son haberler

Kaymakam; Patpatlara Esneklik Yok!

Yayınlanma Tarihi: 23 Şubat 2018 okunma

Kaymakam; Patpatlara Esneklik Yok!
Gündem
0

Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, halk buluşmaları programı kapsamında Tekkiraz Mahallesi’nde vatandaşlar ile bir araya gelerek sorun ve taleplerini dinledi.

Kaymakamı Güney, pat pat olarak tabir edilen tarım araçlarıyla ilgili bir esneklik yapmalarının mümkün olmadığını, tarım aracının sadece tarım için kullanılması gerektiğini vurgulayarak, “Karayoluna, gurup yolarına, araç trafiğinin çok olduğu yollara pat pat olarak tabir edilen o araçlarla girerek hem kendinizin hem ailenizin hem de karşı tarafının can ve mal güvenliğini tehlikeye atmayalım.” dedi.

Ünye İlçe Milli Eğitim Müdürü Tamer Uysal, Ünye’de 8 bin 130 kişinin okuma yazma bilmediğini, Ordu’dan en fazla okuma yazma bilmeyenin Ünye’de bulunduğunu ifade ederek, Ünye Kaymakamı öncülüğünde başlatılan okuma yazma seferberliğine Tekkirazlı vatandaşları da davet ederek, destek beklediklerini söyledi.

Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, daire amirleriyle birlikte halk buluşmaları kapsamında Tekkiraz Mahallesi’nde vatandaşlarla buluştu.

-“Vatandaşımızın ayağına geliyoruz”-

Vatandaşın ayağına gittiklerini TV söyleyen Kaymakam Ümit Hüseyin Güney, “Bizler bugün, Ünye Belediye Başkanımız ve tüm daire amirlerimizle sizlerle birlikteyiz. Yani biz devlet olarak vatandaşımızın ayağına geliyoruz. Amacımız sizlerle hasbihal etmek, geçmiş yıllarda devletimiz ile milletimiz arasında olan ve son yıllarda kalkan mesafeyi tamamen ve fiziken de ortadan kaldırmak, bütünleşmek ve kucaklaşmak. Biz sizlerle olduğumuz zaman mutlu oluyoruz. Bizler vatandaşın derdini şikayetini dinlemekle mükellefiz. Kanun Kaymakama, konu ayırt etmeksizin devlet ve kamu parası yapılan bütün iş ve işlemlerle ilgili vatandaşın derdini talebini dinlemek, ilgili yerlere iletmek, konuyu denetlemek kamu-özel ayırt etmeksizin bütün işletmelerin iş yürütümünü ve faaliyetlerini denetlemek gibi açık bir yetki vermiştir.” dedi.

Tekkiraz Mahallesi sakinleri; mahallerinde elektrik sorunu ve kışın çok fazla elektrik kesintisi yaşadıklarını ifade ederek elektrik hatlarında bakım, onarım ve yenilme istediklerini söylediler. Mahalle sakinlerinin sorunları arasında ikinci ve üçüncü sırada ise yol ve su sorunu yer aldı. Mahalle sakinleri, Tekkiraz’daki ana arterlerin asfalt çalışmasının tamamlandığını ancak mahallelerdeki bazı lokal bölgelerde sıkıntılı olan yerlerde iyileştirmeler istediklerini söylediler. Tekkiraz Mahallesinin büyük bir mahalle olduğunu ve tek muhtarın bütün mahalleye hakim olmakta zorlandığını ifade eden mahalle sakinleri bu yüzden bölünmek istediklerini ifade ettiler. Mahallenin bazı yerlerinde su sorunu yaşandığı ve bu yüzden vatandaşların mağdur olduğunu ifade mahalleliler, su sorunu olan yerlerde bu sorunun giderilmelerini istediler. Mahalle sakinleri, Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney’den pat pat olarak tabir edilen tarım araçlarıyla kara yoluna çıktıklarında cezai işlem uygulandığını ifade ederek bu konuda esneklik istediler. Mahalle sakinleri son olarak Ünye Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nden haftanın bir günü bir teknik personel istediklerini söylediler.

İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ferda Yıldırım, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün destekleriyle ilgili bilgi vererek, “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın yeni bir çalışması var. Tarım İşçileri Genel Müdürlüğü ve Ziraat Bankası’nın ortaklaşa düzenlemiş olduğu 300 baş koyun desteklemeleri var. Bu desteklemeleri kuru yem tüketicileri yetiştiricileri alanına sahip açık alanı olan ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği konusunda deneyimi olan, özellikle gençlerimiz, 300koyun.pm.gov.tr. adresinden ön başvurularını yapabilirler. Ön başvurular 21 Şubat itibari ile başladı. Bunun dışında ‘Genç Çiftçi’ projelerimiz olacak Nisan ayında 18 ve 40 yaş arasındaki genç üreticilerimiz 30 bin lira değerindeki tarımsal konularda desteklemeler gerçekleştirilecek. Bunun dışında hava şartları biraz dengesiz geçiyor. Ürünlerinizin desteklenmesi noktasında, zararınızın tanzimi noktasında sigorta yaptırmanızı öneriyorum. Sigorta içinde son tarih10 Mart” dedi.

Tekkiraz’ın elektrik sorunu ile ilgili çalışma yürüttüklerini ifade eden Ünye YEDAŞ Müdürü Ali Kemal Yılmaz; “Biz bu bölgeyi yalnız Ünye Trafo Merkezinden besliyorduk. Bir trafo merkezimiz vardı oradan besliyorduk. Enerji gittiğinde her yerde ki enerji gidiyordu. Şuan da biz Akkuş Trafo merkezini de açtık. Bu bütün bölgeyi Ünye’den beslerken, artık Tokat tarafından, İç Anadolu’dan Ünye’ye kadar hatta Yeşilkent’e kadar da bölgeyi besliyoruz. Bununda merkezi Tekkiraz dağıtım merkezi. Tekkiraz’dan Çaybaşı ve İkizce’yi, Yeşilkent’i şehir girişine kadar Ünye’yi besliyoruz. Yine Tekkiraz’dan Dumantepe’ye kadar da besliyoruz.”dedi.

Kış aylarında kırsaldaki mahallelerin boşalmasından dolayı kırsaldaki mahallelerde yaşanan hırsızlık vakaları konusunda mahalle sakinlerinden destek isteyen, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Üsteğmen Esat Can Öztürk; “Tekkiraz Mahallemizde ve bölgemizdeki mahallemizde yerleşim kışın Ünye Merkez’de yazın fındık sezonunda mahallelerde oluyor. Bunun neticesinde hırsızlık ve faili meçhul olaylar geliyor. Bölgede mutlaka kalan vatandaşlarımız oluyor. Bunların bizlere yardım etmesi, ihbarda bulunması çok önemli. Bizim devriyelerimiz sürekli sahada ama her zaman her yerde olamıyoruz maalesef. Kapasitemiz belli, imkanlarımız belli, şartlar belli, yollar belli. Vatandaşlarımız biraz daha duyarlı olursa sağında solunda ne olup bitiyor? Kim geliyor? kim gidiyor? Hangi araç geliyor? konularında duyarlı olursa bize çok büyük faydaları olur. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız var, malum kurban sezonu yaklaşıyor. Dolandırıcılar, hırsızlar kolay kazanç kapısı olduğu için, Türkiye’de ki hayvanların malum bir değeri var. Bu konuda vatandaşlarımız biraz daha duyarlı olursa iyi olur. Bize bilgi akışı olursa biz suç ile mücadele de daha etkin, daha faydalı olabiliriz” dedi.

Ünye Kaymakamlığı öncülüğünde başlatılan Okuma Yazma seferberliği konusunda Tekkirazlılar’dan destek beklediğini ifade eden Milli Eğitim Müdürü Tamer Uysal; “Biz 2018’de dört sayılı Milli Eğitim Bakanlığı Genelgesi doğrultusunda Kaymakamımızın önderliğinde bir kampanya başlattık. Bu kampanya aynı zamanda tüm kamu kurum ve kuruluşlarını da kapsayan bir çalışma. Ünye’nin genel nüfusu 126 bin,15 yaşın üzerinde 91 bin 600 nüfusumuz var. 91 bin 600 nüfusun 8 bin 130’u okuma yazma bilmiyor. Altınordu’da okuma yazma bilmeyen 4 bin 500 kişi, Fatsa’da okuma yazma ilemeyen yaklaşık 5 bin kişi, Ünye’de okuma yazma bilmeyen 8 bin 130 kişi. Dolayısıyla çok kritik durumdayız. Bu sıkıntının giderilebilmesi için Sayın Kaymakamımızın önderliğinde bir proje hazırladık. Şuan da okuma yazma bilmeyen vatandaşlarımızı tespit etmeye çalışıyoruz. 15 yaş +100 yaşına kadar okuma yazma bilemeyen kişilerin sayıları lazım. Sizden bilgi talep eden, kişilere çevrenizde okuma yazma bilmeyen kişilerin sayılarının ulaştırılması noktasında bize yardımcı olursanız memnun kalırız. Bu kursta 1 kişiye bile kurs açıyoruz. Biz okuma yazma bilmeyen ama talep eden her şahsın okuma yazma öğrenmesini sağlayacağız. Sizden ricamız okuma yazma bilmeyen kişilerin sayısının tespiti konusunda bizlere yardımcı olmanız. Dolayısıyla bizde 15 gün içerisinde bu kursları açacağız.” Dedi.

