöndedir” derken asıl sorunun etin fiyatında değil vergisinde olduğunu söyledi. Balcı, “Türkiye’de genel itibariyle problem satıştan değil, vergisinden kaynaklanıyor. sorunun çözümü için şuan %8 olan etteki kdv’nin sıfıra inmesi gerekir. Eti %1 Kdv ile alıyor, %8 Kdv ile satıyoruz” dedi.

Beyaz Et ve Kırmızı Ette Fiyat Farkı Düşündürücü

Kale Market Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Balcı ayrıca Dünya’nın hiçbir yerinde kırmızı et ile beyaz etteki fiyat farkının Türkiye kadar olmadığını ifade ederek, “Türkiye’de beyaz et ile kırmızı et arasındaki fiyat farkı çok uçurum. Bu Avrupa’da ya da Amerika’da böyle değil. 4-5 kat yüksek fiyat yok, sadece 2-2,5 kat fiyat farkı var” diye konuştu.

Bakanlığın Müdahalesi Fiyatları Aşağı Çekti

Balcı Tarım Bakanlığının fiyata müdahale uygulamasının fiyatları aşağı çektiğini ifade ederek, “Tarım Bakanlığımız 81 ilde faaliyet gösteren iki tane ulus market zincirine et satışının; kıymanın 29 TL, kuşbaşının ise 31 TL’den satılması taahhüdü karşılığında ihale açtı. İhaleyi de iki firma kazandı. Etin yağ oranının ne olduğu burada çok önemli. Bize tüketici geldiği zaman eti yağsız istiyor. Bu durum zincir marketlerde nasıl olur bilmem ama biz tüketicinin isteğine göre et veriyoruz. Yaşanan bu süreçte biz de fiyatlarımızı onlara göre güncelledik ve fiyatları aşağıya çektik” dedi.

Yerel Marketler de Satmak İstiyor

Balcı son olarak büyük market zincirlerine uygulanan kolaylığın yerel marketlere de sağlanması gerektiğini ifade ederek, “ben bu anlamda Türkiye’de zamanla bu sorunun aşılacağını ve ilk adımının bu olduğunu düşünüyorum. Ama biz Türkiye’de ki yerel marketler olarak da aynı fiyata para kazanmadan da satmak istediğimizi aynı şartların yerel perakendecilere de sağlanması gerektiğini düşünüyoruz. Bu süre içerisinde önümüzdeki günlerde toplumun her katmanındaki insanların yerel marketleri tercih etmesini temenni ediyoruz” diye konuştu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.