son haberler

Fındık Fiyatında Şok Düşüş

Yayınlanma Tarihi: 16 Haziran 2015 okunma

Fındık Fiyatında Şok Düşüş
Ekonomi
0

Yeşil altın olarak nitelendirilen ve 20 TL üzerinde değer bulan fındık, 15 TL seviyelerine gerileyerek üreticileri tedirgin etti.

Geçtiğimiz yıl fındıkta yaşanan don olayının ardından 20 TL seviyelerine çıkan fındık fiyatı adeta altın çağını yaşadı. Ancak son günlerde yaşanan düşüşlerle 15 TL seviyelerine gerileyen fiyatlar, üreticiyi tedirgin ediyor.

Konuyla ilgili düşüncelerini aldığımız Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu, fındık fiyatında ki düşüşlerin ana nedenini, yeni sezondaki fındığın dalda iyi görünüp stokçunun elinde ki fındığı piyasaya sürmesine bağladı.

“Piyasaya Baskın Fındık İndi”
Fındık fiyatında ki düşüşe açıklık getiren Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu; “Ünye Ticaret Borsası olarak bugün itibariyle fındığa 15 TL olarak fiyat verdik. Bu yıl fındığın 20 TL’nin üzerine çıkmasında etken fındığın olmaması, buna karşı fındığa talep olması ve belli bir oranda stokçu kesimin fındığı elinde tutmasıydı. Şu anda ise yeni sezonda fındık iyi görünüyor, elinde fındığı olan esnaf da elindeki maldan çıkmak için hamle yaptı. Böyle bir hamle yapılınca da piyasaya baskın bir fındık indi, alıcı da olmayınca fiyatlar düştü. Yani fındık fiyatının düşmesindeki ana etken piyasada alıcının olmaması, yeni sezondaki fındığın iyi görünüp ve elinde stokçunun piyasaya fındık satmak için baskı yapmasıdır” dedi.

“Fındıkta 15 TL Orta Fiyat Olabilir”
Uslu açıklamasını şu şekilde sürdürdü; “Fındık fiyatı belki biraz daha düşebilir, ancak fazla düşeceğini de sanmıyorum. 15 TL’lik bir fiyat orta fiyat olabilir. Her yıl 6. aylarda dışarıdan fındık talebi azalır, iç piyasada da yaz olduğu için fındık talebi az olur. İhracatta geçmiş yıllara baktığımızda 6, 7 ve 8. aylarda önce ki aylara göre talep her zaman az olur. Fındığın bu yıl 20 TL ve üzerine çıkmasının sebebi alıcı varken piyasa da güçlü stokçuların da olmasıydı. Şuanda bunlar çözülüyor. Bundan sonrasında fındık 15 TL seviyelerinde oturur diye bir düşüncemiz var. Yeni sezonda fındık 14-15 TL’de olsa bu düşük bir fiyat değildir. Bölgemizde fındık iyi ve inşallah iyi bir sezon geçiririz.”

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.