son haberler

Karadeniz’de İlk Kez Ünye’de Yapılacak

Yayınlanma Tarihi: 2 Ağustos 2017 okunma

Karadeniz’de İlk Kez Ünye’de Yapılacak
Gündem
0

www.unyetv.net / ÖZEL HABER

Ünye’de hazırlıkların tam gaz devam ettiği ve Karadeniz’de ilk kez Ünye’nin ev sahipliğinde yapılacak olan Ünye Yunus Emre Triatlonu 20 Ağustos’ta gerçekleştirilecek.

Ünye’nin tanıtımı için oldukça fazla önemsenilen etkinliğin çalışmaları aylar öncesinden başlarken yarışma saati de yaklaşıyor.

Kişisel bir yarış olarak bilinen Triatlon aynı anda 3 yarışın yapılması nedeniyle insan gücü üstü bir çaba istiyor. Karadeniz Bölgesinde İstanbul’dan Artvin’e daha önce bu tür yarışma yapılmazken bölgede ilk kez Ünye’nin üstlenecek olması ayrı bir önem taşıyor.

Ünye Belediyesi’nin organizasyonu ile yarışmacılar Ünye’ye 19 Ağustos’ta gelecek. 1 günlük konaklamanın ardından 20 Ağustos’ta yarışma yapılacak. Gün boyu sürecek yarışmanın startı Ünye Cumhuriyet Meydanı’ndan verilecek ve bitiş çizgisi de yine Ünye Cumhuriyet Meydanı olacak.

Ulusal Kanallar Canlı Yayınlayacak

Yüzme, Koşu ve Bisiklet Yarışı’nın aynı sporcuların ve aynı gün yapacağı Ünye Yunus Emre Triatlonu’nu birçok ulusal kanal canlı yayınlayacak. Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar triatlonun tantımının önümüzdeki günlerde yapılacağını ifade ederken Ünye’nin tanıtımına katkı sağlayacağını söyledi.

Triatlon  Nedir?
Triatlon aslında kişisel bir spordur. Sporcunun erişebildiği gücü zorlayan insanüstü bir çaba gerektiren, değişik yaş gruplarının yapabileceği bir branştır. Olimpik tarzda rekor denemelerinin yapılmadığı hava ve zemin koşullarına göre derecelerinin değişebildiği bir spor olması insanların bu spora ilgisini arttırıyor. Triatlon Sporu, kuvvet, dayanıklılık ve dayanıklılık becerilerinin çok iyi olmasını gerektirdiğinden ve çevresel koşullardan ( rüzgar, yağmur, dalga v.b ) kolayca etkilenebildiğinden dolayı elde edilen derecelerde rekor kırma gibi bir süre kavramı bulunmamaktadır. Ancak en iyi derece diye adlandırabileceğimiz ve bir önceki sene aynı yerde ve aynı parkurda yapılan yarışma ve yarışmaların tekrarında alınan derecelerin kıyaslanması sonucu tutulan zaman toplamı vardır. Triatlon sporu bir felsefik spordur. Azimle çalışan gereklerini yerine getiren herkes bir diğerini geçer mutlak birincilik ikincilik üçüncülük çok uzun süreli yoktur. Ama sağlam istikrarlı triatlet vardır. Hemen hemen mevcut tüm yarışmalara başarıyla katılan ve bitiren bir önceki derecesinden 1 saniye ve dakika önce bitiren minimum 10 yıl maksimum 20-25 yıl Triatlon sporuna gönül veren kişi gerçek triatlet gerçek şampiyondur. Özetle, Triatlon ufak ufak çakıl taşlarını sabırla bir araya getirmek sonunda yıllara yayılan, yıkılmayan, devrilmeyen bir piramit yapmaktır.

Bugüne kadar olimpiyatların açılışı geleneksel olarak binicilik ile başlar binicilikle son bulurdu. Ancak artık dünya yeni sporlar ve yeni heyecanlar peşinde olduğu için Uluslararası Olimpiyat Komitesi de hareketli sporlarla oyunları başlatma karar almış ve bildiğimiz gibi Sydney Olimpiyatlarını Tiratlonla başlatmıştır. Triatlon, ilk olarak 2000 Sydney Olimpiyat Oyunlarına Olimpiyat Komitesince bağımsız olarak alındı. Triatlon yarışlarında organize edildiği yörenin (yerin) coğrafi ve iklim koşullarına göre değişiklik yapılabilir. Örneğin yüzmenin mümkün olmadığı yerlerde, yüzme yerine başka bir spor disiplini konulabilir. Ancak ilk defa 2002 Sydney Olimpiyat Oyunlarında, Olimpik spor olarak kabul edilen Triatlon’ un Olimpiyatlarda kabul gördüğü şekli yüzme, bisiklet ve koşu disiplinlerinden oluşmaktadır.

1977 Yılında Jhon Collins adlı şahıs, Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetlerinde Subay olarak görev yapmaktadır. O tarihlerde Hawaii Adaları’nın en büyüğü olan Honolulu’da üç farklı ve bir o kadar da birbirinden zor yarışmalar organize edilmektedir. Honolulu Plajı boyunca yapılan 3800 metrelik yüzme maratonu, ada etrafında düzenlenen 180 km.’lik bisiklet yarışı ve 42 km. 195 m.’lik koşu maratonu.

