son haberler

Ordu, Ünye’den Proje Bekliyor

Yayınlanma Tarihi: 2 Kasım 2017 okunma

Ordu, Ünye’den Proje Bekliyor
Ekonomi
0

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası üyeleriyle bir araya gelmeye devam ediyor. Son olarak 9, 12 ve 14. Meslek gruplarında yer alan üyeleri davet eden ÜTSO yönetimi alanında uzman kişilerle üyeleri bir araya getirdi.

ÜTSO’nun programına geçtiğimiz günlerde Ordu’ya atanan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Ordu İl Koordinatörü Ethem Gözkonan da katıldı. Üyelerin sorularını yanıtlayan Gözkonan, kurum hakkında şu bilgilendirmeyi yaptı; “Öncelikle bizim sistem şu şekilde işler; sistem bütçemiz merkezdedir ve havuzdan kullanıyoruz parayı. Türkiye genelinde 42 ilde faaliyet gösteren bir kurumuz. Bazı illerde, bazı sektörlerle biz rekabet edemeyecek durumdayken şu anda belki zamanla özellikle hayvancılık için söylüyorum bunu, hayvancılıkta birçok il potansiyel bakımından bize göre çok daha ileride ve buda onların bu sektörlerle ilgili çok da fazla proje kabul etmesine neden olabiliyor ancak bugün özellikle üzerinde duracağımız turizm konusunda da her ilimize çok avantajlı gördüğüm gibi önümüzdeki çağrı dönemlerinde de 42 il arasında birinci olmak gibi bir hedefimiz var.”

Bütçede Sınır Yok

Desteklemelerde her hangi bir sınırlamanın olmadığını ifade eden Gözkonan “turizmle ilgili özellikle bunu da yapabileceğimizi düşünüyorum. Bütçeyle ilgili bir sınırlama yok. Bizim Ordu’ya aktarabileceğimiz fon miktarı tamamen nitelikli yatırımcı ve projeyle sınırlı yani toplam bütçesi 1 milyar 68 milyon avrodur. Bu miktarın yeterlikli proje bulmak koşuluyla tamamını da buraya çekebiliriz. Yani siz çok para aldınız şu illere de aktarılması gerekiyor gibi bir uygulama yok sistem standardı üzerinde proje işlerken kullandığımız biçimlerde aynı noktaya bağlı ve standart. Projenin onaylanabilme kapasitesi ile ilişkili o yüzden de buradan bir projede çıksa on projede çıksa hepsini alabiliriz hatta önümüzdeki çağrı döneminde yüz tane de turizm projemiz olsa hepsini alıp destekleyebiliriz” dedi.

Desteklemelerde Kriterleri Açıkladı

Projelerde ve desteklerden önemli olanın projelerin ve yatırımcıların nitelikli ve öncelik bakımından da doğru olması gerektiğinin altını çizen Gözkonan, “biz de bu noktada zaten eğer yatırım yapmaya karar veren yatırımcılar olursa onlarla projeyi bize teslim edeceği süreye kadar geçe sürede görüşmelerle teknik destek sağlayarak potansiyel yatırımcıya adına belge oluşturmak dışında her türlü desteği sağlayarak projelerin nicelikli bakımından da unsurlara yada kriterlere takılmamasını sağlamaya yönelik bu tip yazışmalar yapıyoruz. Karadeniz ile ilgili pozitif ayrımcılık noktasında da kurumumuzun böyle bir bakış açısı yok, bizim çalışma sistemimiz Avrupa birliğine aday olan ülkelerin katılımcısı mali yardım aracı dediğimiz Avrupa birliğinin bir tüzüğü var ve en çok fonu kullanan bileşeniyiz aynı zamanda dolayısıyla Avrupa birliği ile yapılan ulusal anlaşmalarda bölgeler arası ayrım yapılamıyor. Ancak önümüzdeki çağrıdan itibaren bazı sektörlerle ilgili bazı bölgelerin hibe oranlarında farklar oluşabilecek o anlamda avantajlı illerden bir tanesi olacağız. Turizmle ilgili %65 oranında destek verebilirken birçok il %55 oranında bir destek verebilecek. Onun dışında hiçbir sektör için ile özel pozitif ayrımcılık söz konusu değil. Projesi onaylanan içerik bakımından uygulanan ve karlı olan yatırımcısının da yapmaya daha çok istekli olduğu sektörle ilgisi olan projelerin tamamı inceleme aşamalarımızda bunlar var zaten şekil ve esas denir ya mesela bizim yaptığımız kontrolde odur aslında. İçerik beyanların doğruluğunu kontrol ederiz, hesapların doğruluğunu kontrol ederiz ondan sonra sözleşme aşamasına geçeriz” dedi.

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.