son haberler

Fındıkta 2023 Hedefi 1 Milyon Ton

Yayınlanma Tarihi: 18 Mayıs 2015 okunma

Fındıkta 2023 Hedefi 1 Milyon Ton
Ekonomi
0

Ünye Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Uslu; “Türkiye’nin düşük verim sorunu uluslararası piyasalardaki rekabet gücünü azaltmaktadır. Bu nedenle verimi artırarak Türkiye’nin 2023 hedefi yılda bir milyon ton fındık üretimi olmalı” dedi.

Ünye Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uslu; ”Fındık bademden sonra dünyada yetiştiriciliği en yaygın yapılan sert kabuklu meyvedir. Fındık üretim ve ihracatının çok önemli bir kısmını Türkiye’nin sağlamasından dolayı, iç piyasada uyguladığı politikaların dünya piyasaları ve fiyatlarına etkisi de fazla olmaktadır. Türkiye’nin fındık veriminde yıllara göre önemli dalgalanmalar da görülmektedir. İklim şartları, gerekli kültürel işlemlerin yeterince yapılmaması ve fındık bitkisinde görülen periyodisite gibi etkenler verimdeki dalgalanmayı arttırmaktadır. Fındık bahçelerinin genelde yaşlı olması, ocakların ise sık dikili olmasından dolayı verim düzeyi özellikle son yıllarda daha da düşmüştür” dedi.

Türkiye’nin birim alandan diğer üretici ülkelerden daha düşük verim elde etmesi uluslararası piyasalardaki rekabet gücünü azalttığını ifade eden Uslu; “Bununla birlikte Azerbaycan ve Gürcistan’daki üretim artışının önümüzdeki yıllarda ülkemizin fındık ihracatını olumsuz etkileyebileceği söylenebilir. Son yıllarda dış piyasalarda fındık fiyatlarının yüksek olması ve bu ülkelerde üretim maliyetlerinin düşük olması nedeniyle fındık üretimi yaygınlaşmaktadır. Çikolata sanayinde faaliyet gösteren firmalar da ham madde giderlerini azaltmak amacıyla Azerbaycan ve Gürcistan’da fındık yetiştiriciliğini teşvik ederek Türkiye’nin pazardaki etkinliğini azaltmayı hedeflemektedirler. Türkiye son yıllarda oluşan fındık rekolte ortalamasının 600 bin ton olduğu gerçeğini görerek fındık dikim sahalarında verimi ve kaliteyi mutlaka artırmalıdır” dedi.

“Ülke olarak son 10 yılda üretimde yaşanan düşüklüğün farkına vararak acilen tedbir almalıyız” diyen Uslu; “2023 yılında 1 milyon ton kabuklu fındık üreten bir ülke olmalıyız. Bunun için ülkemiz fındık dikim sahalarında özellikle Ordu, Giresun, Trabzon il ve ilçelerinde köylerinde dönüm başına alınan verimi 80-90 kilolardan, en az 150-200 kilolara ulaştırmamız gerekiyor. İnanıyorum ki Türk fındık İhracatçısı’nın yakın gelecekte ülkemize fındıktan 5-6 milyar dolar döviz girdisi sağlayacağı günler uzak değildir. Daha bugünden Türk fındık ihracatçısı ülkemize 3 milyar dolar döviz girdisi sağlama başarısını göstermiştir” dedi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.