son haberler

Tiryaki Hasan Paşa Mezarından İsmin Kaldırılmasına Danışmandan Tepki

Yayınlanma Tarihi: 4 Mayıs 2016 okunma

Tiryaki Hasan Paşa Mezarından İsmin Kaldırılmasına Danışmandan Tepki
Gündem
5

Dönemin Tarım ve Köy İşleri Bakanı Ünyeli Refahattin Şahin’in danışmanı olan Dr. Abdullah Şahin, Tiryaki Hasan Paşa mezarından ismin kaldırılmasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Şahin açıklamasında, Tiryaki Hasan Paşa mezarının Ünye’de olmadığını söyleyen yerel tarihçiye tepki göstererek; “Madem sen tarihçisin, madem işi biliyorsun o zaman sana düşen görev olan bilinen mezarı yok etmek değil. Sana düşen görev gerçek Tiryaki Hasan Paşanın mezarını bulmaktır” dedi.

Tiryaki Hasan Paşa Mezarından İsmin Kaldırılmasına Danışmandan Tepki 2Açıklamalarında Samsun Bafra’da bulunan Amazon kadınlarını örnek vererek sürdüren Dr. Abdullah Şahin, yeni neslin bu safsataya inandığını ancak Tiryaki Hasan Paşanın mezarından ismini kaldırdığını söyledi.

Yeni Nesil Amazon Safsatasına İnanıyor, Tiryaki Hasan Paşa’nın Mezarından İsmini Kaldırıyor

Dr. Abdullah Şahin açıklamasında şu ifadelere yer verdi; “Değerli arkadaşlar benim çocukluğum Ünye’de geçti. Malum Ünye’ye geldiğim zaman Cumhuriyet meydanında dolaşıyorum. Tabi geçen geldiğimde Tiryaki Hasan Paşa yazısının kalktığını gördüm, Hakikaten üzüldüm. Neden kaldırıldı diye düşündüm, bunu düşünürken Ankara’ya dönerken bununla ilgili yazı yazdım. Bir kıyaslama açısından bunu yazarak da anlattım. Terme’de restoranın önünde bir tane amazon kadının heykeli var ve bu amazon kadını kim diye de internetten araştırdım. Amazon kadını Bafra’da yaşamış, Terme çayında yaşamış, Ünye’nin Cevizderesinde yaşamış veya Brezilya’da yaşadığı iddia edilen bir vatandaş. Fakat altında ki yazılar çok kötü. Amazon kadını neymiş savaşçı bir kadınmış, erkekleri esir alırmış, erkeklerle savaşırmış, onlardan kazandıkları erkek çocukları öldürürlermiş, kız çocuklarını yaşatırlarmış, erkek çocuklarını öldürdükten sonra bunların savaşçı olması için göğüslerini aldırırlarmış. Tabi bu ne mantığa ne tıbba uygun bir şey değildir. Madem savaşçılarmış orda da söylerim mantıklı olanı nedir? Erkekleri esir alırsın, öne sürersin, eline verirsin kazma küreği sopayı düşmana saldırtırsın, dersin ki dönersen arkadan oku yersin dersiniz. Dolayısıyla buradan çıkan sonuç yeri belli değil, mekânı belli değil, tam bir efsanenin safsatası. Böyle bir şeyin altına da yazılmış ahlaksızlık. Geçmişte de ahlaksız insanlar vardır, şeytana tapanlar vardı, bugünde var. Amazon kadını da böyle bir kadın ama bu nesil bunun heykelini dikiyor, Tiryaki Hasan Paşanın mezarından ismini kaldırıyor.Tiryaki Hasan Paşa Mezarından İsmin Kaldırılmasına Danışmandan Tepki 3

Sana Düşen Görev Gerçek Tiryaki Hasan Paşanın Mezarını Bulmaktır

Şimdi niye kaldırıyorsun mezarı diye soruyoruz, diyor ki bir takım tarihçiler buradaki Tiryaki Hasan Paşa’nın mezarı yok diyor. Ünye’nin geçmişte tarihine baktığımız zaman Ünye büyük deniz kaptanlar yetiştirmiş, kaptanıderyalar yetiştirmiş. Siz hiç ömrünüzde dünyanın bir yerinde yalan bir mezara yazı yazan insan gördünüz mü? Bu Tiryaki Hasan Paşanın mezarı Ahmet’in, Mehmet’in, Yusuf’un mezarı değil, birisi de çıkmış Tiryaki Hasan Paşanın mezarı diyor. Ne anlamı var bunun. Tiryaki Hasan Paşanın bize ihtiyacı var mı? Bize ihtiyacı yok. Bizim onu yaşatma şeref ve haysiyetine ihtiyacımız var. Adamın nesli yok diye adamın mezarına kimse sahip çıkmıyor diye, bugünkü nesle ayıp değil mi? Madem sen tarihçisin, madem işi biliyorsun o zaman sana düşen görev olan bilinen mezarı yok etmek değil. Sana düşen görev gerçek Tiryaki Hasan Paşanın mezarını bulmaktır. Ben Ünyeli olarak şunu söylüyorum, Ünyelilere düşen görev Tiryaki Hasan Paşa mezarını yeniden yapmak ve alıntıları da altına yazmaktır. Sadece bu değil diğer tarihi yerlerimizi de bileceğiz. Ünye de birçok tarihi değer var bunları yeni nesle anlatacağız.”

5 Yorum

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.