son haberler

Ordu Tabip Odası’nın Kararına Kınama

Yayınlanma Tarihi: 12 Şubat 2018 okunma

Ordu Tabip Odası’nın Kararına Kınama
Gündem
0

7 Eylül 2017 Perşembe günü Ünye Devlet Hastanesi acil servisinde hayatını kaybeden Okuyorum Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İşletme Müh. Doğan Gündoğdu’nun ölümüyle ilgili bir dizi ihmal olduğu iddiasıyla hukuki mücadele başlatan Doğan Gündoğdu’nun oğlu Gazeteci Ulvi Gündoğdu, Ordu Tabip Odası’nın konuyla ilgili doktorları aklamaya çalıştığını savunarak, babasının ölümündeki ihmallerin Ordu Tabip Odası tarafından örtbas edilmeye çalışıldığını söyledi.

Gazeteci Ulvi Gündoğdu, babası Doğan Gündoğdu’nun Ünye Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetmesinin ardından hukuki mücadele başlatmış ve Ünye Kaymakamlığı da yaptığı ön inceleme sonucunda Doğan Gündoğdu’nun ölümüyle ilgili bir dizi ihmal tespit ederek, Ulvi Gündoğdu’nun haklarında şikayette bulunduğu doktorlarla ilgili soruşturma izni vermişti.

Eş zamanlı olarak Ordu Tabip Odası Başkanlığı’na da ilgili doktorları şikayet eden Ulvi Gündoğdu’ya, Ordu Tabip Odası’ndan gelen “Soruşturmaya yer yoktur.” kararı kafaların karışmasına neden oldu.

Ordu Tabip Odası Başkanlığı’nın Gazeteci Doğan Gündoğdu’nun ölümüyle ilgili “Soruşturma açılmaması” yönündeki kararının Ünye Kaymakamlığı’nın tespit ettiği ihmal bulgularıyla çeliştiğini söyleyen Gazeteci Ulvi Gündoğdu, ”Ordu Tabip Odası yönetim kurulu tarafından alınmış bu karar hukuk dışı, vicdan dışı bir karardır.” diyerek tepki gösterdi.

Ordu Tabip Odası Başkanlığı’nın devletin kurumlarından daha bağımsız olması gerektiğini dile getiren Gündoğdu, “Ünye Kaymakamlığı’nın adli soruşturmaya yönelik tespit ettiği ihmaller son derece ciddi konulardır. Ortada bir vaka vardır ve bu vaka yoruma açık bir vaka değildir. Ünye Devlet Hastanesi acil servisine götürdüğüm babama yapılan, yapılması gerektiği halde yapılmayan ve eksik yapılan işlemleri gözümle görüp hukuki bir mücadele başlatmıştım. Babam Doğan Gündoğdu, ilgili hekimlerin eksik ve yanlış müdahalelerinin ardından son nefesini vermişti. Benim gözümle görüp, şahitlerimin de olduğu olaylar bütünü benzer şekilde Ünye Kaymakamlığı tarafından yürütülen ön incelemede yani soruşturma izninin verilmesine dair kararda da yer almıştı. Bu çok büyük bir çelişkidir. Ordu Tabip Odası Başkanlığı tarafından bana gönderilen “Soruşturma açılmaması” yönündeki karar hukuk dışı, vicdan dışı bir karardır.” diye konuştu.

“Devletin ilçedeki en önemli kurumu olan Kaymakamlık tarafından tespit edilen ihmaller, nasıl oluyor da Ordu Tabip Odası Başkanlığı tarafından tespit edilemiyor” diye sözlerine devam eden Ulvi Gündoğdu, “Bu çelişkinin sebebi nedir açıkçası çok merak ediyorum. 7 Eylül günü babamın ölümüyle ilgili şikayet ettiğim hekimler, babamdan anamnez (olay öyküsü) almadılar, babamın boğazını ve ciğerlerini muayene etmediler. Şahitlerin de ifadesiyle sabit olmak üzere babama geç müdahalede bulundular.Babama aynı gün bir uzman doktor tarafından verilen ve rahatsızlığının artmasına sebep olan ilaç, dilaltı hapı şekilde acil serviste bir daha verildi. Bu hususları Ünye Kaymakamlığı da yürütmüş olduğu ön incelemede tespit etmişti. Yine Kaymakamlığı’nın tespit ettiği bir diğer önemli ihmal bulgusu ise, babama verilen ilaç dozlarının eksik olduğu şeklindeydi. Ben de şimdi buradan soruyorum, Ordu Tabip Odası Başkanlığı acaba farklı bir vakayı mı inceledi? Kaymakamlığın tespit ettiği ve benim de bizzat şahidi olduğum ihmaller nasıl oldu da şikayette bulunduğum hekimlerin Tabip Odası tarafından soruşturulmasına yeterli gelmedi?” diyerek tepki gösterdi.