Jhon Collins arkadaşları ile bu üç farklı yarışma hakkında kritik yaparken aklına birden bu yarışmaların beraber bir organizasyonda yapılabileceği fikri gelir ve bunu büyük bir cesaretle arkadaşlarına söyler. Bu fikri söylemek bir cesaret işidir çünkü bu yarışmaların birini bile bitiremeyen onlarca sporcu varken, üç sporun da ard arda yapılması olanaksız gibi görülmektedir. Bu sebeple arkadaşları ona “deli” derler. Ne var ki arkadaşları arasında onun gibi macera ruhlu (deli) insanlar vardır! Böylelikle adına IRONMAN ( Demiradam ) dedikleri yarışmanın ilk startı 15 sporcuyla verilmiş olur. Yarışmayı izleyen herkes yarışmayı kimin kazanacağından çok bu zor sporu bitiren olup olmayacağını merak etmektedir. Sonunda 11 saat 46 dakika ile finiş çizgisine ilk sporcu ve ilk Ironman Şampiyonu olarak tarihe geçen Gordon HALLER gelir. Yarışma bittiğinde sanılanın aksine 15 sporcudan 12’si finiş çizgisine ulaşır. Organizasyon, kazasız belasız olarak başarıyla tamamlanmıştır. Bir dahaki sene tekrar düzenlenen Triatlon, katılımcıların ve izleyenlerin artan ilgisi sebebiyle televizyon kanallarının ve sponsor şirketlerinin de dikkatini çeker. Böylece tüm dünyada milyonlarca lisanslı sporcusu olan dev bir sektöre dönüşmüştür.

Bugün Avrupa Kıtası’nda, Futboldan sonra en fazla lisanslı sporcuya sahip olan spor Triatlon’dur. Bireysel bir spor olduğu göze alınırsa bu rakamın ne denli önemli olduğu daha iyi anlaşılabilir.

Yıllar geçtikçe, katılımın artmasını sağlamak ve organizasyonları kolaylaştırmak amacıyla IRONMAN mesafeleri daha makul seviyelere indirilmiştir. Uluslararası Federasyonun kurulmasıyla birlikte de Ironman adı “üçlü spor” anlamına gelen TRİATLON olarak değiştirilmiştir. Ancak ilk yapılan mesafelerdeki organizasyonlar, yine IRONMAN olarak adlandırılmaktadır.

Triatlon, olimpiyatlarda ilk defa 2000 SYDNEY Olimpiyat Oyunlarının “açılış sporu” olarak yer almıştır. Böylelikle milyonlarca seveni olan Triatlon hak ettiği değeri kısa sürede almıştır.

Türkiye’de Triatlon’un yapıldığı başlıca yerler, Alanya, Erdek, Çeşme, Sapanca’dır. Ayrıca her sene Federasyon bünyesinde Kızkalesi, Marmaris, Eğirdir, Çamyuva, Urla ve İstanbul’da yarışmalar düzenlenmektedir. İstanbul’da ENKA Spor kulübünün ve İzmir’de Ege Üniversitesi ve Türkiye Denizcilik İşletmelerinin düzenledikleri yarışmalar da unutulmamalıdır. 2001 Haziran’ına kadar Bisiklet Federasyonuna bağlı bulunan Triatlon, bu tarihte ayrı bir Federasyon olarak faaliyete başlamıştır.

 

Triatlonun Genel Kuralları
Triatlon üç farklı spor branşının, zaman ayırımı olmaksızın ard arda yapılması ile oluşan yeni bir spor branşıdır. Fiziksel özellikleri sebebi ile kendisine en yakın branş olarak gösterilen Atletizm’den bir hayli farklıdır. Çünkü Atletizm gibi sporun atalarından sayılan Yüzme gibi bir ana branşı ve teknik bir malzemenin kullanılmasını gerektiren bisiklet branşını da içermektedir. Ayrıca Atletizmin branşları olan Dekathlon, Pentathlon ve Hepathlon sporlarında puanlama, Triatlon’da ise süreye karşı yarışma esastır. Bir diğer fark da Triatlon’nun bu sporların aksine çıkıştan bitime kadar süren bir spor olmasıdır.

Triatlon’un Olimpiyat Oyunlarında kabul gördüğü branşlar sırasıyla, Yüzme-Bisiklet-Koşudur. Bunun yanında, Triatlon organize edildiği yerin özelliklerine uygun olarak değişiklikler gösterebilir. Örneğin Raft Sporu’nun yapılmasına müsait bir bölgede Yüzmenin yerine Rafting koyulabilir. Ya da kış sporlarının yapılmasına olanak veren bir yerde Yol bisikleti yerine, Mukavemet kayağı koyulabilir.

Triatlon Mesafeleri
Triatlon ferdi bir spordur. Yüzme, bisiklet ve koşunun arka, arkaya yapıldığı olimpik bir spor branşıdır. Sprint (kısa) mesafe, olimpik mesafe, olmak üzere 2 değişik mesafede yapılmaktadır.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.