son haberler

Trabzon’da Fındık Eylemi Sonlandı, Sıra TMO’da

Yayınlanma Tarihi: 9 Şubat 2016 okunma

Trabzon’da Fındık Eylemi Sonlandı, Sıra TMO’da
Gündem
2

Türkiye Ziraat Odaları Birliği yönetim kurulu üyeleri ve fındık üreticileri, Trabzon’un Arsin ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesi’ndeki İtalyan bir firmanın sahibi olduğu fındık fabrikası önüne siyah çelenk bırakarak, fındığın fiyatının 10 liranın altına düşmesini protesto ettiler.

Trabzon, Ordu, Giresun, Artvin Ziraat Odaları Başkanları ile üreticilerin katıldığı protesto eyleminde bir açıklama yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve Karadeniz Bölge Temsilcisi Hasan Kozoğlu, yabancı şirketlerinin amacının fındık piyasasını ele geçirmek olduğunu belirterek fındık fiyatını istedikleri gibi belirlemelerine izin vermeyeceklerini söyledi.

Trabzon’da Fındık Eylemi Sonlandı, Sıra TMO’da 2TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Kozoğlu ÜNYE TV’ye yaptığı açıklamada; “Ferrero fındık piyasasının %50’sinden fazlasına hâkim ve dolayısıyla piyasayı ele geçirmiş. İstediği gibi fiyatlarla oynuyor, istediği gibi fiyatları düşürüyor. Buna tepki göstermek için eylem yaptık. Oltan Gıda binasının önüne giderek siyah çelenk bıraktık. Amacımız üreticinin mağdur edilmemesi. TMO’nu devreye girmesini istiyoruz” dedi.

“Karadeniz’de 400 bin ailenin fındık tarımıyla ile uğraştığı, fındığın ülkeye 2,8 milyar dolar kazandırdığı herkesin malumudur” diyen Kozoğlu, “Bugün ülkemizde 2,8 dolar döviz kazandıran kaç ürün vardır. Bunu iyi görmek gerekir. Toplam gıda ve tarım ihracatının altıda birini fındığın sağladığını kimse unutmasın. Ülke için bu kadar önemli bir ürün sayılan 400 bine ulaşan fındık üretici aile, aile üyeleriyle milyonlarca üreticimiz sahipsiz bırakılamaz. Kaderleri birkaç şirketin insafına terk edilemez” dedi.

Trabzon’da Fındık Eylemi Sonlandı, Sıra TMO’da 3Fındık üzerinden yapılan oyunu Karadeniz’in karşı koyacağını dile getiren Kozoğlu, “Yabancı şirketlerin amacı bellidir; piyasayı ele geçirmek, tekel olmak daha sonra da fiyatı istediği gibi belirlemek. Emanete bırakılan fındığı piyasaya sürdüren, emanete ihanet eden bu şirketleri güvenilir olmadığı açıktır. Bunların tekel olmasına izin vermeyecek, tekel olup fiyatı istedikleri gibi belirlemelerine izin vermeyeceğiz. Ziraat Odaları olarak her zaman olduğu gibi çiftçimizi korumak için elimizden geleni yapacağız. Çiftimizin emanete bıraktığı fındığı bile satıp piyasa fiyatını yönlendirmeye, düşürmeye çalışanlar asla başarılı olamayacak. Bu oyuna tüm Karadeniz karşı koyacaktır. Birlikte hareket edilemezse ne çiftçi ne de esnaf ne de tüccar kalır. Olan sadece çiftçiye olmaz, esnaf ta tüccar da batar. Fındıkta oynanan oyun ortadadır. Daha işin başında rekolte oyunları ile fiyatları düşürmeye çalışan bu kesimler karşılarında her zaman çiftçinin temsilcisi Ziraat Odaları’nı bulacaklardır” ifadelerini kullandı.

“TMO Fındık Alma Sözünü Yerine Getirsin”Trabzon’da Fındık Eylemi Sonlandı, Sıra TMO’da 1

TMO’nun bin ton fındık alacağı sözünü yerine getirmesi gerektiği kaydeden Kozoğlu, “Bu oyunu bozarken devletinde arkamızda olduğunu bilmemiz gerekir. Nitekim TZOB yönetim kurulu olarak ziyaret ettiğimiz Gıda, tarım ve Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik de fındık fiyatlarının düşmesi halinde toprak mahsulleri ofisinin muhakkak surette uygun bir fiyatlar, 50 bin tonun üzerinde fındık alarak piyasaya gireceği sözünü verdi. Karadeniz’de fındıktan geçimini sağlayan milyonlarca üretici ailesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Sayın Çelik ve hükümetimizden bunu beklemektedir. Bakanımız Sayın Çelik, TMO’nun bin ton fındık alacağı sözünü verine getirmelidir. Oynanan oyunlarla liralara hatta daha altına düşen fındık TMO’nun müdahalesi ile yeniden liralara çıkartılmalıdır. Esnaf, ticaret odaları ve borsalarla ziraat odalarının yanındadır. Açıklamalar ortadadır. Bu odalarda TMO’nun devreye girmesini istiyorlar” diye konuştu.

Trabzon’da Fındık Eylemi Sonlandı, Sıra TMO’da 4Türkiye Ziraat Odaları Birliği yönetim kurulu üyeleri ve üreticileri, yapılan basın açıklamasının ardından fabrika önünde ayrıldılar.

2 Yorum

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.