son haberler

Fındıkta Beklenti 15 TL, Fazlası Aç Gözlülük

Yayınlanma Tarihi: 23 Kasım 2015 okunma

Fındıkta Beklenti 15 TL, Fazlası Aç Gözlülük
Gündem
0

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, geçtiğimiz yıl fındık fiyatlarını 22 TL’den gören üreticinin bu yıl fındığını 12 TL’den satmak istemediğini ve beklentinin 15 TL seviyelerinde olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz yıllarda pek görülmeyen, fındık üreticisinin ürününe bu denli sahip çıkışı fındık fiyatlarını çok fazla tırmandırmadı. Ürününü piyasaya indirmeyen üreticiler ise ısrarla fiyatların yukarı çıkmasını bekliyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, insanlarıun aklında 15 TL’lik fiyat beklentisi olduğunu belirterek; “Ben bu sene ortak beklenen fındık fiyatının 15 lira olduğunu düşünüyorum. Üretici bunu net olarak bekliyor. Eğer bu döngü dönecekse üreticide makul fiyatı bulduğunda lütfen yükseğini beklemesin. Piyasa 15 lirayı verdi, üretici 16-17 lirayı bekliyor, çok da aç gözlülük yapmamak gerekir diye düşünüyorum” dedi.

Fındığın Yarıya Yakını İnmedi
Osman Sarıkahraman; “2014 yılında altın fındık 22 lirayı gördü. Ben bunun altını çizerek söylemek istiyorum. Üretici 22 lirayı görmüş olduğu fındığı bu sene 12 lira vermek istemiyor. Elinden geldiğince fındığını 12 liraya vermemek için, hak ettiği paraya vermemek için direniyor. Benim tahminim şu anda fındığın yarıya yakını duruyor. İki yüz ton fındık bekliyor gibi düşünüyorum. Ben Sacalıyım biliyorsunuz, Saca’da pazara fındık indiren kimseyi görmedim şu ana kadar yani, 3- 5 ailenin dışında pazara fındık indireni görmedim. Pazara fındık indirenlerinde yarısının emanetçi olduğunu düşünüyorum.

Geçen Yıl 22 Lirayı Verdiniz, Bu Yılda 15 Lira Verin
Geçen yıl fındık 22 lirayı gördüğü için bu sene üretici makul fiyatları görmeden satmayacak gibi gözüküyor. Üretici fındığı 14- 15 fiyatta bekliyor. Geçen yıl 22 lirayı verdiniz bu yılda 15 lira verin ve bitsin. Üretici gerçekten bunu bekliyor. Rekolte konusuna çok girmek istemiyorum. Rekolte’de bizim haklılığımız ortaya çıktı. 550 bin tonun üzerinde bir rekolte’nin olacağını tahmin etmiyorum.700-750 bin ton diyenler bugün geri adım atmak zorunda kaldılar. Doğrusu da budur. Rekolteyi doğru yapmak durumundayız. Bu işin gizlisi olmaz ama siz dalda ki fındığı bana sormadan satarsanız sıkıntı olur. Niye alivre yaparlar, neden fındığı dalda satarlar bilmiyorum.

Hep Siz Kazanmayın, Biraz Üreticiye Verilmeli  
Alivre  bu işin gerçeğidir. Kurbanlık hayvan alırken beğendiğiniz hayvanı 5 bine anlaştığınız fiyatta bin lirasını verip bu hayvan benim diyorsunuz. Bu da bir Alivre. Sayın Cumhurbaşkanımız zaman zaman diyor ki, biraz üreticiye, biraz yanında çalıştırdığınız işçiye de verin diyor. Hep siz kazanmayın birazda çalıştırdığınıza verin diyor.  Ben de biraz üreticiye verilmeli diye düşünüyorum.

Aç Gözlülük Yapmamak Gerekir
Üreticide bu konuda bilinçlendi. Beklenti 15 TL den oluştu. Bu fiyatı üretici bekliyordu zaten. Burada benim üreticiye söyleyeceğim iki çift lafım var. Çok fahiş fiyat iyi değildir. Üreticimiz 14-15 lirayı gördüğünde fındığını satsın. Eğer bu döngü dönecekse üreticide makul fiyatı bulduğunda lütfen yükseğini beklemesin. Ben bu sene ortak beklenen fındık fiyatının 15 lira olduğunu düşünüyorum. Üretici bunu net olarak bekliyor. Piyasa 15 lirayı verdi, üretici 16-17 lirayı bekliyor, çok da aç gözlülük yapmamak gerekir diye düşünüyorum” diye konuştu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.