son haberler

Odalardan “Esnafına Sahip Çık” Çağrısı

Yayınlanma Tarihi: 5 Mart 2021 okunma

Odalardan “Esnafına Sahip Çık” Çağrısı
Ekonomi
0

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası ile Ünye Esnaf Kefalet Kooperatifi öncülüğünde Ünye Terziler Odası, Ünye Gıda Maddeleri Satıcıları Esnaf Odası, Ünye Madeni Eşya Satıcıları Esnaf Odası ve Ünye Şoförler Odası’nın destek verdiği “alışverişini Ünyeli esnaftan yap, esnafına sahip çık” kampanyası başlatıldı.

Oda başkanları ÜTSO’da bir araya gelerek zor durumda olan yerel esnafın sorununa çözüm önerilerini masaya yatırdı. Ortak alınan karar doğrultusunda zincir marketlere karşı yerel esnafı desteklediklerini belirten odalar vatandaşlara çağrıda bulundu.

Akar “Ulusal Marketler Bölgemizin Kanayan Yarası”

Konu hakkında ilk değerlendirme ÜTSO Başkanı İrfan Akar’dan geldi. Başkan Akar, “bildiğniz gibi artık Ünye’de ve bölgemizde kanayan yaramız olan ulusal marketler var. Bu artık çok ciddi sorunlar teşkil etmekte ve bölgedeki esnafımızı sıkıntıya sokmaktadır. Biz hükümete çağrıda bulunmak istiyoruz: artık yerel marketlere sahip çıksın istiyoruz. Bunu yaparken de önce kendi özümüzden başlamak istiyoruz. Ünye’den bir ses duyuralım, Ünye halkı olarak sese kulak verelim istiyoruz. Ünye’den başlayacak olan bu kampanyanın heryere yayılmasını amaçlıyoruz. Halkımızdan rica ediyoruz; mümkün olduğunda yerel marketlerden alış veriş yaparlarsa esnafımızın yüzünü güldürürler” dedi.

Özkan “En Az Ciro Yapan 15 Bin TL Yapıyor”

Ünye Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Ümit Özkan ise Ünye’de 59 ulusal marketin olduğuna dikkat çekerek, “bu çok ciddi bir rakam. 59 ulusal market demek ortalama en az ciro yapan günlük 15 bin TL ciro yapıyor. Bazılarının ise cirosu 60-70 bin TL’yi buluyor. Bunu aylık olarak hesapladığımızda ise 30 Milyon TL Ünyemizden çıkıyor. Ünye’ye bıraktıkları ise kira ücreti ve çalıştırdıkları personeller. Market dediğimizde aklımıza gıda maddeleri ve içecektir. Ama geldiğimiz noktada en ücra yerdeki markette araba aküsünden kırtasiyeye ve giyime kadar bir çok ürün satıyorlar. 200 metrekare alanda bu kadar çeşit ürün satıp yerel esnafı zor durumda bırakıyorlar. Bugün 10 esnafın yaptığını 200 metrekarelik alana doldurup satışını yapıyorlar. 30-35 Milyon TL’nin Ünye’den gitmesi demek çok çok ciddi bir rakam. Biz esnaflarımıza sesleniyoruz. İşletmelerini büyütmek isteyen esnaflarımıza her türlü kredi imkanını sağlamaya hazırız” diye konuştu.

“İhtiyaçlarımızı Yerel Esnaftan Karşılayalım”

Ünye Madeni Eşya Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Ali Özkan, “biz evimizin anahtarını, çocuğumuzu emanet ettiğimiz bakkallarımızın her zaman yanındayız. Ulusal marketler her mahalleye girerek küçük esnafımızı zor durumda bırakıyor.  Önce Ünyelilere sesleniyoruz; en az 3-4 ay evin ihtiyaçlarının %25-50’sini yerel esnaftan yapın” dedi.

Ünye Terziler Odası Başkanı İsmet Çat ve Gıda Maddeleri Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Harun Güdek de vatandaşlara yerel esnaftan alış veriş yapmaları konusunda çağrıda bulundu.

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.