son haberler

Cevizdere Platformu, Referandum İstiyor

Yayınlanma Tarihi: 22 Mart 2018 okunma

Cevizdere Platformu, Referandum İstiyor
Gündem
0

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından mahallerine yapılması planlanan katı atık ayrıştırma tesisine karşı mücadele sürdürüyor.

Cevizdere Köyü Cami Yaptırma ve Çevre Derneği, sivil toplum kuruluşları ziyaretleri kapsamında Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman’ı ziyaret ederek Cevizdere’ye kurulması söz konusu olan tesisin işlevi ve zararlarını anlatarak destek istediler.

Ziraat Odası Başkanı Sarıkahraman “çöp nereye giderse insanların başına sıkıntı olacak ama elbette ki tarım alanı olan Cevizdere’ye çöp tesisi kurulmasın” diyerek Cevizdere Platformuna destek verdi.

Cevizdere Köyü Cami Yaptırma ve Çevre Derneği Avukatı İrfan Yıldız Beşlioğlu ise kurulması düşünülen bu tesisin Ünye’de çevre sorununa neden olacağını ifade ederek, açıklamalarında şunları kaydetti;  “Ünye’nin içme suyu ihtiyacını yıllardır sağlayan ve halen alternatif olarak görülen Cevizdere havzasına yapılacak olan katı atık ayrıştırma tesisi bölgemize ve Ünye’ye ciddi zararlar verecektir. Burada çöp suları Cevizdere Irmağı ile karışacak içme suyu kuyuları bundan etkilenecektir. Ordu’nun tamamının çöpünün Ünye’de ayrıştırılacak olması ya da Çimento Fabrikasında yakılacak olması Ünye’nin çevre sorununa neden olacaktır. Çöpün kokusu nedeniyle bu havzada yaşam alanı da oluşturulamayacaktır. Ünye’de tesis henüz devreye girmedi ancak Ordu Merkezden gelen çöplerin fabrikada yakıldığını öğrendik ve biliyoruz.” dedi.

“Cevizdere’yi Topyekün Kurtarmamız Lazım”

“Çöp tesisi için uygun olan farklı bir yer bulunsun” diyen Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman sözlerinde şunları kaydetti; “Keşke Cevizdere’yi hep beraber kurtarabilsek. Cevizdere hakikaten çok kötü bir pozisyonda.  Ünye Ziraat Odası olarak biz olmamız gereken her yerde olduk, olmaya devam edeceğiz. Cevizdere’ye çöp tesisi kurulmasına elbette karşıyız ama şöylede bir şey var, bu çöp nereye giderse insanların başına sıkıntı olacak. Bu çöp çok ücra köşelere de gitse oradaki insanlar karşı çıkacak. Ben bir Ünyeli olarak daha önce mevcut yerin rehabilite edilerek, çöpün orada kalması yönünde öneride bulunmuştum. Dostlarımdan ve o yöre insanından çok büyük tepki aldım. Bizlerin yaşamı sürdüğü sürece çöp üretmeye devam edeceğiz. Hakikaten tarım alanı olan Cevizdere üzerinde çöp olmasın. Çöpü farklı nasıl değerlendirebilir diye birbirimize yol göstermeliyiz. Cevizdere Havzası birinci derecede tarım alanıdır. Cevizdere halkı buraya çöp tesisi kurulmasına şiddetle karşı çıkmaktadır. Ünye’de ben de içinde olmak üzere birçok sivil toplum örgütü olmak üzere karşı çıkmaktayız. Doğa bozulmasın. Uygun olan başka bir yer bulunsun.”

Çöp tesisi ile ilgili Ünye’de referandum yapılması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu, “Bütün bakanlıklar ‘tarım arazilerine tesis yaptırmayız’ diye bas bas bağırıyor. Bu ne demek ? Bu ne yalancılık”  dedi. 

Kapıcıoğlu; “Ünye çöpü rant sağlamak için Ünye’ye getirilmektedir. Çimento Fabrikasına Çöp satacaklar, zehrini, pisliğini, hastalığını, zararlarını biz çekeceğiz, rantı Büyükşehir Belediye Başkanlığı alacak. Bu öncelikle sağlık yönünden korkunç zararlı.

Ünye turizm şehri. Ama Ünye’nin dört bir tarafı çöplük sayılır. Bu nasıl turizm? Ünye’de turist gören var mı? Bütün bakanlıklar ‘tarım arazilerine tesis yaptırmayız’ diye bas bas bağırıyor. Bu ne demek ? Bu ne yalancılık.

Birleşmiş Milletler, UNESCO bu konuda deklarasyon yayınladı; Çevre’ye zarar veren, insanların mutluluğunu bozan bir durum olursa bu bildirgece imza koyan devletlerin savcı ve hakimleri bunlar için takibat yapmak zorundadır. O halde bizim savcılarımız hakimlerimiz nerede?

“Çöp nereye yapılsın? Çöp Tesisi Ünye’ye yapılsın mı?” diye Ünye’de referandum istiyoruz.  Halk ne diyor? Halkın dayatmasına Belediye Başkanı dayatamaz” dedi.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.