Ordu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Re’sen başlatılıp yürütülen soruşturmanın da sağlıklı yürütülmediğini ve ilgili hekimleri korur şekilde sonuçlandığını savunan Ulvi Gündoğdu, “İl Sağlık Müdürlüğü tarafından ifademi almak ve soruşturmayı yürütmek üzere gönderilen soruşturmacı doktor, ifademi alırken kendi kişisel görüşlerine yer vermiş, adeta beni ifade sırasında manipüle ederek şikayette bulunduğum doktorları aklama çabası içinde olmuş, şüpheli tavırlar sergilemiştir. Bu soruşturmanın neticesinde de öğrendim ki ilgili hekimlere sadece “Uyarı” cezası verilmiş ve kendilerinin kusursuz olduğu savunulmuştur. Eğer öyleyse, bu da bir suçu ve suçluyu aklama çabasından başka bir şey değildir.” dedi.

Açıklamasında Ordu Tabip Odası Başkanlığı’nın vermiş olduğu soruşturma açılmaması yönündeki kararın babasının ölümüyle ilgili ihmalleri sümenaltı etmek anlamına geldiğini savunan Gündoğdu, “Oda tarafından verilen karar, kanaatimce suçluların aklanması için verilmiş bir karardır. Bu kişiler madem suçsuzlar, bu soruşturma sonucunda ortaya çıksın. Tabip Odası yönetim kurulu almış olduğu bu kararla, konunun üstünü örtmeye ve mücadelede beni boşa düşürmeye çalışmıştır. Sonucunda ölüm olan bir vaka ile ilgili, üstelik Ünye Kaymakamlığı’nın ihmal tespiti ortadayken, Ordu Tabip Odası’nın “Soruşturma açılmaması” kararı benim nezdimde ne hukuki, ne de vicdani bir karardır. Ayrıca Oda tarafından bana gönderilen evrakta, karara karşı hangi merciye, hangi sürede başvuru hakkımın bulunduğu veya kararın kesin olup itirazı kabil olmadığına ilişkin hiçbir bilgiye de yer verilmemiştir. Bu da bahse konu kararın ciddiyetten ve hakkaniyetten ne denli uzak olduğunu ortaya koymaktadır. Tüm bunları değerlendirdiğimde Ordu Tabip Odası Yönetim Kurulu’nun bu kararını kınıyorum.” dedi.

Gazeteci Ulvi Gündoğdu açıklamasına şöyle devam etti: “Ünye Kaymakamlığı’nın vermiş olduğu soruşturma iznine, ilgili hekimler itiraz etmişler ve konuyu Bölge İdare Mahkemesi’ne taşımışlar. Bu onların hukuki bir hakkıdır elbette. Ama bir insan suçsuz olduğunu biliyorsa, buna inanıyorsa yargıdan da yargılanmaktan da kaçmaz. Bilakis yargılanıp aklanmak ve temize çıkmak ister. Aynı şekilde Ordu Tabip Odası Başkanlığı’nın almış olduğu “Soruşturma açılmaması” yönündeki karar da bu kişilerin kusurlarının ortaya çıkmaması için verilmiş bir karardır. Son olarak şunu da belirtmek isterim ki, bu mücadele; sadece babam için vermiş olduğum bir mücadele değildir. Bu mücadele, sağlık çalışanlarının kusurları yüzünden hayatını kaybeden tüm insanlar ve onların yakınları için vermiş olduğum örnek bir mücadeledir.”

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.