son haberler

Bakan Talimat Verdi Ama Bürokrasi Beceremedi!

Yayınlanma Tarihi: 23 Kasım 2017 okunma

Bakan Talimat Verdi Ama Bürokrasi Beceremedi!
Gündem
0

www.unyetv.net / ÖZEL HABER

Ordu Üniversitesi Çocuk Koruma Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Özgür Enginyurt kendilerinin gönüllü olarak başvurmasına ve faaliyet yürütmesine rağmen 2015 yılından bu yana bir türlü Ordu’da bir merkezi kuramadıklarını ifade ederek “bakanımızın talimat vermesine rağmen Ordu’nun bürokrasinin beceriksizliği nedeniyle merkez kurulamadı” dedi.

Son yıllarda Türkiye’nin en acı ve kanayan yarası haline gelen cinsel istismar başta olmak üzere duygusal istismarı da içinde alan çocuk istismarlarıyla ilgili mücadele konusunda Ordu’da iki yıl önce resmi olarak girişimde bulunuldu.

Bir grup gönüllü akademisyenin bir araya gelerek Ordu’ya kazandırılması için çalışma yürüttüğü merkez ile ilgili 2015 yılında kurulma kararı alınan merkez Ordu bürokrasisine takıldı. Türkiye genelinde 9. il olma unvanı taşıyan merkez fiziksel bir yapıya bürünemezken Ordu Üniversitesi bünyesinde bir odada sadece eğitim ve seminer şeklinde bilgilendirme hizmeti yapıyor. Gönüllü akademisyenler Doçent Doktor Esra Yancar Demir merkezin müdürlüğünü, Doçent Doktor Özgür Enginyurt ve Doçent Doktor Hasan Serdar Işık Müdür Yardımcılıklarını yapıyor. Tamamen gönüllülük esasına göre çalışan akademisyenlerden Doç. Dr. Özgür Enginyurt merkezin neden bu güne kadar kurulamadığını açıkladı.

Çocuk İstismarı Vakalarının Önüne Geçilecekti!

Merkezin kurulması için çaba sarf ettiklerini ifade eden Enginyurt, “hem şimdiki valimiz hem de bundan önceki valimize biz konuyu ilettik. Sağ olsun Sayın Bakanımız Numan Kurtulmuş da konu ile yakından ilgilendi ve talimat verdi. Bakanımızın talimatlarına rağmen Ordu’ya bir Çocuk Koruma Merkezi kuramadık. Bizim şuan da sadece Ordu Üniversitesi Morfoloji Binası’nda bir odamız var. Buradan da sadece eğitim hizmeti verebiliyoruz. Böyle bir merkezde ne yapılacaktı sorusuna ise olumsuz olaylarla karşılaşıldığı zaman yani çocuk istismarı vakalarıyla karşılaşılmasının önüne geçilecekti” dedi.

Çocuklar Her Seferinde İstismara Uğruyor

Merkezin kurulmasının çok önemli olduğuna işaret eden Doç. Dr. Özgür Enginyurt, “şu anda emniyetteki yetkililer, çocuğu izleyen, çocuğu ilk dinleyen savcı, çocukla görüşen kadın doğum uzmanı, çocukla görüşen çocuk uzmanı, çocukla görüşen cerrahinin dahi bu merkezle ilgili bilgisi yok. Bu merkezlerin amacı eğitim almış bir birimin savcısından polisine, psikologundan kadın doğum uzmanına kadar kişilerin ve kurumlardan temsilcilerin yer alması gerekiyor. Mesela mevzuata göre iki savcı görevlendirilmesi gerekiyor. Bu iki savcı nöbetleşe vakaları değerlendiriyor. Polis de aynı şekilde; bu tür vakalara bakan polislerin almış olduğu eğitim sonucu olaya yaklaşımı daha farklı oluyor. Çocuk bir kez cinsel istismara uğruyor ama bu birim olmadığı zaman polis memuru karakolda soruyor anlat bakayım yavrum ne oldu?, oradan geçiyor savcının yanına aynı soru, oradan geçiyor kadın doğumcunun yanına ve süreç böyle devam ediyor. Eğer bu birim kurulmuş olsaydı ne olacaktı biliyor musunuz; çocuk ilk kez bu birimde görevliye durumu anlatacaktı ve birimde görevli savcı, polis, doktor aynı anda çocuğu dinlemiş olacaktı. Bu merkezde görüntü ve ses kaydı da olacağından çocuk diğer aşamalarda ya da rencide olduğu zamanda ifadesini değiştirme gereği duymayacaktı. Biz bunlar da da karşılaştık. Çocuk bir kez anlattıktan sonra ve duyulduktan sonra ‘hayır öyle bir şey olmadı ben uydurdum’ dediği de oldu. Bu nedenle cinsel istismara uğrayan bir çocuk bu süreçten geçerken her seferinde yeniden istismara uğruyor. Her seferinde çocuğun ailesi bu travmayı yaşıyor. O yüzden Çocuk İzlem ve Koruma Merkezi’nin faaliyete geçmesi lazım” diye konuştu.

Ordu’daki Bürokratların Beceriksizliği

Ordu’da bu merkezi kuramama gerekçesini de açıklayan Enginyurt, “Burada çalışacak bütün personel bayan. Biz sadece eğitim konusunda destek vereceğiz. Çocuk bir kez anlattıktan sonra sosyal hizmet uzmanları çocuğu alıyor ve aileden uzaklaştırıyor. Sistem bu şekilde çalışıyor. İki yıldır Ordu’da kurulması için çalışma yürütüyoruz. Bakanımızın talimatı olmasına rağmen Ordu’daki bürokratların beceriksizliği yüzünden merkez açılamamıştır” diyerek işlerin yavaş ilerlemesini sert dille eleştirdi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.