son haberler

Konsey’de Çöpe “HAYIR” Dedi

Yayınlanma Tarihi: 24 Ağustos 2016 okunma

Konsey’de Çöpe “HAYIR” Dedi
Gündem
1

Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin Eski Kızılcakese Köyü’nde kurmayı planladığı çöp ayrıştırma tesisi ile ilgili olağanüstü toplanan Ünye Kent Konseyi, çöp ayrıştırma tesisinin turizm alanına kurulmasının bölgenin gelişimine olumsuz etki yapacağını belirterek, tesisin kurulacağı alternatif yerler bulunmasını istedi.

 Ordu genelinde toplanan çöpün yakıt olarak kullanılması ve geri dönüşümü konusunda Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ünye Çimento arasında imzalanan sözleşme kapsamında Ünye’nin Eskikızılcakese Mahallesi’ne yapılmak istenen katı atık ayrıştırma tesisi Ünye kamuoyundan endişeye yol açtı.

Ünye Kent Konseyi yürütme kurulu, Ünye’nin Eskikızılcakese Mahallesi’ne yapılmak istenen katı atık ayrıştırma tesisi ile ilgili olağanüstü toplanarak görüş alışverişi yaptı. Toplantıya Ak Parti Ünye İlçe Başkanı Arif Ergün, CHP Ünye İlçe Başkanı Ali Yalçın ve MHP İlçe Başkanı Ayhan Ayyıldız, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, mahalle sakinleri de davet edilerek fikir alışverişinde bulunuldu.

“Büyükşehir İkna Edilmeli”

Ünye Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Ayşe Yalın, toplantıda yaptığı konuşmada, katı atık ayrıştırma tesisin başka bir yerde yapılması için nasıl ikna edebilirizin konuşulması gerektiğini söyledi.

“Biz ikna mı olacağız, ikna mı edeceğiz buna karar verip onun için çalışalım” diyen Ayşe Yalın, “Biz bu kadar insan oturduk, bir araştırma çalışması yapıyoruz. Eğer bu çalışma boş bir şey olursa acı bir şey olur. Ordu Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu’nu da dinlesek, farklı kişileri de dinlesek bizi bu nokta için ikna projeleri yürütecekler. Ama biz bunun yapılmasını istemiyoruz. O zaman biz onları başka bir yerde yapılması için ikna etmeliyiz” dedi.

Konsey’de Çöpe “Hayır” Dedi“Raporu Okudum, Başka Hiçbir Yer Araştırılmamış”

Katı atık ayrıştırma tesisi için hazırlanan raporu okuduğunu ve Eskikızılcakese Mahallesi’nin yeri dışında hiçbir yer araştırılmadan buna karar verildiğini gördüğünü belirten Ali Yalçın, “Biz Ünyeliyiz, Ünye’nin insanı yan yana geldiği müddetçe yapamayacağı hiç bir şey yok. Burası yeşilin en güzeli, Ünye’nin en güzel yeri. Kurulacak tesiste her şey çok güzel olsa dahi buraya 19 ilçenin atığının çöp arabaları gelecek. Bu arabaların lastiklerinin bıraktığı pislik buraya yeter. Ben bugün bu oluşumdan çok mutluyum. Bugün burada Ünye’nin meselelerini hiçbir siyasi ortam yaratmadan tartışılıyor. Bu yer maliyeti çok düşük, geliri çok yüksek olsun diye görülen bir yer. Ben raporu da okudum, başka hiçbir yer araştırılmamış. Ünye’nin girişi Akçay çöp, Ünye’nin çıkışı Kızılcakese çöp, yani olayın birde psikolojik boyutu var. Ünye’nin bir ferdi olarak, burası gerçekten değerlendirilmek isteniyorsa, burası doğa harikası bir yer, turizme kazandırılsın. Oradan bir Çet Dağı, Asarkaya çıkabilir. Çöp için hepimiz araştıralım, başka bir yer sunalım.”

