son haberler

5 Nisan Teknikerler Günü

Yayınlanma Tarihi: 5 Nisan 2018 okunma

5 Nisan Teknikerler Günü
Gündem
0

Türkiye Teknikerler Birliği Ordu İl Başkanı Musa Kıranlı 5 Nisan Teknikerler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada teknikerlerin sorunlarına değindi.

Kıranlı, “1999 yılından beri de her yıl 5 Nisan günü Teknikerler günü olarak buruk da olsa kutlanmaya çalışılmaktadır. Genel merkezi Ankara’da bulunan Teknikerler Birliğinin kapısı Edirne’den Kars’a, ailesine, yaşadığı topluma, ülkesine ve tüm dünyaya faydalı hizmetler üretmek üzere T.C. Üniversitelerine bağlı olarak eğitim-öğretim veren Meslek Yüksek Okullarında okuyan, mezun olan vatanına, bayrağına, milletine bağlı tüm teknikerlere açıktır” diyerek 12 maddelik çözüm önerisi sundu.

Kıranlı sözlerini şöyle sürdürdü; “Bugün niceliksel olarak 3.000.000 mezun tekniker kitlesine dernek ve vakıf bünyesinde hizmet sunmak, meslektaşlarımızın sorunlarını çözmek için yasal olarak yeterli gelmemektedir.  Köklü ve sağlıklı çözümün T.C. Anayasası 135. Maddesinde tarifi verilen meslek odaları gibi “Tekniker Odaları ve Birliği” kurulması ile mümkün olabileceği ortadadır.

1 – Gelişmiş ülkelerde mesleki ve teknik eğitim % 70 olup hükümetlerin öncelikli politikaları arasındadır. seçim beyannamenizde teknikerler için taahhütleriniz nelerdir?

2  –  Türkiye Cumhuriyeti’nin  fakültelerinde, yüksekokullarında okuyup üniversite mezunu olmalarına rağmen teknikerlere mesleki haklar neden verilmiyor?

3 –  Okurken üniversiteli olan mesleki teknik eğitim alan teknikerler mezununiyet sonrası neden yarım üniversiteli olarak görülmektedir?

4 – Teknikerlerin haklarının önemli bir bölümü çıkarılan kanunlarla alınarak teknikerler iş yapamaz hale geldi?

5 -Tekniker olmadan şantiye ve uygulama yapılması, beton olmadan bina yapılması gibidir.

3795 sayılı kanunun görev-yetki-sorumluluk gerekleri ne zaman uygulamaya girecek?

6 –  Her mesleğin bir mesleki odası var iken tekniker odaları ve birliği kurulmasına neden izin verilmiyor?

7 –  Çoğunluğu alaylı, ilk, orta, lise ve meslekle ilgili eğitim almamış esnaf sanaatkar odalarına, teknikerleri üye olmaya neden zorluyorsunuz?

8 – Yüzlerce farklı branştan mezun meslektaşlarımız kpss’de başarılı olmasına rağmen, sayıları onlarla ifade edilecek branşlara neden tekniker istihdamı sağlanmıyor?

Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan Tekniker meslektaşlarımızın özlük hak ve ünvan sorunları bir an önce çözülmelidir. 6331 sayılı kanunda madde değişikliği yapılarak teknikerler yetkilendirilmelidir.

9 –  Ülkemizde iş güvenliği uzmanlığı sadece mühendis ve mimarlara değil bu konuda eğitim almış İş Güvenliği Teknikerlerine ve ilgili eğitim alan diğer tekniker programı mezunlarına da eğitimleri karşılığı yeterli yetki ve sorumluluklar verilerek tüm çalışma alanlarında tam bir iş güvenliği denetimi yapılmalıdır.

6331 Sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanun’u adeta teknikerleri cezalandırmış, Kanun kapsamı dışında tutulmuştur. Teknikerlerin İş Güvenliği Uzmanı olmasını bir kenara bırakın Teknik Eleman olarak dahi görmek istememiştir.

10 – Teknikerlerin askerlik hizmet süresi kısaltılmalı, teknikerliğe gençlerimiz bu vesile ile teşvik edilmelidir

11 – İş arayan değil işletmeler kuran, ara elaman değil aranan eleman yetiştiren meslek yüksek okulları istiyoruz.

12 – AB müktesebatında yer alan, YÖK’ün uluslararası anlaşmalarında imzaladığı bologna süreci ve lizbon protokolünü teknikerler için neden işletilmiyor?

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.