son haberler

Engellilerin Meydan Şenliği

Yayınlanma Tarihi: 12 Mayıs 2015 okunma

Engellilerin Meydan Şenliği
Gündem
0

Engelliler Haftası düzenlenen etkinlikler renkli görüntülere sahne oldu. “Engelleri Aşalım, Bir Kalpte Buluşalım” projesi ile gerçekleştirilen etkinliklerde doyasıya eğlenen engeliler, Zeybek ekibi, okçuluk, bilek güreşi ve dans şovlarıyla izleyenleri büyüledi.

10 – 16 Mayıs Engelliler Haftası kapsamında düzenlenen etkinlikler Ünye Cumhuriyet Meydanında yapıldı. Programa Ünye Kaymakamı Mustafa Demir, Ünye Belediye Başkan Vekili Hüseyin Tavlı, Ünye Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Eren, daire amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, okul müdürleri ve vatandaşlar katıldı.

Soyutlanmak Değil, Bu Topluma Faydalı Olmak İstiyoruz

İlk olarak sahil yürüyüşü ile başlayan programda açılış konuşmasını Türkiye Sakatlar Derneği Ünye Şube Başkanı Arslan Güdek yaptı. Güdek, hafta içerisinde yetkililerin sorunlarını dile getirmelerini beklediklerini ifade ederek; “Toplumun bir ferdi olarak sadece böyle günlerde hatırlanmak değil istediğimiz. Bizler soyutlanmak değil, bu topluma faydalı olmak, sosyal hayatın her evresinde bulunmak istiyoruz. Adımız sakat, özürlü ya da engelli olmuş inanın hiç fark etmez. Önemli olan sorunların çözülmesi ve sıkıntılarımızın giderilmesidir. Bir hafta boyunca şirinlik olsun diye, bizi böyle hatırlasınlar diye gözyaşlarımızı gizleyip gülümseyeceğiz. Oysa Sıkıntılarımızın nedenini izah etmelerini isterdik bütün yetkililerden. Yürüyemeyen, ben ve benim gibi insanlar neden akülü araç alamıyorlar. Akülü araç alabilmek için neden kollarımdan birinin olmaması, kalp veya koah hastası olmam gerekiyor. Gözleri görmeyene gözlük, işitmeyene kulaklık, ihtiyacı olana protez ve bir sürü alet edevat veriliyor da ben yürüyemeyince neden kolunu da sakatla veya kalp hastası ol da öyle gel deniyor. Bu ayrım neden yapılıyor bilmek isterdik. Ayaklarımızın tutmaması yetmiyor mu bizi bir yerden bir yere taşıyacak bir araç alabilmek için. Amaç spor yapmamızı teşvik etmek ise, bize tekerlekli sandalyeyi tavsiye edenler neden kendileri trilyonluk makam araçlarıyla gezerler de yürümezler. Bilmek isterdik. Bilmiyorlar mı ki cadde ve sokaklarımızın tekerlekli sandalye ile gezmeye müsait olmadığını. Bu kanunları yapanlar ülkemizin coğrafik durumunun değişkenlik arz ettiğinin farkında değiller mi? Kamu binalarında neden asansör olmadığını, yapılan asansörlere ise tekerlekli sandalyelerle bile zor girildiğini, hatta akülü araçlar ile girilemeyecek gibi dizayn edilmelerinin nedenini bilmek isterdik” dedi.

Bir Tebessümü Engellilerden Esirgemeyin

Ünye Bedensel Engelliler Spor Kulübü Derneği Başkanı Nihat Yerlikaya ise engellilere verilen bakım paralarının kesilmeye başladığını ve eskiden olduğu gibi engelli bireylere iyi gözle bakılmayacağı endişesi taşıdıklarını belirtti. Yerlikaya; “Engellilere verebileceğimiz en büyük desteğin onlara karsı, bir tebessüm, bir selam, bir kucaklaşma, sana cevap veremese bile, koluna girerek nasılsın diye hatırını sormak olduğunu düşünüyorum. Bunun için de, engellilere acıyarak değil, onlara hak ettikleri ve gereken değeri vererek yardımcı olmalıyız. Engelli bakım ücretleri ilk çıktığında sevinmiştik. Çünkü engelliler artık ailenin gelir getiren bireyi olarak daha değer görmeye başlamıştı. Ölsün de kurtulalım diye bir kenara atılmaktan kurtulmuştu. Oysa şimdi maaşlar birer birer kesilmeye başlandı. Yine aynı eski durumlara düşmektir endişemiz. Nedenini gerçekten bilmek isterdik. Engelli insanların bir şekilde kategorize edilerek şu veya bu sebeple mağdur edilmesine artık bir son verilmelidir. Ailenin maddi durumu değil, engelli insanların o ailenin ortak paydasına ne kadar katkıda bulunduğu önemlidir. En önemlisi de insanlarımız çalışmaya ve istihdama kazandırılmalıdır. Lütfen bizlere haram lokma yedirmeyin” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından engelliler, hazırladıkları gösterileri sunarken hem eğlendiler, hem de izleyenleri eğlendirdiler.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.