son haberler

Ünye Engelliler İçin Yıldız Ama Yeterli Değil

Yayınlanma Tarihi: 2 Aralık 2016 okunma

Ünye Engelliler İçin Yıldız Ama Yeterli Değil
Gündem
0

3 Aralık Dünya Engelliler günü dolayısıyla Türkiye Sakatlar Derneği Ünye Şubesi ve Ünye Bedensel Engelliler Spor Kulübü ortak basın açıklaması yaptı. Engelliler adına konuşan Türkiye Sakatlar Derneği Ünye Şubesi Başkanı Aslan Güdek, Ünye’nin engelliler açısından çevre il ve ilçelere oranla daha yaşanabilir olduğunu, ancak buna rağmen halen bir çok eksik bulunduğunu ifade etti.

unye-engelliler-icin-yildiz-ama-yeterli-degil-2Ünye’de engellilerin ulaşımı noktasında çevre il ve ilçelere göre şanslı olduğunu dile getiren Türkiye Sakatlar Derneği Ünye Şubesi Başkanı Aslan Güdek, “Sıkıntılarımız illaki var ama Ünye engelliler için bir yıldı. Bugün bir Samsun’da, Fatsa’da Ordu’da, Terme’de Çarşamba’da Ünye’de gezdiğiniz gibi gezemiyorsunuz. Sanayiden meydana, hatta çamlığa kadar asfalta çıkmadan risksiz bir şekilde engelli araçları ile gitmek mümkün. Ünye bu yönden iyi ama bu yeterli değil. Özellikle toplu taşıma araçları engellilerin seyahat etmesi için uygun değil. Sadece dolmuş değil, Ordu ve Samsun’a da gitmek için engellilere uygun araç yok” dedi.

Amcanın Geliri Yükseldi Diye Maaşlar Kesiliyor

Engellilere ödenen maaşların da tutarsız uygulamalarla kesildiğinden yakınan ve bu şekilde mağdur olan çok engelli bulunduğunu ifade eden Aslan Güdek, “Ailenin gelir düzeyine göre bakım maaşları engelli maaşları kesilebiliyor ve büyük cezalar uygulanabiliyor. Nedenlerinden biri fındık fiyatları. Mesela bu sene fındık 10 lira ve bir ton fındık yapan ailenin eline 10 bin lira geçiyor. Bu durum maaşa engel değil, fakat fındık 20 lira olduğunda gelir yüzde 10 yükselmiş oluyor ve engellinin maaşı veya bakım parası kesiliyor. Maaşın kesilmesi ile kalmıyor, 3-4 kat ceza geliyor. Bundan dolayı mağdur olan ve 50-60 bin lira ceza yiyen arkadaşlar var. Bu insanlarda ihtiyaç sahibi, ben öyle insanlar biliyorum ki arabasını satarak bu borcu bir kısmını ödeyip geri kalanını taksitle ödüyorlar. Ayrıca ailede amcanın geliri yüksekse engelli maaş alamıyor. Peki amcanın maaşının bana bir faydası mı var? Engellilerin aleyhine çok büyük engeller getirildi. Milletvekillerinden ricamız, Bu sorunlarımızın dile getirilerek çözüm bulunmasıdır” dedi.

Engelli Aracı, Tıbbı Malzeme Statüsüne Alınmalı

Engellilerin gerek tekerlekli sandalye, gerekse de akülü araç ihtiyacı olduğunu, bir çoğunun araç alacak imkanının bulunmadığını dile getiren Dernek Başkanı Güdek, “Ayakları olmayan bir engelliye elleri sağlam diye akülü araç verilmiyor. Ayakları olmayan bir engelliye araç verilmeyecek te kime verilecek. Ayrıca, kulağı duymayana işitme cihazı, kalbi tekleyene kalp pili, yürüyemeyene baston, görmeyene gözlük veriliyor ve bunlar tıbbi malzeme sayılıyorsa, engellilerin kullandığı araçlarda tıbbi malzeme statüsüne alınmalı. Suriyelilere ayıracak 25 milyar lira harcayacak kaynak bulan devletimizin, biz engellilere araç verecek kaynağı elbette vardır.” Dedi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.