son haberler

Kurduğu Sistemle Üreticilerin Parası Cebinde Kalacak

Yayınlanma Tarihi: 20 Ağustos 2021 okunma

Kurduğu Sistemle Üreticilerin Parası Cebinde Kalacak
Ekonomi
0

 

Daha çok fındık fabrikalarında alışık olduğumuz sistemi kuran İş İnsanı Nurettin Coşkan bu sistemle üreticilerin ton başına 500 TL kara geçtiğini söyledi.

Fındık harmanından kamyonlarla manava getirilen fındıklar manavda yapılan randıman ve kalite tespitinin ardından bir süre burada bekletildikten sonra yeniden kamyonlara yüklenerek fabrikalara gidiyor. Bu süreçlerin büyük kısmı işçilikle yapılıyor. Fındığın harmandan yüklenerek pazara getirilmesi ve yeniden başka bir araca yüklenerek fabrikaya gönderilmesi sırasında iş gücü gerekirken aynı zamanda bu süreçte belli bir bedel karşılığında yapılıyor.

Son yıllarda çalıştıracak işçi bulmakta zorluk çektiklerini söyleyen İş İnsanı Nurettin Coşkan işyerine kurduğu sistemle fabrikalarda alışık olduğumuz tek tuşla yükleme ve boşaltma yapıyor.

Kamyondan tartıya indirilen fındık çuvalları daha sonra bir havuza boşaltıldıktan sonra sistem ile doğrudan depoya aktarılıyor. Burada fabrikalara gideceği zaman sistem bu kez tersine çalışarak depodan kamyona fındık yüklemesi yapılıyor. Bu sistemin ton başına 500 TL karı olduğunu belirten Coşkan işçi maliyetinin düşürülmesiyle hem üreticinin hem de kendilerinin kazandığını söyledi.

“Sistem Fındıkta Kaliteyi Arttıyor”

Coşkan sistem ile ilgili olarak “Bu sistemi kurarken ilk olarak işçi bulmakta zorluk yaşadığımız için düşündük. İkincisi ise fındığa randıman yapsak bile fındık ürününün tamamını göremediğimizden ister istemez biraz karışıklık yaşıyorduk. Bu sistem ile fındığın tamamını görebileceğiz ve bunu daha az maliyetle yapacağız. Elde ettiğimiz bu kar hem üreticilerimize hem de bizlere katkı sağlayacak. Daha kaliteli bir işi daha az zamanda daha ucuza yapmış oluyoruz. Bu sistem hem yükleme hem de boşaltma yapabiliyor. Aynı zamanda fındığın depolama sırasında çuvalda kalmasının önüne geçerek fındıkta herhangi bir deformasyonun da önüne geçmiş oluyoruz” dedi.

 

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.