son haberler

Sokak Köpekleri, Tehlike Saçıyor

Yayınlanma Tarihi: 27 Nisan 2015 okunma

Sokak Köpekleri, Tehlike Saçıyor
Gündem
0

Ünye sokakları son zamanlarda haddinden fazla sokak hayvanlarına ev sahipliği yapıyor. Bu durum giderek tehlike yaratırken, yine son zamanlarda köpek ısırmasında ki sayıda artış yaşandığı belirtiliyor.

Sokaklarda yaşanan bu tehlikeye ise gözle görülür bir müdahale gözlenmiyor. Konuyla ilgili bilgi aldığımız Veteriner Hekim Kemal Aydın, bir an önce hayvanların kısırlaştırılması gerektiğini belirtirken, müdahale edilmemesi durumunda ilerleyen dönemlerde hayvan barınaklarının da yeterli olmayacağını belirtiyor.

sokak_kopekleri_tehlike_saciyor-2Köpeklerin ilkbaharla birlikte üreme dönemlerine girdiklerini ve olması gerekenden daha çok sinirli olduklarını söyleyen Aydın, çeşitli eleştiriler ve önerilerde bulunarak; “Sokak hayvanı demek başıboş hayvan demek değildir. Bununda bir sahibi vardır, oda belediyedir. Belediyenin küçüğü büyüğü olmaz. Ordu ve Ünye Belediyeleri birbiriyle çalışan belediyelerdir. Bir hareket edip başıboş hayvanlarımıza barınabileceği, karınlarını doyurabileceği, hastalıklara karşı aşılanarak, ister barınakta, ister bulundukları sokaklarda yaşamlarına devam edebilirler.

Kontrolsüz Bir Üreme Söz Konusu
Her sokağın 2-3 adet sokak köpeği vardır. Bunlara vatandaş bakar, kendi eliyle besler. Bu sayı 10-15 olduğu zaman tehlike arz eder. Bunun sebebi, erkek ve dişi hayvanların kısırlaştırma çalışması yapılamamasıdır. Kontrolsüz bir üreme söz konusu. Bu kontrolsüz üreme devam ederse, engellenmezse, barınak dahi yaşamlarını sağlamaya yetmez. Sokaklarda da sürüler oluşur. Avrupa’da da böyle yapılmaktadır.

Sürekli Şikâyet Geliyor
Bizlere sürekli olarak sokak köpeklerinin sayı olarak artması yönünde şikâyet geliyor. Bu şikâyet bize geldiğine göre eminim belediyemize, büyükşehir belediyemize de gitmiştir. Hatta bir kaç ufak çocuğun sokak köpekleri tarafından ısırıldığını duydum ve üzüldüm. İnsanlar hayvanlardan korkar oldu. Ebeveynler çocuklarını ekmek almaya, sokağa oyun oynamaya gönderemez oldu.

Kısırlaştırılmaları Gerekiyor
Ünye’de bulunan hayvan barınağı bildiğimiz kadarıyla aktif değil. Aktif olsa dahi standartlara uygun değil. En kısa sürede Belediye eliyle standartlara uygun bir barınak yapılmalıdır. Ondan daha önemlisi, sokak hayvanlarının çoğalmaması için hayvanların toplanarak kısırlaştırılması gerekiyor. Aksi takdirde ilerde kontrolsüz üreme devam ederse hayvan barınakları da yetersiz gelir. Bu sorun büyük bir sorundur, küçümsenmemesi gerekir. Bu medeni şehirlerin olmazsa olmazıdır.

Trafikte Büyük Tehlike Yaratıyor
Sokak hayvanlarının sadece sokaklarda dolaşması tehlike arz etmiyor. Bunun yanında kontrol edilememelerinden kaynaklı ana yola çıkıyorlar. Buralarda trafikte bulunan araçlar çarpıyor, hayvanlar canlarını verirken, sürücülerde mağdur oluyor ya da hayvanlara vurmamak için kendi canlarını tehlikeye atıyor. Bunun en büyük örneği İkizce sapağıdır. Burada gruplar halinde ana yolun içinde sokak köpekleri gezmekte, yatmaktadır. Bu da büyük tehlike arz etmektedir.

Çiftleşme Dönemlerinde Daha Tehlikeliler
İlkbahar dönemi köpeklerin çiftleşme dönemidir. Havaların ısınmasıyla birlikte cinsel dürtüler artar, dişi ve erkek köpekler üreme yoluna giderler. Normalde bunu engellemekte doğaya aykırı bir davranıştır ama dünyada kısırlaştırma programı dışında sokak hayvanlarının üremesini engelleyecek başka tedbir söz konusu değildir ve bulunamamıştır. Normalde bu dönemde köpekler daha duyarlı ve sinirli oluyorlar hormonlardan dolayı. Dolayısıyla normalde tehlike arz eden bu durum, ilkbaharla birlikte iki kat daha fazla tehlike arz ediyor.

Acilen Müdahale Edilmesi Gerekir
Dişi köpeklerin yumurtalıkları ve rahmi çıkarılarak uzun yıllar üremeden sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürebilirler. Erkek köpekler ise testisleri çıkarılarak kısırlaştırılabilirler ve uzun yıllar sağlıklı bir şekilde yaşayabilirler. Özetle aşısı yapılmış, kısırlaştırılmış, kulağına küpesi takılmış bir başıboş köpeğe ister barınakta, ister bulunduğu sokakta yaşam imkânı sağlanabilir. Buda büyük veya küçük belediye kim yetkiliyse acilen yapılması gerekir” diye konuştu.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.