son haberler

Avrupa’nın Taksim FM’ine Açılım Ziyareti

Yayınlanma Tarihi: 20 Mayıs 2015 okunma

Avrupa’nın Taksim FM’ine Açılım Ziyareti
Gündem
0

Ünye’den Dünya’ya AB İle Medya Açılımı projesi kapsamında Hollanda’ya giden Ünye, Ordu ve Samsun medyası, Avrupa’nın en büyük Türk Internet radyosu Taksim FM’i, en yaygın ve etkili radyo istasyonunu ziyaret ederek, hem bölgelerindeki yerel medyayı anlattı, hem de Hollanda medyasına ilişkin bilgiler aldı.

Hedefi, Ünye ve çevresinin tanıtımı, ayrıca Ünye Medyasının ve medya alanındaki faaliyetlerin tanıtımı, bu vesile ile Ünye Medyası ile Hollanda Medyası, özellikle de Amsterdam Yerel Medyası arasında sürdürülebilir bir diyaloğun sağlanması olan proje kapsamında, Hollanda Amsterdam’da gerçekleştirilen çalışma ziyareti çerçevesinde Ünye ve Medya Tanıtım Etkinliği 5. gününde de devam etti.

Yerel televizyonlar, gazeteler, radyo ve internet medyasının çalışmalarını yerinde görmek amacı ile Hollanda Geldrop’dan yayın yapan Avrupa’nın en büyük Türk Internet radyosu Taksim FM ziyaret edilerek, Ünye özelinde bölgemizdeki yerel medya işleyişi anlatılarak, Hollanda medyası hakkında bilgiler alınarak ikili ilişkiler kuruldu.

Ziyarete ilişkin bir açıklama yapan Proje Başkanı Şakir Gürel; “Ünye’den Dünya’ya AB ile Medya Açılımı projemiz Hollanda yerel medyası ile diyaloğu ön görüyor. Bu çerçevede 10 kişilik medya çalışanı ile Hollanda’ya geldik. Ünye özelinde bölgemizdeki yerel medyanın işleyişini gittiğimiz ve ziyaret ettiğimiz yerlere anlatmak, kendi kurumlarında da nasıl yapıldığını onlardan dinlemek amacı ile gerçekleştirdiğimiz ziyaretler kapsamında kurumunuza ziyaret gerçekleştirdik. Çalışma ziyareti ile katılımcılar iyi uygulama örneklerini yerinde görerek kapasitelerinin ve Türkiye Hollanda medyası arasındaki iletişimin, diyaloğun arttırmasına katkı sağlamışlardır. Türk ile Hollanda medyası arasındaki hem personel hem de teknik anlamda çalışma farklılıklarını kıyaslama imkânı bulmuşlardır” dedi.

Medya çalışanlarını radyo istasyonunda Mehmet Okkabaş ağırlarken, Taksim FM ile ilgili bilgiler vererek, diğer radyolardan ayıran farkı anlattı; “Avrupa’da yeterli profesyonel Türk radyosu olmadığı belli, bizleri diğer radyolardan ayıran fark şudur. Erişimi kolay olan Türk radyolarına gurbetçi olarak gönderdiğiniz mesajlarınız çok geç veya hiç okunmuyor. Bize ulaşıp istekte bulunmak bu konuda daha da kolay. Diğer taraftan radyocu ve dinleyici arasındaki mesafeyi yakınlaştırdık. Medya denince insanlarımız çoğu zaman ulaşılması kolay olmayan bir veri düşünüyorlardı. Radyomuz bu klişe durumu yendi. Bize ulaşmak görüşmek çok kolay.

Gençlerimizin bizleri çok beğenmesinin en büyük nedenlerinden biride sosyal medyayı akıllı bir şekilde kullanmamız. Belki de sosyal medya üzerinde istek ve yorum okuyan ender radyolardan biriyiz. Sosyal medyada gurbetçi gençlerin beğendiği müziklere kolay ulaşabiliyorsunuz. Avrupa’da ciddi bir sanatçı potansiyeli var. Gurbetçi gençlerin müzik konusunda bir hayli istekli olduğu da ortada. Fakat bu gençlerin Türkiye’deki bazı yarışmalara yem olacağına, kendi özelliklerine güvenerek, daha tabandan, radyodan kendilerini duyurma imkanı verdik. Bu yüzden yeni çıkan müzikler, parçalar ve albümler Taksim FM tarafından hemen paylaşılıyor.”

Radyo işleyişi hakkında da bilgiler veren Okkabaş, Taksim FM internet üzerinden Türkçe yayın yapan bir kanal. En büyük dinleyici potansiyelinin beklenenin aksine Almanya’da. Almanya’nın büyük şehirleri olan Köln, Duisburg, Düsseldorf, Dortmund gibi şehirlerden çok büyük dinleyici potansiyeline sahibiz. Aynı zamanda Hollanda’da buna yakın dinleyiciye sahibiz. Bunun yanında Belçika, Danimarka, Fransa gibi ülkelerden de dinleyici kitlemiz var. Mütevazi olmayı severiz, ama Avrupa’nın en büyük Türk Internet radyosu olduğumuzu iddia etmeden geçemeyeceğim. Yaş gurubu olarak bizleri nedense hep küçümsediler. Radyomuzu dinleyen kitlenin 16 yaşından 45 yaşına kadar olan geniş bir kitle olduğunu söylemek isterim. Sosyal medya sayfalarından aldığımız istatistikler bu verileri ortaya çıkarıyor” dedi.

Okkabaş, radyoda DJ’lik yapan kişilere ve gelirlere ilişkin de açıklamalarda bulunarak; “Radyoculuk kaliteli yapılıp, DJ iyi olursa dinlenme potansiyeli yükselir. Yükseldikçe de reklamını iyi yaparsın ve para kazanmaya başlarsın. Ancak bu işe kendini adaman şart. Bir işle ne kadar uğraşırsan o kadar verim alırsın. Burada DJ’ler amatörce çalışıyor, herhangi bir ücret almıyor. Bazıları üniversite okuyor, berberi var, bazıları da şirkette ya da özel çalışıyor. Yerel politikacı olan dahi var” diye konuştu.

Radyoda ne tür program yapıldığı ile ilgili olarak Okkabaş, “Programlarımızda gençlerin dilini kullanmaya çalışıyoruz. Çoğu eğlenceli programlar oluşturuyoruz. Her saatin kendine ait dinleyici kitlesi var. 25’e yakın sunucumuzun bulunduğu radyomuzda herkesin kendine ait konsepti var. Mesela gece saat 00:00’da daha çok slow müziklerle insanlar hikayelerini paylaşıyor, haftada 2 gün canlı müzik şölenimiz oluyor, öğlen saatleri remix ve pop şarkılarına yer veriliyor. Yani seçim çok, ama bunun yanısıra diğer radyo kanallarımız da var. Diyelim girişimci olarak dükkanınızda radyo dinlemek istiyorsunuz. Fakat aradaki reklamlar ve canlı yayın sunucusunu dinlemek istemiyorsunuz. İşte bu zaman yapacağınız tek şey diğer kanallardan zevkinizi dinlemektir. Pop, Slow, Rock, Arabesk Arabic, Yabancı kanallarımız ile herkes kendini ait olan zevkini radyoda bulabiliyor” dedi.

Ziyaret, toplu fotoğraf ve Ünye’yi anlatan broşür ile hediyelerin olduğu çantanın Proje Başkanı Şakir Gürel tarafından ev sahibi Okkabaş’a takdim edilmesi ile son buldu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.