son haberler

Torun: Fındıkta Belirsizlik Sürüyor

Yayınlanma Tarihi: 26 Temmuz 2017 okunma

Torun: Fındıkta Belirsizlik Sürüyor
Ekonomi
0

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ordu Milletvekili Seyit Torun, TBMM Genel Kurulunda söz alarak memleketi Ordu’da yaşanan fındık sorununa dikkat çekti.

Fındık hasadı arefesinde olduğumu şu günlerde ne Tarım Bakanlığı tarafından fındıkla ilgili rekolte tahminin açıklandığını, ne de fiyattaki belirsizlikle ilgili yetkililerin açıklama yaptığını belirten Torun, “TMO eğer piyasaya girecekse bunu açıklasın, bir fiyat oluşacaksa şimdiden bilinsin. Fındık toplamaya bir hafta kalmış, hâlâ rekolte tespiti yapmayan bir Tarım Bakanlığı var. Bakanlığın derhâl bu konuyla ilgilenmesini ve fındık üreticisine sahip çıkmasını bekliyoruz” dedi.

Ne rekolte tahmini var, ne de fiyatla ilgili açıklama

Torun, Karadeniz Bölgesi’nde üreticinin birinci sırada geçim kaynağı olan ve ‘yeşil altın’ olarak adlandırılan fındık ürününde hasat dönemine az bir zaman kalmasına rağmen hala belirsizlik içinde olunmasının üreticiyi tedirgin ettiğini söyledi. Hükümet temsilcileri tarafından ne fındık ürününde tahmininin açıklandığını, ne de fiyat konusunda belirsizliğin ortadan kaldırıldığına dikkat çeken Seyit Torun, şunları söyledi:

Fındıkçı bahçeye girmekte tereddütlü

“Karadeniz Bölgemizde çok önemli bir geçim kaynağımız olan fındıktan bahsetmek istiyorum. Yaklaşık bir hafta sonra fındık hasadı başlayıp, toplamaya başlanacak. Ama hâlâ, maalesef, ne rekolte tahmini var, ne de fındık fiyatla ilgili bir açıklama var. Karadeniz üreticisi, fındık üreticisi tamamen kaderine terk edilmiş ve hasada başlayacağı bu günlerde maalesef bahçeye girmekte artık tereddüt hâlindedir. Hâlbuki 8 milyon insanı ilgilendiren, 500 bin insanın direkt geçimini sağlayan bir üründen bahsediyoruz. Bu ülkeye 3,5 milyar dolar döviz kazandıran ve bu ülkede 70 sente muhtaç olduğu günlerde dahi önemli bir ihraç geliri olan bir üründen bahsediyoruz.

Fındık üreticisi bu hükümete ne yaptı?

“Karadeniz insanı, fındık üreticisi ne yaptı bu hükümete? Ne yaptı da bu hükümet fındık üreticisini cezalandırıyor? Bakıldığında sahilden en fazla oyu hükümet alıyor, AKP alıyor. Fındık üreticisi vefa gösteriyor ama hükümet fındık üreticisine vefa göstermiyor.”

Konuşmasında fındık üreticinin çaresizlik içinde olduğunu belirten CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun, ”Şu anda çaresizlik hâkim. İl dışından ve yurt dışından gelen, fındık hasat döneminde büyük bir sevinçle, coşkuyla bahçeye giren üretici maalesef küsmüş durumda. Lütfen bu feryadı duyun, fındık üreticisine sahip çıkın. Fındık üreticisi şu anda mağdur ve bahçeye girmeme noktasına gelmiştir. O yüzden, TMO eğer piyasaya girecekse bunu açıklasın, bir fiyat oluşacaksa şimdiden bilinsin. Fındık toplamaya bir hafta kalmış, hâlâ rekolte tespiti yapmayan bir Tarım Bakanlığı var. Bakanlığın derhâl bu konuyla ilgilenmesini ve fındık üreticisine sahip çıkmasını bekliyoruz” dedi.

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.