son haberler

İnanmayacaksınız Ama Ünye OSB…

Yayınlanma Tarihi: 20 Haziran 2017 okunma

İnanmayacaksınız Ama Ünye OSB…
Gündem
0

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası üyeleri iftar sofrasında bir araya geldi. Çet Dağı Sosyal Tesisleri’nde Otağ Çadırı’nda düzenlenen programa Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Ordu Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli,  Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Akkuş Belediye Başkanı İsa Demirci, siyasi parti ilçe başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, oda yöneticileri ve üyeleri katıldı.

Okunan Kuran Tilaveti ve ezanın ardından yapılan dua ile oruçlar açılırken iş yoğunluğundan birbirleriyle görüşemeyen ÜTSO üyeleri sohbet etme imkanı da buldu. Programa Ünye’nin yanı sıra odanın İkizce, Akkuş ve Çaybaşı’ndaki üyeleri de katıldı.

İftar sonrası bir konuşma yapan ÜTSO Başkanı Durmuş Zor oda faaliyetlerini anlattı. Zor, göreve geldikten bu güne kadar yaptıkları çalışmaları bir bir sıralarken Ünye’nin kanayan yarası olan ve hayata geçirilmeyi bekleyen önemli projelere de değindi.

OSB En Geç 2018 Sonuna Kadar Çözülmeli

Ünye’nin yıllardır çözüm bekleyen eksiği olan Organize Sanayi Bölgesi’nin en geç 2018 yılında kurulması gerektiğini ifade eden Başkan Zor “biz herhangi bir kurum veya kuruluşun rakibi değiliz, biz sadece ticaret erbabının temsil kurumuyuz. Onun için bizim üyelerimiz her partiye mensupturlar. Ama Ünye Ticaret ve Sanayi Odası herhangi bir partiye yakın yada uzak mesafe de değildir. Onların her birine aynı mesafede durur ve ilk olarak hükümetimizin ve devletimizin yanına gideriz. Ama muhalefet partileri farklı düşünüyorlarsa gerçekten bölgede bir eksiklik var ise o eksiklik aynı zamanda bizim de gündemimizde olan eksikliklerdir ve bunu dile getirmek için de çekinmeyiz. Bölgemizin 30 yıllık kanayan yarası Organize Sanayi Bölgesi kurulamamıştı. Sayın Valimiz geldiğinin ilk haftasında bize ilk elini uzatan ve Organize Sanayi Bölgesi için en tabi çalışmayı yürüten kendisidir. Çünkü o günkü Bilim Sanayi Bakanımız Ordu’ya geliyordu. Beni kendileri çağırdılar. O gün yedi sekiz kişinin bulunduğu ortama bakanımıza konuyu tekrar arz ettirdik. Ama o günkü şartlarda Çimento Havzasında Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulamayacağı kesinleşmiş oldu. Şuandaki Killik bölgesi olan yerde Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Başta Sayın Valimiz, peşinden şuanda yönetim kurulu başkanı olan Kaymakamımız ama Ünye Belediye Başkanımız ve Ak Parti İlçe Başkanımız bu noktanın en önemli aktörleridir. Ankara ayağında da Hükümet Sözcümüz Sayın Numan Kurtulmuş mutlaka kapısını çaldığımız, bize destek olan ve Organize Sanayi Bölgesi konusunda bizim tıkandığımız yerde mutlaka onu hızlandırmak için gayret gösteren bir büyüğümüz. Tabi Organize Sanayi Bölgesi’nde artık 2017 bizim kamulaştırma yapmak zorunda olduğumuz bir tarihtir. Eğer 2018’de biz OSB ile ilgili kamulaştırmayı bitiremezsek 2019 yılı için seçim yılı olduğundan çokta samimi bulamam. El birliği ile gayret göstereceğiz” dedi.

