son haberler

“Fındığa Müdahalenin Arkasında Ferrero Var”

Yayınlanma Tarihi: 3 Şubat 2016 okunma

“Fındığa Müdahalenin Arkasında Ferrero Var”
Gündem
9

FİSKOBİRLİK Başkanı Lütfi Bayraktar, “Oltan Gıda’nın piyasaya müdahalesinin arkasında Ferrero var.” dedi.

Dünyadaki fındığın yüzde 75’ini tek başına üreten Türkiye çiftçisi, manipülasyonla ürün fiyatının 9 liraya düşmesinden şikâyetçi. Sezon başında 15 liraya kadar çıkan fındığın kilo fiyatının 6 lira birden aşağı çekilmesinden Türkiye’deki en büyük alıcı konumundaki İtalyan şirket Ferrero sorumlu tutuluyor.

Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Başkanı Lütfi Bayraktar, Oltan Gıda’nın piyasaya müdahalesinin arkasında Ferrero’nun olduğunu iddia etti.

‘Fındık serbestlik’ kampanyalarını hatırlatan Bayraktar, “Fındık piyasası serbest bırakıldığı andan itibaren Oltan’ın perde arkasında Ferrero vardı. Serbest piyasa diye bağıranların tamamı aslında ‘devlet bu işe girmesin, devlet tekel olmasın da bu firma tekel olsun’ diyor. Bu yeni bir hadise değil. Biz yeni farkına varıyoruz. Yoksa aslında ben 2009’dan beri bunu her basın açıklamamda söylüyorum” eleştirisinde bulundu.

Alımı Maliyetli Bir İş

Fındık alımı yapmanın maliyetli bir iş olduğunu belirten Bayraktar, “Bugün fındık alımını ancak devlet yapar. Geçmişte devlet izin verdiği zaman FİSKOBİRLİK müdahale etmiştir. Bugün devleti yönetenler buna izin vermiyor. ‘Siz ticaretinizi yapın biz zaten üreticiye destek veriyoruz’ deniliyor. Biz de baştan beri buna ‘olmaz’ diyoruz. Sistem böyle devam edince maalesef tekelleşme oluyor, sonra insanlar bu tekelleşmeden şikâyetçi oluyor” diye konuştu.

9 Yorum

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.