son haberler

Ertuğrul Şehitleri Ünye’de Anıldı

Yayınlanma Tarihi: 15 Eylül 2017 okunma

Ertuğrul Şehitleri Ünye’de Anıldı
Gündem
0

Ertuğrul Fırkateyni Faciası Şehitleri 127. yıldönümünde Ünye’de anıldı. Ünye Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Derneği tarafından Topyanı Mevkii’nde düzenlenen anma programına Ak Parti Ordu Eski Milletvekili Cemal Uysal, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, CHP Ünye İlçe Başkanı Ali Yalçın, STK temsilcileri, Dernek üyeleri, Muhtarlar ve vatandaşlar katıldı.

Program Saygı duruşunun ardından Türkiye ve Japonya’nın milli marşlarının okunmasıyla başladı.

Programda konuşan Ünye Türk-Japon Dostluğu ve Ertuğrul Fırkateyni Şehitleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu,” Ertuğrul gemisi Japon İmparatorunun amcasının Sultan 2. Abdulhamit’i ziyareti sonrasında iade-i ziyaret için hazırlanmıştır. Dünyada yerini dahi bilmediğimiz bu ülke ile ilk tanışmamız bu sayede olmuştur. 14.07.1889 yılında 620 personeli ile Japonya yoluna çıkmışlardır. 11 ayda Japonya’ya varmışlardır. Dönüş yolunda gemi fırtınaya yakalanarak batmıştır. 69 askerimiz yararlı olarak kıyıya ulaşmıştır. Şehit ve gazilerimiz sizi hatırlayan elbette var. Ayakta sizi alkışlıyor. Ünye halkı var oldukça anılacaksınız Topyanı’nda” dedi.

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar ise “kardeş olmak, can olmak, dost olmak illa sırt sırta, yan yana durmakla olmuyor. Bir taraftan öbür ucundaki Japonya bir taraftan dönemin güçlü devletlerinden bir tanesi Osmanlı. Kardeşlik, dostluk aslında baktığımız zaman böyle bir şey. Bugün de dünyanın değişik bölgelerindeki acıyı ızdırabı dindirebilmek için aslında Japonya ile Türkiye’nin dün olduğu gibi bugün daha fazla kardeşliğe ve dostluğa ihtiyacının olduğunu ifade edebiliriz” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından program sona ererken Prof. Dr. Sait Kapıcıoğlu Ünye Ticaret Borsası Konferans Salonu’nda Ertuğrul Faciası ve o gün yaşananları anlattı. Kapıcıoğlu yaşanılan zorluklara rağmen doğan irade ve azmi Ertuğrul gemisinin mürettebatının gösterdiğini belirtirken geminin sulara gömüldüğü ve 500’ün üzerinde şehidimizin olduğu o günün Japonya’da halen milli gün olarak anıldığını söyledi.

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.