Anadolu’nun Kapılarını Artık Açmalıyız

Başkan Zor Ünye ve bölgenin bir diğer en büyük sorunlarından olan İç Anadolu bağlantı yolu ve Tarihi İpekyolu olan Ünye-Tokat yoluna da değindi. Zor, “Bu yol tarihi kent yoludur. Ama o yol da 30 yıldır yapılamamıştır. Biz dört gün kadar önce Niksar Ticaret ve Sanayi Odası’nın davetlisi olarak Niksar’a gittik. Orada Tokat Valimiz çok güzel bir cümle kullandı. Biz Niksar-Ünye yolunun açılmasını istiyoruz. Orası bizim Karadeniz’e açılacak kapımızdır dedi. Çünkü bizim Orta Anadolu’ya 120 km kısa yoldan bağlanmamız Niksar üzerinden olacaktır. Onun için Orta Anadolu kapımız bizim Akkuş Niksar yoludur. Kapının da en kısa sürede açılmasını arzu ediyoruz. Ama şunun farkındayız. O tarihi İpek Yolu belki bugün kullanılan yoldur. O yolun ıslah edilmesi lazım. Ama o yol ıslah edilirken Cevizdere’den geçen Orta Anadolu Bağlantı Yolu devam etmektedir. Bu projenin en kısa sürede bitirilmesini istiyoruz. Biz şuan Akkuş Niksar yolunun ıslahını talep etmekteyiz. Peşinden de o projemizin hızlı bir şekilde yürütülmesi lazım. Çünkü Ünye bunu hak ediyor, Orta Anadolu bunu hak ediyor, Niksar bunu hak ediyor. Orta Anadolu insanı Karadeniz’e çıkmalı, bizim de Orta Anadolu ile kucaklaşmamız lazım” dedi

OSB İçin Tebliğ Sürecinin Dolmasını Bekliyoruz

OSB için sürecin hızlı ilerlemesi adına Ünye Belediyesi’ne yetki verilirken Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar da yaptığı konuşmada “geçen yıl düzenlenen iftar programında da masada OSB vardı. İnşallah bir sonraki sene bu konuyu sorun olarak görüşmeyiz. Çünkü ben kamulaştırma sürecinde çok ciddi bir mesafe alınacağını düşünüyorum. OSB ile ilgili son durum Killik Bölgesinde kamulaştırma için vatandaşlara tebligat yapıldı. Bu süreç yurt içinde yaşayanlar için 15 gün yurt dışında yaşayanlar için ise 3 ay süre var. Şimdi biz bu sürenin sona ermesini bekliyoruz. Ardından avukatımızı da tutuk ve davayı açacağız” dedi.

Ordu’ya Geldiğimde En Fazla Ünye’de OSB’nin Olmamasına Şaşırmıştım

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu OSB ile ilgili yaptığı açıklamada “ Ordu’ya ilk geldiğimde beni en fazla şaşırtan durumun Ünye’de bir Organize Sanayi Sitesinin olmayışıydı. Çünkü 5000 nüfuslu ilçelerde bile OSB var. Ordu ve Fatsa’daki OSB’lerin doluluk oranı o kadar fazla ki her gün işadamları bize yer soruyor. Yer yok diyoruz. Daha önce ise bazılarına çok iyi değerlendirilip gözetilmen satılmış ve şimdi depo olarak kullanıyorlar. Ayrıca çok fahiş fiyatlar istiyorlar kira için. İnşallah Ünye’de hayata geçtiği zaman böyle bir hata tekrarlanmaz. Sanayi Bakanlığı 80 Milyon Lira bir kaynak ayırdı Ordu genelinin OSB’si için. Bu ödenek içinde Fatsa’nın genişlemesi ve Altınordu ilçesinin OSB’si de içinde. Dolayısıyla bakanlık kim elini çabuk tutarsa, kim kamulaştırmayı bitirirse parayı oraya aktaracak ve 80 Milyon para bir de alt limit, duruma göre yükseltilebilecektir. O nedenle Ünye ne kadar hızlı davranırsa o kadar çabuk yol alacaktır” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Ünye’de en fazla ihracaat yapan 3 firmaya, Ünye’de istihdama en fazla katkı sağlayan 3 Firmaya, Ünye’de en fazla gelir vergisi veren ilk 3 kişiye, Çaybaşı, İkizce ve Akkuş’ta gelir vergisi şampiyonlarına, Ünye’de En fazla Kurumlar Vergisi ödeyen firmalar ile Akkuş, Çaybaşı ve İkizce’de en fazla kurumlar vergisi ödeyenlere plaketleri verildi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.