son haberler

Fevzi Çakmak Ekmeğini Çöpten Çıkaracak

Yayınlanma Tarihi: 15 Mayıs 2018 okunma

Fevzi Çakmak Ekmeğini Çöpten Çıkaracak
Gündem
0

Temizlik alanında örnek projelerle dikkat çeken Ünye Belediyesi yeni bir uygulama ile daha kent temizliği adına önemli bir çalışmayı hayata geçirdi.

“Ekmeğini Çöpten Kazan” adıyla başlatılan proje kapsamında geri dönüşüm atıklarının yeniden kazandırılması amaçlanıyor. Yazılım başta olmak üzere hazırlıkları bir süredir devam eden ve bugün başlayan çalışma ile vatandaşlar yeniden kazandırdıkları geri dönüşüm ürünleri ile hem çevreye, hem de ev ekonomisine katkı sağlamış olacaklar.

Kentin çeşitli noktalarında oluşturulan toplama alanlarına getirilen geri dönüşüm atıkları için vatandaşlar kilogram başına puan toplayacak.

5 Kilo Geri Dönüşüm 1 Ekmek

Puan usulü çalışan sistem ile vatandaşların kartlarında her bir kilogram geri dönüşüm atıkları için puan toplanacak. 5 kilogram geri dönüşüm atığı 100 puan olurken, bu puanın karşılığı 1 liraya denk geliyor. Bu puanlarla da istedikleri zaman anlaşmalı fırınlardan ekmek alabilecekler.

“Sistem Kazan Kazan Üzerine Kurulu”

Projenin tanıtım toplantısında konuşan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Ünye’nin temizlik konusunda da tüm Türkiye’de örnek projelere imza attığını söyledi. 2015 yılından bu yana kent merkezinin tamamında yer altı çöp konteyner sistemine geçtiklerini ve kötü koku ve görümün böylece önüne geçildiği kaydederken, öte yandan geri dönüşüm alanında da siteler başta olmak üzere seçilen pilot bölgelerde farklı uygulamaları hayat geçirdiklerini belirtti. Geri dönüşümün dünyanın en önemli problemlerinden biri olduğunu ve bunu Ünye ölçeğinde farklı projelerle çözme noktasında örnek projeler uyguladıklarının altını çizen Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, “Son olarak bugün itibariyle uygulamaya sunduğumuz “Ekmeğin Çöpten Kazan” projesi ile vatandaşlarımıza hem sorumluluk yüklerken, hem de ev ekonomilerine katkı sağlamış oluyoruz. Vatandaşlarımıza kendi isimlerine tanınmış kartlar verdik. Bu kartlarla evlerinde topladıkları geri dönüşüm atıklarını belirlenen noktalara ulaştırmak sureti ile kilogram başına puan toplayacaklar. Bu puanlarla da anlaşmalı fırınlardan ekmek alabilecekler” dedi.

Puanlar İlerleyen Zamanda Alışveriş Olarak da Kullanılabilecek

Projenin karşılığının ilk etapta ekmek olduğunu ancak ilerleyen zamanda alışveriş şeklinde de kullanılacağını vurgulayan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, “Vatandaşlarımızın projeye katkısının yüksek olacağını düşünüyoruz” dedi.

Çöpten Sanat Çıkardı

Öte yandan atık malzemeler kullanarak onları sanata dönüştüren  İlker Çorbacı, Fevzi Çakmak Mahallesi’nde düzenlenen programda eserlerini sergiledi. Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar aralarında Ünye’den de eserlerin bulunduğu tabloları incelerken Çorbacı’ya teşekkür etti.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.