son haberler

Dönüşümden Dönüş Yok

Yayınlanma Tarihi: 15 Mayıs 2015 okunma

Dönüşümden Dönüş Yok
Gündem
0

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, kentsel dönüşüm alanı olarak belirlenen belediye sineması ve kültür sarayının bulunduğu binalar için sürecin 3 Nisan 2015 tarihinde başladığını belirterek, “Buradaki binalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından riskli olarak belirlendi. 60 gün içinde de yasal olarak tıkılması gerekiyor. Artık bundan dönüş yok” dedi.

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, düzenlediği basın toplantısında kentsel dönüşüm de gelinen noktayı ve süreci açıkladı. Ünye’de 3 yerde dönüşüm yapılacağının altını çizen Başkan Çamyar, özellikle seçim dönemlerinde kaçak yapıların su ve elektrik abonelerinin yapılabilmesi için gelen taleplerin arttığını belirterek, “kimse bizden kanunu çiğnememizi beklemesin” dedi.

“Hepimiz Kanunlara Saygı Göstermeliyiz”
Başkan Çamyar, seçim döneminde bazı alışkanlıkların yeniden canlandığını dile getirerek, “Her seçim döneminde acaba bir kaçak kat atsam mı, acaba problemli yapımın suyunu ve elektriğini bu dönemde bağlatabilir miyim algısı var. Türk ceza kanunundaki değişiklikle hem idare, hem yapanlar, hem de yaptıranlar için cezai müeyyideler var. Köyden mahalleye dönen 59 mahallemizde Ünye Belediyesi olarak tüm Türkiye’de hangi kural ve kaide uygulanıyor ise bizde bu uygulamayı yapıyoruz. 2004 öncesinde yapılan binalarla ilgili hiçbir rapor ve muayene ayırmaksızın abonelikleri devam ediyor. 2004 ve 2012 arasında yapılan binalarla ilgili fenni muayenesi uygundur şeklinde idare tarafından rapor ve belge düzenlenmesi gerekiyor. Bu şartlar yerine oturduğu takdirde yine bu binaların abonelikleri ile ilgili de sorun yok. Ancak 2012 tarihinden sonra yapılan binalarla ilgili mevzuattan kaynaklı hüküm gereği bu binaların niteliklerinin uygun, ruhsatının alınmış ve hukuka uygun olması gerekiyor” dedi.

donusumden_donus_yok_ahmet_camyarÇamyar; “Kanunun hükmü açıktır, ona müsaade eden Belediye Başkanı, yöneticileri, müdürleri ve aynı şekilde yapanlar da cezai müeyyideyle karşı karşıyadır. Türkiye’de hangi kural uygulanıyorsa burada da aynı kuralları vatandaşlarımız için esneterek kullanmaya varız ancak kanunu da çiğneyecek değiliz” dedi.

“Yıkım İçin 60 Günlük Süre 3 Nisan’da Başladı”
Göreve gelirken Ünye’yi dönüştürerek, 21. Yüzyıla uygun bir hale getireceklerine dair söz verdiklerini belirten Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, “Bu kenti dönüştürecek ve 21. yüzyıla hazırlayacağız ve dolayısıyla yaşanabilir bir kent inşa edeceğiz demiştik. Kenti oluştururken eski binaları yıkmadan, yeni alanlar açmadan ve meydanlar yapmadan yeni Ünye inşa etmemiz mümkün değil. Bununla ilgili Ünye’de Pazar Yeri, Sanayi Sitesi ve Belediye Sinemasının bulunduğu bina ile Rüzgarlı Sokak olmak üzere 3 farklı alanda kentsel dönüşüm çalışmalarımız devam ediyor. Biz buraları dönüştüreceğiz ki, buralara kültür sarayı, meydanlar yapıp yaşam alanları inşa edeceğiz. Belediye sineması ve kültür sarayının olduğu alanlarla ilgili süreç Ünye Belediyesinin dışında tamamen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleşmektedir. Buradaki kiracılarımıza çekmiş olduğumuz ihtarlarda bu kanuni hükümler net bir şekilde yazmasına rağmen Ünye belediyesi ile kendi aralarında olan bir olgu şekline getirilmeye çalışılmakta ve bu son derece yanlış bir algı” dedi.

“Yıkım Kararını Bakanlık Aldı”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belediye sinemasının da bulunduğu binanın risk analizini yaparak dönüşüm kararı verdiğinin altını çizen Başkan Çamyar, “Bakanlık burada gerekli risk analizlerini yaptı, bina 1968 yılında yapılmış ve deniz kumu kullanılmıştır, demirleri sağlam değildir ve risk taşımaktadır. Bundan dolayı bakanlık Ünye tapu müdürlüğüne 3 Nisan 2015 tarihinde yazdığı yazı ile 60 gün içerisinde buranın boşaltılması ve yıkılması talimatını verdi. Kanun derki 60 günün sonunda boşaltılmadığı takdirde 30 gün ek süre verilir, peşinden kaymakamlık mahiyetinde burası boşaltılır ve onun peşinden bakanlığın bütçesinden kaymakamlık vasıtasıyla yıktırılıp işlem tamamlanır. Ünye belediyesi sadece burada talep edendir, bu alanların kentsel dönüşüm alanı olması için süreci götüren ise çevre ve şehircilik bakanlığıdır. Çünkü bu ilan edildikten sonra yarın bir deprem meydana gelse ve bir ölüm olsa orada bakanlık derki ben sana yazımı yazdım, boşaltsaydın deyip boşaltmayanlar tarafından tedbirsizlik adına dava açıyorum diyebilir” diye konuştu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.