son haberler

Fındığı Suriyeliler Toplayacak

Yayınlanma Tarihi: 22 Haziran 2015 okunma

Fındığı Suriyeliler Toplayacak
Gündem
2

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu yaklaşan fındık hasat dönemi öncesinde Suriyeli işçilerin bahçelerde çalışmasının gündeme geldiğini belirterek, “Komisyon olarak bunu değerlendiriyoruz. Acaba mevzuatta bu insanların çalışmasına dönük bir kolaylık var mı araştırılıyor” dedi. Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt ise Ordu’da yaklaşık 10 bin kişilik iş potansiyeli olduğunu, Suriyeli işçilerin ilave olmasıyla bu durumun yerli işçinin yanı sıra Doğu ve Güneydoğu’dan bölgeye gelen fındık işçilerinin alacağı ücreti de etkileyebileceğini söyledi.

vali_irfan_balkanlioglu

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden kente gelecek olan fındık işçilerinin Valilik tarafından dört ayrı yerde oluşturulan bölgelerde konaklayacağını söyledi. Fındık hasadında Suriyeli işçi çalıştıracak olanların Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın internet sitesinden başvuru yaparak izin almaları gerektiğini, izinsiz Suriyeli işçi çalıştıranların cezai işlemle karşı karşıya kalabileceğine dikkat çeken Vali Balkanlıoğlu, şunları söyledi:

Arkadaşlarımız Araştırıyor
“İnsani yardım bakımından Türkiye Suriye’deki iç savaş mağdurlarına kucak açmış durumda. Sayıda çok fazla olduğu için Türkiye çapında birçok illerde Suriyelileri görmek mümkün. Uluslararası koruma altındaki bu insanlar bulundukları ülkelerde, ülkelerinin mevzuatına göre çalışmaları da mümkün. Şu anki bizim mevzuatımıza göre bu insanları çalıştırmak isteyen iş sahipleri, buna fındık toplatmak isteyenler de dahil Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın internet sitesinde başvuracaklar. Kaç kişiyi çalıştıracaklar, isimleri neler, oradan izin alacaklar. Çalışacak işçilerin o işleri yapması zor olacağı için çalıştıracak insanların bu izni yerine getirmelerinde sayısız fayda var. Çünkü şikayet durumunda ceza yazma gibi sıkıntıyla karşı karşıya kalabilirler. Bizde komisyon olarak bunu da değerlendiriyoruz. Acaba mevzuatta bu insanların çalışmasına dönük bir kolaylık var mı? Arkadaşlarımız araştırıyor şu anda.”

Valilikçe Gideriliyor
Doğu ve Güneydoğu’dan gelecek fındık işçilerinin ihtiyaçlarının her yıl olduğu gibi bu yıl da Valilik Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) tarafından karşılanacağını kaydeden Vali Balkanlıoğlu, “Mevsimlik işçiler geldiği yerler Valiliğimizce dört ayrı sahada tespit edilmiş ve buraya su, elektrik, oradaki insanlarımızın tuvalet, banyo ihtiyaçlarını karşılayacak yapılar oluşturulmuş. SYDV devreye girerek bir takım ihtiyaçları Valilikçe gideriliyor” diye konuştu.

Suriyeli İşçiler Fındığı Bilmiyor

corut-ordu-nun-lisansli-depoculuga-ihtiyaci-varAltınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt ise Suriyeli işçilerin fındık hasadında çalıştırılmasının yerli işçilerle, Doğu ve Güneydoğu’dan kente gelen mevsimlik fındık işçilerinin alacağı ücreti etkileyebileceğini söyledi. Suriyeli işçilerin fındık toplamayı bilmedikleri için bahçede sıkıntı yaşayabileceğini, Valilik tarafından toplanacak komisyonda bu işçilerin durumunun da ele alınacağını belirten Cörüt şunları söyledi:

“Zaman zaman üreticilerimiz Suriyeli işçi konusunda odamıza gelip başvuruyorlar. Valilikte toplanacak komisyondan sonra bu konuda üreticilerimize bilgi vereceğiz. O toplantıda nasıl çalışılacak, bunlar karara bağlandıktan sonra çiftçilerimize bilgi vereceğiz. Suriyeli işçiler fındık ürününden anlamaz, anlamadığı gibi de Suriyeli işçileri talep edip bahçesine götürüp işçi olarak çalıştıran üreticilerimizde bugün yarın bu işçilerle aralarında problem yaşarlar. Çünkü fındığı bilmiyorlar, fındığı bilmedikleri gibi sıkıntılar oluşur. Güneydoğu ve Doğu’dan gelen işçinin ücretlerini de etkiler. Bu sefer rekabet ortamı doğmuş olacak. Çiftçilerimiz bu konuda karlı çıkar ama ucuz etin yahnisi yenmez. Fındığı bilen işçilere fındığı toplatırlarsa hem verimli olur hem de problem yaşamazlar. Yaklaşık olarak tam elimizde veri olmamasına rağmen bölgemizde 10 bin civarında dışarıdan gelen fındık işçileri var.” Ordu’da Temmuz ayının sonlarına doğru başlaması beklenen fındık hasadında çalışacak işçilere ödenecek günlük ücret Ordu Valiliği tarafından belirlenecek.

2 Yorum

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.