son haberler

Başkan Aldı Eline Kazmayı Ve…

Yayınlanma Tarihi: 22 Haziran 2017 okunma

Başkan Aldı Eline Kazmayı Ve…
Gündem
0

www.unyetv.net / ÖZEL HABER

Ünye Yunus Emre Derneği, Ünye’deki Türbelerle ilgili yol ve yön levhaları koyarak vatandaşların türbelere ulaşmalarını kolaylaştırdı.

Dernek Başkanı Yaşar Argan Ünye’nin belirli ve önemli noktalarına daha önce hazırlattıkları levhaların yerleştirildiğini söyledi. Başkan Argan çalışmaları yakından takip ederken zaman zaman kendisi de tabela yerleştirmede çalışanlara yardımcı oldu.

Çalışmaları ünyetv.net’e yaptığı özel açıklamada değerlendiren Ünye Yunus Emre Derneği Başkanı Yaşar Argan, “Biz ve Yaban Yunus’ta Tamam projemiz kapsamında Ünye’deki Yunus Emre ve diğer evliyaların türbelerinin bilinmesi için bir çalışma başlatmıştık. Bu çalışma kapsamında Yunus Emre Türbesi, 150 metre aşağısındaki Veli Dede Türbesi, 100 Metre aşağıda Menteşe Türbesi ve onlardan 1 Km uzaklıkta Tepe Mezarlığı’nda Hacı Yusuf Bahri Efendi ve Peygamberimizin Kıbrıs’ta ki halasının mezarında türbedarlık yapan Musa Kazım Efendi ve Halka Baba mezarlarının bir kısmının bakım ve onarımını yaptık. Menteşe Türbesi’nde boya çalışması yaptık. Halka Baba Türbesi’nde ise türbe ilkel şartlarda olduğu için burada çalışmalar yaptık. Halka Baba bildiğiniz gibi Ortayılmazlar Mahallesi’ne geçmişte ismini veren bir zat. Ortayılmazlar Mahallesi’ne eskiden Türbe Mahallesi denirdi. Yalıdan yukarıya çıkan caddeye de türbe caddesi denilir halen. O mahalleye, o caddeye adı verilen böyle bir zatın türbesi sanki yıkılmaya mahkûm edilmiş gibiydi. Bunun üzerine dernek olarak bazı dostlarımızın da desteğiyle proje ve çalışma başlattık. Türbeyi çok güzel bir şekilde inşaa ettik. Sıra geldi insanların buraya nasıl gideceğine. Bununla ilgili de yol ve yön levhaları yaptırdık. Bu levhaları da vatandaşlarımızın rahatlıkla görebileceği, ulaşabileceği noktalara yerleştirdik” dedi.

Yunus Emre ve Erenler Yolu
Proje kapsamında bir güzergah oluşturduklarını ifade eden Başkan Argan, “Bizim projemiz kapsamında Yunus Emre ve Erenler Güzergahı ya da Yunus Emre ve Erenler yolu olarak Taş Camii’nden başlayıp tarihi Yunus Emre kuyusu, Yunus Emre Türbesi, Veli Dede, Menteşe Evliyası ve Tepe Mezarlığı’nda Hacı Yusuf Bahri Efendi, Musa Kazım Efendi ve Halka Baba Mezarlarını yön levhalarını takip ederek ziyaret edebilir. Oradaki manevi havayı gönlünün ve ruhunun derinliklerine teneffüs edebilir. Bu bizim projemizin ve çalışmalarımızın da sonuna geldiğimizi gösteriyor” dedi.

Başkan Argan ayrıca bundan sonra yapacakları iki çalışma kaldığını ifade ederek, “Bunlardan ilki proje kapsamında olan evliyalarla ilgili bilgi, belge ve menkıbeleri kitap haline getirmek, diğeri ise proje kapsamında Yunus Emre’nin türbesinin bulunduğu illere yaptığımız ziyaretlerle ilgili resim sergisi açmaktı. Kitap çalışmasında sona gelindi artık baskıya girecek. Resim sergisini ise Ünye Belediyesi’nin düzenleyeceği Yunus Emre ve Kitap haftasında vatandaşlarımıza sunacağız” dedi.

“Ünye’nin Tarihi ve Kültürüne Sahip Çıkıyoruz”
Derneğin tam açılımının Yunus Emre Külliyesi Koruma, Yaşatma, Eğitim Kültür Derneği olduğunu ifade eden Başkan Argan bu nedenle Ünye’nin tarihi ve kültürüne destek olmak için çalıştıklarını söyledi. Argan bu kapsamda Ünye’deki diğer türbelerde de yaptıkları çalışmaları şöyle değerlendirdi “kültürel değerlerimize önem veren bir derneğiz. Bu anlamda sadece Ünye’deki Yunus Emre Türbesi’ne değil Ünye’de bulunan tarihi ve kültürel anlamda değerlerimizi de sahipleniyoruz. Zaten bu kapsamda diğer türbelerde çalışmalar yürüttük. Bu çalışmalar ‘Biz Ve Yaban Yunus’ta Tamam’ projesiyle sınırlı kalmayacak. Bundan sonra kısa ve uzun vadede yapacağımız çalışmalar var. Taflancık’ta Ahmet Dede, Kümbette Baş sıkıştıran Evliya ve Tekkiraz’daki evliyalarla ilgili de çalışmalarımız olacak. Kümbetteki evliya ile ilgili çalışma başladı ve bitti. Vatandaşlarımızın hizmetine sunuldu ancak Taflancık’taki evliya ile ilgili de çalışma başlatacağız.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.