Tekkiraz’a 1,2 Milyon Lira Yatırım Yapıldı

Tekkiraz Mahallesinde yapılan hizmetlerle ilgili bilgi veren Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, “Bütçemiz ölçüsünde Tekkiraz Mahallemizde 9 bin 773 metrekare beton yol, 11 bin 190 tonluk malzemeli bakım, 2 bin 153 bin metrekare parke tamiri, 270 metre köprü, taş duvar yapımı, yağmur suyu hattı, 265 metre V kanalı ve Tekkiraz Mahallemizdeki halı sahanın bakımını yaptık. Tekkiraz Mahallemize yaptığımız hizmetlerde toplam 1 milyon 200 liralık bir yatırım yaptık. Biz göreve gelir gelmez OSKİ bizim de çabamızla Tekkiraz’daki arıtma tesisini işler hale getirdi. OSKİ’nin arıtma tesisine harcadığı rakam tam 4 milyon lira. Şuan bu arıtma tesisi şuan Dizdar Mahallesinden besleniyor. Bu yetersiz ama Yenikent Mahallesinden yeni bir su alma havzası tespit edildi. O bölgeden Tekkiraz’a ve diğer aşağı bölgelerin ihtiyacı bu bölgeden karşılanır hale gelecek.” dedi.

Tekkiraz birkaç yerin kesişme noktası, özellikle Çaybaşı-Tekkiraz bölgesindeki Karayolu yapımın standartların üzerinde devam ediyor. Çaybaşı’dan İkizce hattı sıcak asfalt yapılmış oldu. Tekkiraz’dan Fatih’e kadar sıcak asfalt bitirildi ifadesini kullanan Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, vatandaşların taleplerine cevap vererek yol çalışmalarının yapım süreci ile ilgili bilgiler verdi.

Tekkiraz’ın Bölünmesine Seçimden Dolayı YSK Engeli

Tekkiraz Mahallesinin bölünmesine destek verdiğini ifade eden Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, “Bölünme talebi Belediye Meclisimizde görüşüldü, bununla ilgili bir raporlama yapıldı. Teknik olarak Tekkiraz, İnkur ve Yenikent’in çok parçalı olmamak kaydı ile bölünmesi taraftarıyım. Bölünme talebi ile ilgili Büyükşehir Belediyemiz bir çalışma yürütüyor. Diğer taraftan yaklaşan seçimlerden dolayı Yüksek seçim kurumunun olumsuz görüşleri var. Bu mahallelerimiz 2’ye, 3’e bölünebilir” dedi.

Pat Patlara Esneklik Yok

Pat pat olarak tabir edilen tarım araçları ile ilgili bir esneklik yapmalarının mümkün olmadığını ifade eden ve bu tarım aracının sadece tarım için kullanılması gerektiğini vurgulayan Kaymakam Ümit Hüseyin Güney, “Karayoluna, gurup yolarına, araç trafiğinin çok olduğu yollara pat pat olarak tabir edilen o araçlarla girerek hem kendinizin hem ailenizin hem de karşı tarafının can ve mal güvenliğini tehlikeye atmayalım. Ünye’de 1 yıl içerisinde yaklaşık 10 kişi pat pat kazalarında vefat ediyor ve 100’lerce kişi yaralanıyor. Bizler sizlerin can ve mal güvenliğinizden birinci derecede sorumluyuz. Can ve mal güvenliğinin olmadığı yerde huzur olmaz, birlik olmaz, gelişme olmaz. ” dedi.

Kaymakam Ümit Hüseyin Güney başkanlığındaki toplantıya; Belediye Başkan Ahmet Çamyar, İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Aksu, İlçe Jandarma Komutanı Esat Can Öztürk, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdür Vekili Nurettin Görür, İlçe Milli Eğitim Müdürü Tamer Uysal, Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Aydın Kuyumcu, Malmüdürü Cemal Yıldız, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ferda Yıldırım, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Hakan Kuzu, İlçe Kadastro Müdürü Alparslan Çelik, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.