son haberler

Fındık Yevmiyeleri Belli Oldu

Yayınlanma Tarihi: 20 Temmuz 2016 okunma

Fındık Yevmiyeleri Belli Oldu
Gündem
0

Ordu’da 2016 yılı fındık hasadında çalışacak işçilere ödenecek asgari ücretler belirlendi.

Fındık toplama işinde çalışan işçilere, yemeği kendileri getiriyorsa da 55 TL ödenecek. Bahçe sahibi veriyorsa bu rakamın altında bir rakama bahçe sahibi ile işçiler arasında anlaşacak.

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, “Hem işçilerimizi hem de üreticilerimizi mağdur etmeyecek şekilde rakamlar belirlemeye çalıştık. İşçilere, üreticilere ve bölgemize hayırlı olsun” osman sarıkahramandedi.

Sarıkahraman, dayıbaşı olarak görev yapanların belgesiz çalışamayacağını, ayrıca 16 yaş altında çocuk işçi çalıştırmanın yasak olduğunu hatırlatarak, çocuk işçi çalıştırılması durumunda her çocuk, için 219 lira idari para cezası uygulanacağını söyledi.

Ünye Ziraat Odası Başkanı 2016 yılı fındık işçi yevmiyeleri ile ilgili bilgi vererek, “Ordu Vali Yardımcısı Mehmet Erhan Türker’in başkanlığında toplanan komisyonunda alınan kararlara göre, fındık toplama işinde çalışan işçilere yaş ve cinsiyet ayrımı olmaksızın yemek bahçe sahibi tarafından verilmiyorsa 55 lira ödeme yapılacak. Bahçe sahibi yemek veriyorsa 55 liranın altında bir rakama bahçe sahibi ve işçiler anlaşacak. Ayrıca fındıkta çocuk işçiliğinin önlenmesi adına fındık hasadında 16 yaş ve altındaki çocuklar çalıştırılmayacak. 16 yaşından küçük çocukları çalıştıran bahçe sahibi ve çocukların velilerine 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’na göre her çocuk için 219 TL idari para cezası kesilecek” dedi.

Osman Sarıkahraman açıklamasında, “Hasatta toplanan fındıkların taşınmasında çalışacak olan çuvalcı ve aşçıların ücretleri de belirlendi. 10 – 15 arası işçi için aşçılara 60 TL, çuvalcılara 65 TL, 15 ve üzeri işçi için aşçılara 65 TL, çuvalcılara 70 TL olarak belirlenirken, çuvalcı ücreti de 75 TL olarak belirlendi. Katırcılara da katırı ile birlikte günlük 130 TL ücret belirlendi. Ayrıca fındık kilo hesabı toplanırsa fındık toplayanlar kilogram başına 50 kuruş alacak” ifadelerini kullandı.

Sarıkahraman açıklamasında şunları kaydetti, “Toplantıda patoz saat ücreti 130 TL, 15 işçiye kadar işçi başına (dayı başı) günlük 65, 15 işçiden fazlası içinse günlük 75 TL olarak belirlendi. Ayrıca her isteyen de dayı başı olamayacak. Dayı başı olacakların İŞKUR İl Müdürlüklerinden ‘Aracı Belgesi’ almış olmaları gerekecek. Aracı Belgesi olamayan kişiler işçi başı olamayacak.”

Herkesin dayıbaşı olamayacağını ifade eden Osman Sarıkahraman, Aracı Belgesi olmayanlara iş verilmemesine, İşçi ücretlerinin iş bitimini müteakiben ödenmesine, işverenlerin çalıştırdıkları işçilerin kimliklerini Muhtarlıklar aracılığı ile Tarım Müdürlükleri, İŞKUR İl Müdürlüğü, Ziraat Odaları ve en yakın güvenlik birimlerine bildirmelerine, kimliği bulunmayanlara iş verilmemesine karar verildi” dedi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.