son haberler

Samsun’da 9, Ünye’de 7 TL!

Yayınlanma Tarihi: 20 Eylül 2017 okunma

Samsun’da 9, Ünye’de 7 TL!
Ekonomi
0

Karadeniz Bölgesi’nde 500 bin ailenin geçim kaynağı olan fındıkta oynanan oyunlar üreticiyi isyan ettirdi.

Ünye’de serbest piyasada 7 TL’ olan fındık fiyatının sınır komşumuz Samsun’da 9 TL’den işlem görmesine üretici anlam veremiyor.

Ordu’da bahçelerinde fındık hasadını tamamlayan üreticiler, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanan 10 liralık fiyattan dert yanarken, serbest piyasada oluşan fiyatlar ise üreticiyi adeta isyan ettirdi. TMO’nun Giresun kalite fındığı 10.5 lira, levant kalite fındığı 10 liradan alım yapacağını açıklamasının ardından serbest piyasada üreticinin beklediği fındık fiyatı bir türlü beklentileri karşılamadı.

Ordu’da serbest piyasada, sezona 9 liradan işlem görerek başlayan 50 randımanlı kabuklu fındığın kilogram fiyatı 7 liraya kadar düştü. Ünye’de de serbest piyasada 7 lira ile 7,5 lira arasında işlem gören kabuklu fındığın hemen yanı başımızdaki Çarşamba’da 9 lira ile 9,5 lira arasında işlem görmesi ise kafaları tamamen karıştırmış durumda. Çarşamba ile Ünye arasındaki yaklaşık 2 liralık fiyat farkına anlam veremeyen fındık üreticisi yetkililerden bu durumun nedeninin araştırılmasını istiyor.

Öte yandan serbest piyasada fındık fiyatının 7 liraya kadar düştüğü şu günlerde bazı fındık üreticileri, fiyatlara tepki göstermek için balta ve ağaç motoru ile fındık bahçesindeki dalları kesmeye devam ediyor. Bahçelerde çektikleri videoları da sosyal medyadan paylaşan üreticiler, sesini duyurmaya çalışıyor.

Çaybaşı İlçesi İlküvez’de fındık bahçesinde dalları keserek protesto eden fındık üreticisi Ramazan Karayiğit, “Fındık 4 sene önce 15 liraydı. 8 liraya fındık veriyoruz bu ne ya. Allah aşkına bu nedir. Kesip yulaf ekerim. Ne yapacağım ben bunu, hayvanlarıma mısır yulaf ekerim. Zaten para etmiyor. Bu köylü ne yapsın kardeşim” dedi.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.