son haberler

Gaziler Günü Törenle Kutlandı

Yayınlanma Tarihi: 19 Eylül 2021 okunma

Gaziler Günü Törenle Kutlandı
Gündem
0

19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle Ünye Cumhuriyet Meydanı’nda tören düzenlendi.

Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene Ünye Kaymakamı Ayhan Işık, Garnizon Komutanı Yarbay Bünyamin Dönmez, Ünye Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı, Ünye Cumhuriyet Başsavcısı Mesut Pektaş, Siyasi Parti İlçe Başkanları, daire amirleri, gaziler ve gazi yakınları ile vatandaşlar katıldı.

Törende ilk olarak anıta çelenk sunuldu. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

“Gazilerimizin, Şeref ve Kahramanlık Günüdür”

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Ünye Şube Başkanı Arif Takıcı günün anlam ve önemini belirten konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “19 Eylül Gaziler Günü, Aziz Vatanımızın bağımsızlığı ve bekası uğruna, muhabere meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan, fedakar ve kahraman gazilerimizin, şeref ve kahramanlık günüdür.

“Yunan Ordusu Sakarya Meydan Muharebesinde Hezimete Uğratılmıştır”

Gaziler gününü kutlamanın gururu ve heyecanı içindeyiz. 100 sene önce haçlı ordusu hüviyetine bürünen emperyalist küresel güçler, Türkün Anadolu’daki varlığına son vermek üzere, topraklarımızı dört bir yandan işgal ettiler, Ülkemizi parçalamaya yönelik, sevr antlaşmasını milletimize zorla kabul ettirmeye çalıştı. Bu maksatla Yunan ordusunu Anadolu’ya sürdüler. Anadolu içlerine doğru ilerleyen Yunan ordusu, 13 Eylül 192) de Başkomutan Mustafa Kemal’in komutasındaki kahraman Türk ordusu tarafından  Sakarya Meydan Muharebesinde Hezimete uğratılmıştır. Bu nedenle Sakarya Meydan Muharebesi, Anadolu halkının ölüm kalım mücadelesi olmuştur. Bu mücadele kaybedilseydi, sömürgecilerin Anadolu’yu paylaşım planı olan sevr anlaşması gerçekleşecekti. Bu durumda, Anadolu’da kürklerin varlığından söz edilmeyecekti. Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşları ,böyle bir tabloyu Türk Milletine yaşatmadılar. Yokluktan var edilen bir Ordu ile gerçekleştirilen Sakarya Muharebesi, bu günün hür ve bağımsız Türk Devletinin yolunu açmıştır.

“Gaziler Gününüz Kutlu Olsun”

Mustafa Kemal ve arkadaşlarının önderliğinde yürütülen hürriyet ve bağımsız mücadelesi, kıvılcımından alev lopuna dönüşerek zafere ulaşmıştır. TBMM bu zaferin anısına 19 Eylül 192) tarihinde, Sakarya Meydan Muharebesinin Muzaffer Başkomutanı Mustafa Kemal’e Türk Milleti adına Meraşal Rütbesi ve Gazi ünvanı tevcih etmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, Milleti tarafından Gazi unvanı verilen ilk askerdir. Kahraman Gaziler, Gaziler gününüz kutlu olsun, sizler en büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşayan birer temsilcilerisiniz. Sizler şehitlerimiz ile birlikle, Cumhuriyetimizin teminatı ve temel taşlarısınız. Zira onlar Allah katında diridir)er„vatan için canını feda eden Aziz şehirlerimizi en büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını ,vefat eden kahraman Gazilerimizi hürmetle yad ediyorum.”

Cumhuriyet Meydanı’nda ki tören okunan şiirlerin ardından sona erdi.

Meydandaki törenin ardından, Saat 10.15’ de Kıbrıs gazisi Abdullah Odabaşı protokol üyeleri tarafından evinde ziyaret edilirken 11:00’da İstiklal Harbi Gazisi İstiklal Madalyası sahibi Merhum Gazi Ahmet Argan’ın Pınarbaşı Mahallesi’ndeki kabri ziyaret edildi.

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.