son haberler

Aya Nikola Adası Aslına Dönüyor

Yayınlanma Tarihi: 1 Kasım 2016 okunma

Aya Nikola Adası Aslına Dönüyor
Gündem
3

Ünye Belediyesi’nin 3 etapta yapılması planlanan Kültür Yolu Projesinin 2. Etabı olan Ayanikola Kilisesi’nde ilk çalışma başladı. Ordu Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile ziyaretçi potansiyeli açısından oldukça önemli olan Ayanikola Adası’nı, yapacağı restorasyon ve çevre düzenlemesiyle gün yüzüne çıkaracak.

ayanikola-3Ayanikola Kilisesi’nde yapılacak olan restitüsyon ve restorasyon çalışması için ön inceleme ve kazı çalışmasının yapıldığını belirten Başkan Çamyar, 2019 yılı sonuna kadar Ayanikola Kilisesi’nin de içinde bulunduğu Kültür Yolu Projesi’nin iki etabını tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

Başkan Çamyar, Kültür Yolu Projesi’ne ve Ayanikola Kilisesi çalışmasına ilişkin yaptığı açıklamada, “Kültür Yolunu 3 etap halinde düşündük. Birinci etabımız Yalı Kilisesi’nden başlayıp, Sebile Hanım Konağı Saray Hamamı, Yaşayan Kültürel Miras Müzesi, Fazile Hanım Konağı’nın Belediye Konuk Evi yapılması -ki onunda Anıtlar Kurulu’ndan onayı çıktı, 2017’de ihaleye çıkacağız. Burayı Belediye’nin konuk evi olarak kullanacağız ve bayanların kullanımına da açacağız. Oradan Kadılar Yokuşu’na ayanikola-4gelip, Bakırcılar Arastası’ndan girip Çifte Hamam, Kefelihan’dan Büyük Cami’nin oradan yıktığımız Rüzgarlı Sokak ve İş Merkezi ile denizle buluşulacak. Birinci etap bu şekilde.

Kültür Yolu’nun ikinci etabı kapsamında Hasan Baba Mevkii’nin dış cephesini çalıştık, proje bitti. Oradan Topyanı, Çamlık, sahil bandından Ayanikola Kilisesi’ne geçilecek. Ayanikola Kilisesi için restitüsyon ve restorasyona esas proje hazırlanacak. Elimizde sadece eski bir fotoğraf vardı. Onun birebir uygulamasıyla ilgili projeye esas kazı çalışması yapılıyor. Şimdi zemin ortaya çıktı. Bunun üzerine proje uygulanacak. Anıtlar Kurulu’nda onaya gidecek. Onaydan sonra projenin uygulanmasıyla ilgili yaklaşık 6 ay sonra ihaleye hazır hale gelir.

Kültür Yolu’nun üçüncü etabı olarak da Ünye Kalesi hattı düşünülüyor. 3 hatta toplamda 10 kilometre gibi bir hattı tamamlamayı planlıyoruz. Ünye Kalesi projesi içinde kalenin yanındaki köy evleri de var. Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma ayanikola-1(ÇEKÜL) Vakfı ile bu konuyu da tartıştık. Orada 15 tarihi özelliğini taşıyan ama tescil edilmemiş evler var. Restorasyon sürerken o evlerden birini kiralayıp orada yaşama başlayalım gibi bir düşüncemiz var. Daha sonra Ünye Kalesi’ne gelen herkes o evlere uğramak suretiyle evlerin pansiyona dönüştürülmesi, bahçelerinin kullanılması düşüncemiz var.

Kültür Yolu Projesi’nin birinci ve ikinci etabının 2019 yılında tamamlanacağını ifade eden Başkan Ahmet Çamyar, “Biz kısa vadede 2019’a kadar Yalı Kilisesi’ni, Saray Hamamını bitireceğiz. Müze Evi Yaşayan Miras Müzesi haline geldi. Kadılar Yokuşunu bitirdik, Bakırcılar Arastasını bitirdik. Çömlek projesi bugün bitecek. Kefelihan biter. Çifte Hamam yetişmeyebilir, Kalede kazıya başlatırız ve Ayanikola Kilisesi ortaya çıkar. 2019’a kadar bunlarla ilgili ciddi yol alırız” dedi.

Turizm ve Ziyaretçi Potansiyeli Yüksek

ayanikola-2Proje hazırlığı devam eden ve 1800’lü yıllarda Rum köylüleri tarafından ibadet amacıyla yapılan ve 1930’dan sonra tamamen yıkılan Ayanikola Kilisesi’ni restore ederek, kilisenin çevresindeki alanı halkın ihtiyaçları doğrultusunda yeniden düzenleyip turizme kazandıracaklarını belirten Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, “Ünye ilçesi Atatürk Mahallesi’nde bulunan Ayanikola Kilisesi’nin de üzerinde bulunduğu ada, turizm ve ziyaretçi potansiyeli açısından oldukça önemli. Sahil yolu üzerinde bulunan Ayanikola Adası’nda yer alan kilisenin çevresi duvarlarla çevrelenmiş ve kara ile bağlantısı o yıllarda taş köprü vasıtasıyla sağlanmış. Hristiyanlar için kutsal sayılan, hastaların iyileşmek için ziyaret ettiği, çiftlerin mutlu olmak için evlilik törenleri yaptığı ve sefere çıkmadan önce denizcilerin gelerek dua ettiği Ayanikola Kilisesi’nden günümüze birkaç duvar ve birkaç resim dışında başka hiçbir şey kalmamış. Büyükşehir olarak böyle önemli bir kültür mirasını yeniden bölgemize kazandırmak amacıyla hazırlık çalışmalarını sürdürdüğümüz proje kapsamında, kilisenin planını çıkararak restorasyonunu aslına uygun olarak yapacağız. Restorasyonla birlikte Ayanikola Adası’nı, ziyaretçilerin ihtiyaçlarına yönelik çevre düzenlemesi yaparak turizme açacağız” dedi.

 

 

3 Yorum

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.