son haberler

Özkan, “Küçük Esnaf Ya Eriyecek Yâda Birleşecek”

Yayınlanma Tarihi: 6 Şubat 2018 okunma

Özkan, “Küçük Esnaf Ya Eriyecek Yâda Birleşecek”
Gündem
0

Saadet Partisi Ünye İlçe yönetimi Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi ve Ünye Madeni Eşya Esnaf ve Sanatkârlar Esnaf Odası’nı ziyaret etti.

Saadet Partisi genel İdare Kurulu Üyeleri Muammer Bilgiç ve Veysel İlhan, İlçe Başkanı Özgür Şahin ve yönetim kurulu üyelerinin ilk durağı Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi oldu. Küçük esnafların sorunlarının masaya yatırıldığı ziyarette, Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Muammer Bilgiç, “çiftçi, esnaf, tüccar kaybederken para satanlar daha çok kazanıyor” dedi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ümit Özkan ise, küçük esnafın böyle giderse ya eriyeceğine yada birleşeceğine dikkat çekti.

Saadet Partisi Genel İdare Kurulu Üyesi Muammer Bilgiç: “Bizim bildiğimiz kadarıyla esnafımızın durumu pekiyi değil. Sermaye belirli yerlerde toplanıyor. Büyük marketler büyük işletmeler Türkiye sathına yayıldıkça küçük, orta işletmeler sıkıntıya giriyor. Bir yere büyük AVM açıldığında 20 tane bakkal, 10 tane manav, 3 tane kasap aradan çıkıyor. Yani bize kendi işletmelerinizi kapatın büyük sermayenin emrinde ya kasiyer olun, ya tezgâhtar olun, yâda reyonda bekleyin deniyor. Bizim gördüğümüz bu, 2017 yılı itibariyle bankaların Türki’ye de ki kar miktarı sadece 49 milyar. Bunun bir kısmı krediden, faizden, bir kısmı da banka işlemlerinden elde ediliyor. Küçük işletmeler, çiftçi, esnaf, tüccar bunlar kaybederken para satanlar daha çok kazanıyor.”

“Tarım ve Hayvancılıkta Da Dışa Bağımlı Hale Geldik”

Bilgiç: “Ülkemizin birde yaşadığı güvenlik problemleri var. Bunlarda belki daha önce izlenen yanlış politikaların neticesinde ülkeyi bu hale getirdi. Bunlarla ilgili vaktinde yanlış adımlar atılmamış olsaydı, bizim güvenlik için harcadığımız miktar daha düşük olurdu. Aynı zamanda ülkemizde tabi, izliyoruz 15 yıldır yollar, köprüler, hava limanları yapılıyor. Elbette bunlar yapılsın ama borçlanarak yapılmasın. Köprüden geçiş taahhüttü veriliyor ama o sayıda araç geçmeyince hepimize bir yük olarak geriye dönüyor. Bütün bunlar bence ülke ekonomisini ha bire bir bataklığın içerisine doğru sokmakta. Bugün sadece sanayi ve teknolojide değil, tarım ve hayvancılıkta ülkemizin dışa bağımlı hale gelmiş olması, bunlarda bizi üzüyor” dedi.

“Ufak Esnaf Böyle Giderse Eriyecek”

Ünye Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ümit Özkan: “Esnaf ve kefalet olarak bu gurupta bizi en çok ilgilendiren kısmı hakikaten ufak esnaf zor durumdadır. Bununda en büyük sebebi globalleşme ve küreselleşme. Sabancı ve koç gibi guruplar ülke sektörüne girdiklerinde biri beyaz eşya, biri otomotiv sektöründeydi, ama hep konuşulan şuydu gün gelecek bunlar öyle bir sektöre girecekler ki her türlü ihtiyaçları karşılayacaklar. Biz bunu ilk Migros’ta gördük, ondan sonra Carrefour çıktı, Tanşaş derken gün geçtikçe katlayarak gitti. Ünye’miz için konuşmak gerekirse ilk biz bunu Fiskobirlik’in açmış olduğu çok büyük marketle gördük. Onunla beraber Çınar ve Bahar marketimiz vardı. O dönemlerde de bunlar konuşuluyordu, ‘bunlar açıldı, küçük esnaf sıkıntı çekiyor’ her ne kadarda olsa bunlar Ünye’nin yerel marketleriydi. Ufak esnaf böyle giderse eriyecek ya da birleşecekler. Bu konuyla ilgilide biz yaklaşık bir aydır çok ciddi bir çalışma yapıyoruz. İlk önce insanları bilinçlendirmemiz gerekiyor” diyerek sözlerini noktaladı.

Esnaf Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin ardından Saadet Partililer Ünye Madeni Eşya Esnaf ve Sanatkârlar Esnaf Odası Başkanı Ali Özkan’ı ziyaret ederek oda hakkında bilgiler aldı.

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.