son haberler

CHP’den Çamlık Tepkisi

Yayınlanma Tarihi: 2 Şubat 2018 okunma

CHP’den Çamlık Tepkisi
Gündem
0

Cumhuriyet Halk Partisi Ünye İlçe Başkanlığının haftalık olağan toplantısında Çamlık Sorunu masaya yatırıldı.

CHP Ünye İlçe Başkanı İsa Maral başkanlığında bir araya gelen yönetim kurulu üyeleri Ünye Çamlığının Ordu Büyükşehir Belediyesinin SGK’ya olan borcundan dolayı satılmasına tepki gösterdi. Çamlıkla ilgili yaptığı basın toplantısında konuşan Başkan Maral, Türkiye’de hiçbir kurumun borcuna karşılık parasal geri dönüşü olmayan araziyi alacaklarına kabul etmesinin düşünülemeyeceğine dikkat çekti.

Maral, “Ünye belediyesine yapılacak devir haricinde, sahanın tamamının yeşil alan olarak kalması sağlanmadıkça bütün uygulamalar Çamlığın sonunu getirecektir” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi Ünye İlçe Başkanı İsa Maral Ünyemiz Ranta Kurban ediliyor dedi.

Başkan Maral,“Son yıllarda Ülkemizde yönetim tarafından kente ve çevreye karşı yapılan rant amaçlı katliamların en acımasızlarından Ünye’miz de nasibini almaktadır.

Sıralayacak olursak, Belediye Sineması, Kültür Merkezi ve yanındaki park alanı ranta kurban edilerek AVM ye dönüştürüldü, giriş düzenlemek için Orbel’e ait otoparkın bir bölümü gasp edilerek kavşak düzenlemesi yapıldı. Bayramca tepesinde Belediyeye ait arazi SGK borçlarının yapılandırılması karşılığı devredilmeye çalışılıyor. Yüzüncü Yıl, Yunus Emre parkı ve Park restoranın olduğu Ünye İle Özdeşleşmiş kamusal alanlar daha hacimli işletmeler için yeni inşaat izinleri verilerek on yıllar sürecek uzun sürelerle kiralanıyor ve kumsala da tecavüz edilecek şekilde otopark alanlarına izin veriliyor. Hatta yalıdaki kumsal üzerine beton dökülerek paralı hale getirilmeye çalışılıyor. Ünye ilçesi için oldukça önemli olan Çakırtepe mevkiine yüksek hacimli konut izni verilerek kentin ön görünümü hızla bozuluyor.

Pazaryeri  ‘15 Temmuz Şehitleri Meydanı’  aldatmacası ile peşkeş çekilip betonlanarak işyeri ve otopark yapılıyor. İmarla ilgili Atatürk Mahallesi ve Gölevi Mahalleleri dereler basit derebakslarla kapatılarak dere işlerine kadar imara açılıyor. Bütün bunlar yapılırken hep Ünye’nin menfaatleri ve Ünye halkının yararına yapıldığı şeklinde bir algı yaratılmak isteniyor. AVM için yaşam alanı, Pazaryerindeki  15 Temmuz  dükkânları için meydan  denerek halkımız yanıltılıyor. Hepimizin bildiği gibi, Çamlık Ünye de yaşayan herkes için çok önemlidir.”

“Bardağı Taşıran Son Damla Oldu”