“Alternatifler Sunalım”

Ünye Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Musa Özgür Kıroğlu, çöp sorunun Ordu ilinin sorunu olduğunu, ancak bu sorunun doğru yerde halledilmesi gerektiğine işaret ederek, “Şunda hem fikiriz, mutlak suretle çöp sorununu halletmemiz gerekiyor. Ama doğru yerde halledelim. Çöp tesisi ile ilgili biz Ünye olarak elimizden gelen katkıyı yapacağız. Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin çöp ayrıştırma tesisi ile ilgili çalışmasını takdirde karşılıyoruz. Bu konuda Ünye Çimento’nun katkısı olmasını ayrıca takdirle karşılıyoruz. Bu toplantıda da bir kanaat oluştu ki, bir komisyon oluşturulsun ve alternatif yerle ilgili bir sonuç geliştirebilir miyiz ona bakalım” diye konuştu.

“Ünye’nin Turizmi İçin Bu Maliyete Katlanılamaz Mı?”

Canik Ünye Gazeteciler Derneği (CÜGD) Başkanı Ali Öztürk, “Çaybaşı-İlküvez mevkiinde bir çöp depolama tesisi yapılıyor. Ayrıştırmayı da burada ytapılamaz mı? Burada zaten çöp depolama olacak. Tabi oraya gidene kadar bir maliyet olacak ama Ünye’nin turizmi ve güzelliği için bu maliyete katlanılamaz mı? diyerek tesis için İlküvez’i işaret etti.

Maden Sahalarına Kurulsun

Tesis için terk edilmiş taş ocakları, bentonit hatlarının tercih edilebileceği önerisinde bulunarak MHP İlçe teşkilatı adına söz alan Şehir Plancısı Mustafa Aybastı, “Fatsa’nın gelişim alanı Ünye’ye doğru. Yaklaşık 10-15 yıldır Fatsalılar kentsel gelişim alanına bakarak Ünye’den arsa alıyor. Bununla ilgili Ünye Belediyesi Ünye-Fatsa arasında imar çalışmaları yapıyor. Gelecek için şöyle de bakmak lazım; Ünye Devlet Hastanesi’nden sonra doğuya doğru gelişecek gibi duruyor. Birde şöyle düşünelim, oraya çöp ayrıştırma tesisini kuralım, birde site kuralım oradan daire alır mısınız? Alternatif noktasında ise Fatsa’nın arka havzasında Çamaş yolu üzerinde terk edilmiş taş ocakları var. Çöpler burada ayrıştırılabilir. Ayrıca bir bentonit hattı var. Bentonit su geçirmez. Trabzon ve Rize maden alanına çöp tesisi kurarak sorunu çözdü” dedi.

Plajlarımıza Yazık Olacak

Toplantıya katılan Eskizılcakese Mahalle sakini Ali Bayraktar, “Ayrıştırma tesisi 1.5 dönümlük küçük bir alan olacak denildi. Bu küçük 1.5 dönümlük bir yerse, Büyükşehir Belediye Başkanımız Enver Yılmaz, ‘Tokat ve Samsun’un çöpüne de talibiz’ dedi. Demek ki bu 1.5 dönümlük bir alan değil. Çünkü bu kadar bir alanda Tokat ve Samsun’unda çöpü temizlenemez. Ünye ve Fatsa arasında baktığınızda iki tane kumsalımız var. Biri Uzunkum, diğeri eski Kızılcakese, başka uzun bir plajımız var mı? Bu güzelim doğa harikası yerlere çöp dökmek çok yanlış bir karar” dedi.

Turizm Yatırımları Merkeze, Çöp Ünye’ye

Ünye Kent Konseyi Yönetim Kurulu üyesi ve Ünye Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Adnan Sobi, ise, “Botanik Park Ordu’ya yapılıyor, Çikolata Park Ordu’ya yapılıyor, Macera Park Boztepe’ye yapılıyor. Bütün turizm yatırımları Altınordu olan merkez ilçeye yapılırken, Ünye’de bir Döner Çeşme Meydanı yapılamamışken, Çamlık Projesini sayın Ordu Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Mustafa Çöpoğlu ‘maliyeti yüksek, yatırımcı bekliyoruz’ derken kurul kararıyla arkeolojik kazılara 1 milyon lira hibe eden bir Büyükşehir var. Çöp konusuna gelince, maliyet hesabı Ünye ve Fatsa’nın göz bebeği noktası, gelişim bölgesi, yaşam alanı bölgesi, konut bölgesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı turizm bölgesine yapılması planlanıyor. Bütün bunları teraziye koyalım, çöp ağır basıyorsa ilk kazmayı biz vuralım. Bunları değerlendirelim.” Dedi.

1 Yorum

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.