son haberler

Sarıkahraman Değerlendirdi

Yayınlanma Tarihi: 19 Temmuz 2017 okunma

Sarıkahraman Değerlendirdi
Ekonomi
1

2016 yılı fındık sezonu Temmuz ayının girmesiyle sona ererken üreticiler yeni sezon hazırlıklarını sürdürüyor. Ağustos Ayı Fındık hasat mevsimi olarak geçen bölgemizde gözler daldaki fındıkta ve verilecek fiyatta.

Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman geçtiğimiz sezonu değerlendirdiği basın açıklamasında yeni sezon için üreticilere uyarılarda ve tavsiyelerde bulundu.

Hasadı Zamanında ve Temiz Yapın
Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman fındık hasadının zamanında yapılmasının önemine değindi. Başkan erken hasadın hem harmanda hem de manavda kaliteyi düşürdüğünü bunun da fiyatlara olumsuz yansıdığını söyledi. Sarıkahraman sözlerini şöyle sürdürdü: “bu konuda üreticilerimize çok ama çok sorumluluk düşmektedir. Fındığımızı harmanda iyi seçelim. Çünkü çatlak, kırık fındıkları harmandan ayıklamazsak diğer fındıklara da zarar vermektedir. Küllenme hastalığı ile ilgili zaten fındığın başında bir musibet var. bu nedenle ne kadar kaliteli fındık indirirsek o kadar hakkımızı arama noktasında yetkimiz olur.”


TMO Devam Edecek
Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman açıklamasında fındığa müdehale alımı yapan Toprak Mahsülleri Ofisi’nin (TMO) yeni sezona hazırlandığını da belirtti. Henüz resmi olarak devam edeceği yönde bir açıklamanın yapılmadığını ifade eden Sarıkahraman, “devletin şefkatli elinin fındığın üzerinden çekmemesi düşüncesindeyim. Fındığın ana kuruluşu Fiskobirlik hoş olmayan koşullarla baş başa kaldığından bugünkü durumuna kadar geldi. Ancak son zamanlarda Fiskobirlik’te bir canlanma söz konusu. Tabi ki bu konuda hükümetimiz devreye girerek TMO kanalı ile alımlara başladı. Bu alımlar şu an için Temmuz ayı sonuna kadar devam edecek. Ancak gözlemlediğimiz kadarıyla TMO alımlara yeni sezonda da devam edecek gibi görünüyor. Bu durumun da üreticimizin lehine olacağını düşünüyorum” dedi.

Ordu Fındık’ta Dünya’nın Lider İlidir
Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman Ordu fındığı ile ilgili önemli bir bilgiyi daha paylaştı. Türkiye’nin Dünya pazarına fındık ihracatında önemli rol üstlendiğini belirterek “son yapılan rekolte tahminlerinde de görülüyor ki Ordu ilinde 215 bin ton fındık rekoltesi tahmini var. Bu da Türkiye’nin en fazla rekoltesine sahip ilinin Ordu olduğunu gösteriyor” dedi.

Fındıkta Söz Sahibi Biz Olalım
Başkan Sarıkahraman Fındık’ta Türkiye’nin lider konumda olduğunun herkes tarafından bilindiğini belirterek, “buradan hükümete ve ilgililere sesleniyorum: bu bizim için bir fırsattır. Dünya’nın fındık lideriyiz biz. Tahmin edilen rekolteye göre de Ordu ili Dünya’nın lider ilidir. Öyleyse biz satalım fındığı. Ürettirmeyelim Avrupa’ya ve fındık sattığımız ülkelere. bunun detayları konuşulabilir ama bu bizim elimizdedir” dedi.

Gurbetçiler Fındığa ve Fındıkçıya Zarar Veriyor
Başkan Sarıkahraman açıklamasında önemli bir konuyu daha masaya yatırdı. Geçimini sağlamak için farklı şehirlere giden ve fındık hasat zamanı memleketine dönen gurbetçilerin aceleciliğinin piyasaya olumsuz etkilerinin olduğunu söyledi. Zaman zaman üreticilerden bununla ilgili şikayet aldıklarını belirten Sarıkahraman, “öncelikle şunu belirtmek istiyorum, gurbetçilerimizin aceleciliği piyasayı olumsuz etkiliyor. Başka şehirde çeşitli makamlarda memurluk yapan vatandaşlarımız buradaki fındığı da buradaki kardeşine bırakmalı. Acele etmemelidir. Varsa, iznini sezonda kullanıp fındığın toplanacağı tarihe göre almalı. Fındık hasadını aceleye getirerek hem erken hem çabuk topluyorlar. iyi kurumadan harmanı yapılmadan pazara indiriyorlar. Yevmiyeci fiyatlarını da yukarı çekiyorlar. Burada kalan 12 ay boyunca fındığının başında olan üreticileri mağdur ediyorlar” dedi.

1 Yorum

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.