Ünye’nin ve Ünyelilerin çamlık sürecini ele alan CHP İlçe Başkanı Maral: “Hatırlayacak olursak, 40.000 m2 alana sahip Ünye Çamlığı yap işlet devret modeli uygulanmak sureti ile üzerinde kafe, restoran, düğün salonu, yüzme havuzu, mescit, macera parkları, bungolaw konaklama yapıları ve otoparkında olacağı şekilde projelendirilip,  2.2.2017 tarihinde yapılan sözleşme ile ‘’30 yıllık üst hakkı’’  3 ayrı şirkete verilmişti. Haziran ayı içerisinde parselasyon yapılarak şirketlerin kullanımlarına hazır hale getirilmiştir. Bu uygulama doğal olarak Ünye de yaşayan ve Ünye dışında yaşayan Ünyeliler tarafından hiçbir şekilde kabul görmedi ve bardağı taşıran son damla oldu. Bunun üzerine 10 Ağustos 2017 tarihinde yapılan eylem Ünyelinin gösterdiği tepki anlamında çok etkili oldu, 7.11.2017 tarihinde de Ordu Büyükşehir Belediyesi bu ihaleyi iptal etti. Tam Çamlık kurtuldu derken bugün Çamlık adına çok daha önemli bir felaketle karşı karşıyayız.

Buda Ünye Çamlığının Ordu Büyükşehir Belediyesinin SGK borçlarına karşılık bakanlığa devri” şeklinde konuştu.

“Belediyeler Personel Çalıştırır”

Türkiye’de SGK borçlarının belediyeler tarafından ödenmediğine dikkat çeken Maral yaptığı konuşmasında şunlara da değindi: “Hizmet amaçlı yada kar amaçlı yatırımlar yapar ve bunun sonucu olarak da devletin diğer kurumlarına borçlanır. Bunların başında İller Bankası ve SGK gelir. Tekrar borçlanabilme ve yatırım yapabilme için İller Bankası borçları ödenir veya İller Bankası payından mahsup edilir. Diğer kurumlardan farklı olarak her nedense Türkiye de SGK borçları Belediyeler tarafından ödenmez. Borçlar ödenemez duruma gelince de Devlet Borcu ya siler yada faizlerini silerek yapılandırır. Her durumda da vatandaşın cebinden bu borç ek vergi olarak çıkar. Bunları Ünye Çamlığının başına geleceklerin nedenlerini açıklamak için anlatıyoruz. Ordu Büyükşehir Belediyesi de yaptığı işler ve çalıştırdığı personelden kaynaklanan SGK borçlarını özellikle Ünye deki kamuya açık alanları satarak veya devrederek kapatmaya çalışmaktadır. Yapılan savurganlıkların faturasını Ünye Çamlığı ile telafi etmeye çalışmaktadır. Bunun için Çamlığı Önce Bakanlığa devredecek ve sonrada bakanlığın borcunu tahsil edebileceği şekilde kıymetlendirmeyi düşünecektir” ifadelerinde bulundu.

“Çamlık Doğal Sit Alanı Kabul Edilmeli”

Maral: “Kıymetlendirme de doğal olarak Çamlık da daha çok alanın imara açılmasıyla sağlanacaktır. Ankara’daki bakanlık bürokratları için Ünye Çamlığının bizim anladığımız anlamda bir değeri yoktur. Onları alacaklarının nasıl tahsil edileceği ilgilendirmektedir, bu anlamda hiçbir kurum parasal geri dönüşü olmayan bir araziyi alacaklarına karşılık kabul etmez. Çamlığın devri ile bir uygulama yürürlüğe girerse Çamlıkla, Uzunkum arasındaki yeşil alan ve yürüyüş parkuru ile ilgili tasarruflar da gündeme gelecek ve Ünye’nin nefes alıp vereceği adı ile özdeşleşmiş yegâne güzellik de tarihe karışacaktır. Doğal sit alanı kabul etme veya Ünye belediyesine yapılacak devir haricinde sahanın tamamını yeşil alan olarak kalması sağlanmadıkça bütün uygulamalar Çamlığın sonunu getirecektir. Biz Ünyelinin buna izin vermeyeceğine inanıyoruz. Biz bu konuda CHP olarak her türlü girişimde bulunacağımıza ve Ünyelilere felaketin büyüklüğü konusunda her türlü uyarı ve bilgilendirilmeyi yapacağımızı kamuoyuna bildiririz” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.