son haberler

İşbaşı Eğitimin 6 Aya Çıkması Gündemde

Yayınlanma Tarihi: 9 Kasım 2017 okunma

İşbaşı Eğitimin 6 Aya Çıkması Gündemde
Ekonomi
0

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası her hafta olduğu gibi üyelerini bilgilendirme amacıyla düzenlediği toplantılara devam ediyor. Bu hafta ise ÜTSO’da 3., 7. ve 11. meslek gruplarında hizmet veren üyeler konuk edildi. ÜTSO toplantı salonunda düzenlenen bilgilendirme programına Oda Başkanı Durmuş Zor, İŞKUR İlçe Müdürü Recep Özcan, ÜTSO Akademik Danışmanı Alperen Yiğit ve Odanın yönetim kurulu üyeleri katıldı.

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Durmuş Zor’un bilgilendirme açıklamasının ardından konuşan Ünye İŞKUR İlçe Müdürü Recep Özcan üyeleri İŞKUR hakkında bilgilendirdi.

Özcan, “Geçen hafta il müdürlükleri toplantısı vardı orada Bakanın İş başı eğitim programlarının 6 aya çıkma ihtimali üzerine konuşuldu. Belki yılbaşından sonra olabilir. Yani 6 ay biraz daha mantıklı, 3 ay biraz kısa oluyor.  Sizler bizimle irtibat halinde olursanız bu tip şeyleri zamanında öğrenmiş olursunuz. Bazı işverenlerimiz suiistimal ediyor. Yani çalıştırmadan karşı tarafa para aldırılıyor. Biz istiyoruz ki, kişi çalışsın hem o işi öğrensin hem de parayı alsın. Çalışamadan kimsenin para almasını istemiyoruz, böyle bir durum söz konusu olmasın. Bu paralar işsizlik sigortası fonundan karşılanıyor. Zaten Türkiye’de en zengin fon işsizlik sigortası fonudur. İşsizliğin önlenmesinde kullanılan bir fondur.”

Üç Şart Yerine Getirildiğinde İşsizlik Maaşı Alınabilir

Müdür Özcan; “İşverenlerimizin ihtiyacı olduğu için biz bu işi yapıyoruz. Bir taraftan da mevcut iş arayanlarımızı onlara yönlendiriyoruz. Büyük işletmelerimizde biz kurslarda açıyoruz. Yetişmiş eleman bulamadıkları için 25’er kişilik gruplar halinde kurslar açıyoruz. Bir taraftan da kursiyerlere, kursiyer parası ödüyoruz, bir taraftan da işverenimize destek oluyor. Hem işverenler buradan kazançlı durma gelmiş oluyor, hem de iş arayanlar bir meslek öğrenmiş oluyor. İşsizlik maaşlarıyla ilgili şuan ki kanunda 3 yıl içerisinde 600 gün primi olması gerekiyor, son 120 günde kesinti olmaması gerekiyor. Bu kesintiden kasıtta şu giriş, çıkış olmaması gerekiyor. Birde kişinin kendi isteğiyle çıkmaması gerekiyor. Be üç şartı yerine getirdiği zaman işsizlik maaşı alabilir. Bununla ilgili sürenini 600 günün altına düşmesiyle ilgili veya başka değişikliklerle ilgili sürekli konuşuluyor ama bir değişiklik uzun süredir yapılmadı. Esnafla ilgili BAĞ-KUR’la ilgili işsiz kalanlara işsizlik maaşı almayla ilgili yeni bir düzenlemeye gidiliyor. Büyük ihtimalle olabilir.” dedi.

Ünye’de Organize Sanayi Olmadığı İçin Büyük Firmalarımız Yok

Özcan; “İş başı eğitimi kursiyer sayımız 350 sanıyorum biraz düştü, sürenin kısalmasına bağlı. Önceden 700, 800’e kadar çıkmıştık. Birde Ünye’de Organize sanayi olmadığı için büyük firmalarımız yok. Sadece fındık sektöründe var, onlarda da personelin sayıları kış döneminde düşüyor, yaz döneminde çıkıyor. O iniş çıkışlardan dolayı onları çok kullanamıyoruz. Bizdeki firmalar daha çok küçük firmalar. Burada fazla iş başı eğitim programını veremiyoruz. İş başı eğitim programı olarak 150 tane program yapıyoruz, ancak sadece 1 veya 2 kişi verebiliyoruz. Ama 100 kişi çalışan bir yer olsa 30 kişiye kadar verebiliyoruz ve bu sayıyı yükseltiyor. Aynı zamanda yılsonuna doğru yaklaştığımız içinde sayımız biraz aşağıya düştü” diye konuştu.

Döviz Üzerinden Borçlanmalarda İhracata Dayalı Ürünler Üretilip Satılmalı

ÜTSO Akademik Danışmanı Alperen Yiğit; “Yatırım konuları çok teknik bir konu, dışarıdaki gelişmelere göre hareket edilmeli. Döviz fiyatı, faiz oranları ve altın dışarıya çok bağlı olduğu için Türkiye’nin de krediler konusunda dışarıya bağlılığı devam ettiği sürece yani bir anlamda tasarruf miktarlarımızın yetersiz olduğundan dolayı dışarıdan krediye ihtiyacımız oluyor. Bu ihtiyaç olduğu sürece ve dış piyasa faizleri yüksek tuttuğu sürece ne altında ne de döviz fiyatında ciddi bir gerileme beklememek lazım tabi bunlarda gerileme beklenmemesi demek gelecek dönemlerde enflasyonu yukarı doğru  çekmektedir. Her türlü sektör yatırımlarında ve ya da borçlanmalarında bu riskleri göz önünde bulundurarak hareket etmesinde fayda var. İşletmelerimiz eğer döviz üzerinden borçlanacaksa mümkün olduğu kadar ihracata dayalı ürünler üretip satmalarında fayda var. Yani ekonominin bir numaralı kurallarından bir tanesi gelirinin cinsinden borçlanmaktır, TL bazında geliriniz var, döviz geliriniz yoksa döviz cinsinden borçlanmak çok ciddi bir risktir. Bunun en güzel çözümü ise ihracata dayalı ürünleri arttırabilmek yüksek katma değerli ürünleri yaparak kendimizi tanıtabilmektir. Ünye’de Organize Sanayi Bölgesinin oluşmasıyla bu işletmelerin sayısını arttırarak, Ordu ilinde ihracatı arttırmamız, fındık dışındaki ürünlerde ihracat yapabilmemiz gerekir. Eğer bunları sağlayabilirsek hem il ekonomisi hem de ilçe ekonomisi karlı çıkar” ifadelerini kullandı.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.