son haberler

Kefeli Han’da Çalışmalar Başladı

Yayınlanma Tarihi: 30 Haziran 2015 okunma

Kefeli Han’da Çalışmalar Başladı
Gündem
0

Ünye Belediyesi’nin hayata geçirmek istediği Kültür Yolu Projesi’nin bir bölümünü oluşturan Kefeli Han’da çalışmalar başladı.

1870 yılında yapılan ve günümüze kadar ulaşan Kefeli Han, Ünye Belediyesi’nin başlattığı çalışmayla yenilenecek. İlk etapta çalışmalara kaynak aktarılmasına yönelik Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı (ÇEKÜL) ile iletişime geçilirken, bir sonuç alınamaması durumunda Ünye Belediyesi kendi imkânlarıyla Kefeli Han yapımını sürdürecek.

kefelihanda_calismalar_basladi (2)Konuyla ilgili basın mensuplarıyla bir araya gelerek çalışmaları yerinde inceleyen Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, açıklamalarda bulundu. İlk olarak Yalı Kilisesi restorasyonuna ilişkin konuşan Çamyar; “Kefeli Han diye nitelendirdiğimiz, basınımızda da yer alan ve mülkiyetini geçtiğimiz aylarda Ünye Belediyesi’ne kazandırdığımız alandayız. Ünye’de Ünye Belediyesi iyi şeyler yapmaya gayret ediyor. Geçtiğimiz günlerde Yalı Kilisesi’nin restorasyon çalışmasını tamamlayıp Ünyeli hemşerilerimizin kullanımına sunduk ve geçtiğimiz hafta kesin kabulünü yaptık. İnşallah orası Ünye kamuoyunun talepleri doğrultusunda sergi ve benzeri etkinliklere açık olacak. Kullanım hakkı da Ünye Belediyesi’ne devredildi. Şuan orada bir yol çalışması da yapmaktayız ve aynı şekilde Yalı boyunda o alana geçiş için de kamulaştırma çalışmalarımız devam ediyor. Şuan için o yol üzerinde bulunan 2 tane ev var. Bunlardan bir tanesini kamulaştırdık ve bir tanesinin de duruşması Eylül ayına ertelendi. O alanda yeniden bir düzenleme yapılarak el emeği ürünlerin satılabileceği bir mekânı o bölgeye kazandırmış olacağız” dedi.

kefelihanda_calismalar_basladi (3)Kefeli Han konusunda ise çalışmalara ilişkin bilgiler veren Başkan Çamyar, “Kefeli Han’dan başlayacağımız bir kültür yolu projemiz var. Devamında Bakırcılar Arastası, Kadılar Yokuşu, Müze Evi, Saray Hamamı, Yalı Kilisesi, Çamlık Mevki ve Ayanikola Kilisesi’ne kadar uzanan bir hat oluşturmak istiyoruz. Bugün de yapacağımız bu hattın başlangıç noktası olan Kefeli Han’dayız. Kefeli Han’ın yapımı 1870’li yıllara denk geliyor ve yaklaşık 150 yıldır kemerleriyle dimdik ayakta duran bir yapı. Burası zaman zaman mahzen olarak kullanılmış, zaman zaman alt katında insanların seyahat aracı olarak kullandıkları hayvanlarını bağlayıp üst katında konakladıkları han, zaman zaman da cam atölyesi olarak kullanılmış. Biz öncelikle bugün itibari ile rölöve çalışması için kazı işlemlerine başladık. Resmi olarak mülkiyeti aldıktan sonra hemen buradaki yapacağımız kazı işleminin ardından proje çalışmamızı bitireceğiz. Bu konu ile ilgili de başta ÇEKÜL Vakfı olmak üzere ekibimiz çalışmalar hakkında bağlantıya geçtiler. Önümüzdeki ay kendi aralarında değerlendirmesini yaptıktan sonra ve oradan bir kaynak aktarılması durumunda buranında proje çalışmasını bitireceğiz. Aktarılmadığı takdirde ise Ünye Belediyesi olarak kendi imkânlarımız ile proje ihalesine çıkmış olacağız. Projenin bitimi ile beraber Anıtlardan gerekli izinler alındıktan sonra çok hızlı bir şekilde buranın yapımını da tamamlayıp inşallah bu hattı komple bir şekilde bütünleşmiş hale getirmiş olacağız. Tarihe damga vurmuş olan eserlerimizi yaşatmaya devam edeceğiz. Bizler tarihimize sahip çıkacağız ki gelecek nesiller de bizden örnek alarak tarihlerine sahip çıksınlar ve onlarda bu emanetlere sahip çıkarak bir sonraki kuşağa aktarsınlar istiyoruz” diye konuştu.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.