son haberler

Okul Öncesi Serbest Piyasada Fiyat Düştü

Yayınlanma Tarihi: 15 Eylül 2017 okunma

Okul Öncesi Serbest Piyasada Fiyat Düştü
Gündem
0

www.unyetv.net / DETAY HABER

Bölgemizde hasat dönemi sona eren Fındık için fiyat beklenenin altında seyrederken kafalar karıştı, tepkiler yükseldi.

2017 ürününü toplayan üreticiler fındıklarını seçerek kurutma işlemine devam ediyor. Birçok üretici fındığını pazara indirirken pazardaki fiyatlar ise yüz güldürmedi.

Üretici İçin 2 Seçenek

Üreticiler fındıklarını ya serbest piyasa koşullarında satıyor, ya da devletin müdahale alımı görevi verdiği Toprak Mahsulleri Ofisi’ne veriyor. Serbest piyasada 7.75 TL fiyat konuşulurken TMO ise 10 TL’nin altında fiyat ile fındık alımı yapıyor. Üreticiler ise geçtiğimiz yıl 10 TL’nin üzerinde sattıkları fındıklarını bu yıl neredeyse yarı fiyata pazara indirmek zorunda kaldı.

Okul Öncesi Serbest Piyasada Fiyat Düştü

Fındık parasıyla borçlarını ve çocuklarının eğitim harcamalarını karşılayacak olan üreticiler 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılı’nın başında kötü bir sürprizle karşılaştı. Piyasa 8 TL ve üstünde bandında sezona başlarken okulların açılma arefesinde karıştı. Fındık fiyatı önce 8 TL’ye sonra ise 7,75 TL’ye kadar düştü. Çocuklarının eğitim masrafını karşılamayı planlayan üreticilerin planları ise suya düştü.

Gurbetçiler Emanete Bırakıyor

Şehir dışından Ünye’ye fındık hasadı için gelen gurbetçiler izinlerinin bitmesinin ardından çalıştıkları il ve ilçelere dönüyor. Gurbetçiler fındıklarını ise fındık tüccarlarına emanet bırakırken bu durum da arz-talep dengesi ile belirlenen serbest piyasada fiyatların düşmesine neden oluyor.

Önce Fındık Yandı, Sonra Tüccar Yaktı

Fındık hasat mevsimi öncesi bölgemizde aşırı sıcaklar nedeniyle olgunlaşamayan fındık yanarken, sağlam fındıkların ise randımanının düşük olduğu gözlendi. Bu zamana kadar randıman uygulaması yapmayan fındık tüccarları bile bu yıl üreticinin fındığını alırken randıman uyguladığı ifade edildi. Düşük randımanlı fındıktan ise kilo üzerinden fındık kesiliyor. Bir üreticinin yaklaşık 1000 Kg’lık fındığından tüccarlar yaklaşık100 Kg. fire düşerken üreticiye 900 Kg. fındık parası ödedi. Fındığı hasat etmeden yanık zararı ile karşılaşan üretici bir darbe de tüccarların bu tutumundan aldı.

Üreticiler Gece Gündüz Fındık Başında

Fındık üreticileri bir yandan piyasada fiyat gözlerken diğer yandan ise fındığı iyi seçmenin ve iyi kurutmanın derdinde. Birçok üretici komşularıyla birlikte imece usulü fındık seçerken fındığın nem oranını düşürmek için ise kurutma işlemini yapıyor. Geçtiğimiz haftalarda olumsuz hava şartları nedeniyle yaşanan sıkıntı bu hafta yaşanmazken iyi kurutulan fındık çuvallanarak pazara iniyor.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.