son haberler

Bağımlı Olma, Özgür Ol!

Yayınlanma Tarihi: 5 Mart 2018 okunma

Bağımlı Olma, Özgür Ol!
Gündem
0

Ünye’de Yeşilay Haftası’nda bağımlılığa dikkat çekilerek çözüm yolları masaya yatırıldı.

Ünye Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı, Kent Konseyi ve Ünye El Ele Derneği’nin ortak düzenlediği program Atatürk Parkı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleşti. Programa prokoloün yanı sıra, STK temsilcileri, Muhtarlar, rehber öğretmenler, Okul İdarecileri ve çok sayıda kişi katıldı.

Oğlunu Uyuşturucunun Elinden Kurtardı

Oğlunun bağımlılıkla mücadele sürecini anlatan Türkiye Sakatlar Derneği Ünye Şubesi Başkanı Arslan Güdek, “oğlum sentetik uyuşturucuya başlamış bir çocuktur. Tabi bunda en büyük  sorumluluk biz anne babasında. Biz bu durumu saklamak yerine mücadele ettik. Bu tür çocuklara yardımcı olmak için çalışmalar yaptım ancak sadece rehabilitasyona kendi çocuğumu götürebildim. Tedavisi tamamlandı. Son yıllarda sentetik uyuşturucudan ölümler oldu. Bunlar benim çocuğumun arkadaşlarıydı. Bu nedenle kimse bu konuyu atlamamalı. Herkes elinden geleni yapmalı” diye konuştu.

Uyuşturucu ile Mücadele konusunda bir proje hazırlayan ve bakanlıktan destek aldıklarını ifade eden AKİSDER Başkanı Zeynep Yazıcı ise, “Ünye’de aşırı derecede sigara, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı artışını gördük. Ümit ediyorum, deniz yıldızı misali bir çocuğu dahi bu durumdan kurtarmamız bizi mutlu edecektir” dedi.

Ünye’de bağımlılıkla mücadele için Ünye El Ele Derneği’ni kurduklarını ifade eden Başkan Adem Atik, “2014 yılında derneğimizi kurduğumuz günkü farkındalıkla şimdiki farkındalık arasında ki farkları yaptığımız faaliyetlerle gösteriyoruz. Aşevi, Bağımlılık Eğitimleri, Kitap Kafe bunlardan bir kaçıdır. Risk grubundaki çocuklarımızı bağımlılığa bulaşmadan kazanmak en büyük hedefimizdir. Bu konuda Kitap kafe projemiz önemli bir çalışmadır. Çocuklar dışarıda vakit geçireceğine bu kafede çayını içerek ister bilgisayar oyunu isterse çeşitli etkinlikleri burada yapabiliyor. Bunun yanı sıra sportif faaliyetler de bağımlılıkla mücadele konusunda etkili yöntem. Bizim bir teklifimiz var; Ünye’de bununla ilgili bir komisyon oluşturalım. Kaymakamlığımızın öncülüğünde bütün resmi kurumlar ve STK’ların içinde olacağı bir komisyon olmalı. Çünkü kurumlar arası koordinasyonun sağlanmadığı zaman herkesin yaptığı çalışmalar kendi içinde kalmış olacaktır” diye konuştu.

Ünye Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Ergin Yiğit ise bağımlılığın tanımı, mücadele yolları ve Ünye’de ki son durum konularında bir sunum yaparken, “bağımlılıkla mücadelenin ilk adımı sigaradır. Çocukları önce sigaradan korumalıyız. Bir kere kullanmadan bir şey olmaz, sadece zayıf insanlar etkilenir sana bir şey olmaz gibi cümlelerle çocuklar ikna edilebiliyor. Bunlardan korunma yollarının başında bu tür yerlerden ve kişilerden uzak tutma gelmektedir. Çocuğumuza hayır demeyi öğretmeliyiz. Çocuk hayır derse zaten bağımlılık ve uyuşturucudan uzak duruyor” diye konuştu.

Başkandan Açık Çek

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar ise “gençlerimizi maneviyattan ne kadar uzaklaştırırsak, maalesef dünya başka bir noktaya yöne doğru gitmeye devam ediyor. Önce işe ailede maneviyattan ve günümüz coğrafyasında baktığımızda mahalle kültüründen başlayarak çalışmalıyız. Burada tabi sivil toplum kuruluşlarımız ile medyaya ciddi görevler düşüyor. Herkes üzerine düşeni yapmalıdır. Bu konuda spor kulüplerimize elimizden gelen desteği sağlamaya devam ediyor. Biz izbe olarak gördüğümüz başta terk edilmiş evler olmak üzere 50’ye yakım yıkım gerçekleştirdik. Bunda ki amaç bu binalarda bu tür faaliyetlerin yapılmasını engellemekti. Park alanlarını ışıklandırdık. Bu tür çalışmalarımız devam ediyor. Bu konuda yapılması gerekenler konusunda üzerimize düşen her sorumlulukta varız ve açık çek veriyoruz” diye konuştu.

Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney ise “bağımlılıkla mücadele sadece bir kurumun sorumluluğunda değildir. Bu konuda yapılması gerekenleri yapmak adına mesafe kat ettiğimizi düşünüyorum. Bizler geçmişte bu işi emniyete, jandarmaya havale ediyorduk ancak bugün sportif faaliyetler, kültürel faaliyetler gibi etkinlikler yapılarak mücadele ediliyor. Uyuşturucu ile mücadele bir an da etki vermediği gibi mücadele doğru yapılmadığı zaman ters bir durum söz konusu olur. Yani kaş yapayım derken göz çıkarmamamız lazım” diye konuştu.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.