son haberler

Ünye’de Alternatif 23 Nisan Kutlaması

Yayınlanma Tarihi: 23 Nisan 2018 okunma

Ünye’de Alternatif 23 Nisan Kutlaması
Gündem
0

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 98. yılı nedeniyle bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları alternatif bayram programı düzenledi.

Alternatif 23 Nisan Kutlaması bu yıl Ünye’de, 22 Nisan 2018 Pazar günü Ünye Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşti. Kutlamalar ilk CHP Ünye İlçe Başkanlığı, Atatürkçü Düşünce Derneği Ünye Şubesi, Ünye Muharip Gaziler Derneği,  Türkiye Yardımseverler Derneği Ünye Şubesi, Ünye Alevi Kültür ve Yardımlaşma Derneği ve Ünye Kent Konseyi’nin Atatürk Anıtı’na çelenk sunması ile başladı.

“Bu Halk, Egemenliğine Sahip Çıkacak”

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından ilk konuşmayı yapan Cumhuriyet Halk Partisi Ünye İlçe Başkanı İsa Maral, şunları söyledi; “98 yıl önce, dünyanın en badireli olaylarını atlatan, Kurtuluş Savaşı’nı yöneten, egemenliği tek adamdan, şahıstan alarak millete veren, Gazilik unvanına sahip Millet Meclisi kurulmuştur. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, Kurtuluş Savaşı gibi, tarihin gördüğü en önemli savaş sürüyorken bile Meclis’e danışmayı, oranın verdiği karara göre hareket etmeyi ihmal etmemiştir. Meclis, o denli güçlüdür ki Kurtuluş Savaşı’nı bile denetleyebilmiştir. Daha sonra örneğini göremeyeceğimiz bir yetkidir bu. Üstelik Meclis’in açılışı uluslararası alanda da büyük etkiye sahip olmuş, bağımsızlık yolunda mazlum milletler kendilerine Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni örnek almışlardır. Bildiğimiz gibi, Büyük Atatürk, 23 Nisan 1924’te, bu günün bayram olarak kutlanmasına karar vermiş, bu tarihten 5 yıl sonra ise 23 Nisan 1929’da bu özel bayramı çocuklara armağan etmiştir. 23 Nisan ilk defa 1929 yılında “Çocuk Bayramı” olarak da kutlanmıştır. Egemenliğin Saraydan alınarak halka verildiği bir devrimin yıldönümünde maalesef, aynı egemenliğin milletten ve onun iradesinin yansıdığı Meclis’ten alınarak tek adama, Saraya verilmesi söz konusudur. Bu halk, egemenliğine sahip çıkacak, Çocuk Bayramı da olan günde, çocuklarının mutlu, özgür, refah içerisinde bir ülkede yaşaması için doğru kararı verecektir. Başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, milli iradenin tecellisini sağlayarak, bu büyük devrimi gerçekleştirenleri saygı ve minnetle anıyorum. Geleceğimizi inşa edecek çocuklarımızın bayramı kutlu olsun.” dedi.

“TBMM Ulusumuzun Ortak Aklıdır”

Başkan Maral’dan sonra Organizasyon Komitesi adına konuşma yapan Mevlüt Öztürk, TBMM ulusumuzun ortak aklıdır diyerek konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları çerçevesinde TBMM’nin 98. Kuruluş yıl dönümünü kutlamak amacıyla toplanmış bulunmaktayız. Biliyorsunuz yıllardır bizleri resmi kutlama törenlerine davet etmiyorlar. Biz de onun için her yıl farkındaysanız alternatif kutlama törenleri düzenliyoruz. Milli bayramlar herkesin katılımıyla yapıldığı zaman anlam kazanır. TBMM ulusumuzun ortak aklıdır. TBMM milli iradenin temsil edildiği yerdir. TBMM bizim egemenliğimizin tecelli ettiği bir kurumdur. Bu egemenliği korumak ve kollamak bizim birincil görevimizdir. Bizler bugün burada ulusal egemenliğimize sahip çıktığımızı göstermek amacıyla toplanmış bulunuyoruz. İşgal altındaki bir ülkede, savaş içerisinde bu meclisin kurulmasını öne alan Mustafa Kemal Atatürk ortak akılla ancak memleketin kurtulacağını ne kadar ileri görüşlülüğü ile düşündüğünü bugün daha iyi anlıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kurulan TBMM Kurtuluş Savaşı’nı kazanmıştır, cumhuriyeti kurmuştur. Sonuç olarak TBMM olmadan bir Türkiye Cumhuriyeti düşünülemez. Bu nedenle yaşasın Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu TBMM, yaşasın ulusal egemenlik, yaşasın tam bağımsız demokratik, laik hukuk devleti, yaşasın 23 Nisan” dedi.

Ünye Alevi Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Yüksel Beşli, ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Ulusal egemenlik yani halkın kendi kendini yönetme iradesinin TBMM kanalıyla uygulamaya koyulduğu bir gündür. Halkın kendini yönetme, sorunlarına kendisinin çözüm üretmesi doğrudan demokrasi, eşitlik ve adalet gibi kavramları beraberinde işlevsellik kazandırır. Mustafa Kemal Atatürk yurdun emperyalist işgale karşı savunulması be kurtuluş mücadelesini örgütlerken en doğru karada mücadelenin halkın kendi gücüyle ve kendi iradesi ile olacağını gördü. Onun için bir taraftan kurtuluş mücadelesini sürdürürken, diğer yandan halkın kendi kendisini yönetmesinin önünü açmıştır. 23 Nisan 1920’de TBMM’ni kurdu. Kurtuluş Savaşı’nı meclis vasıtasıyla yönettiler ve zafere koştular. Bizler mevcut parlamenter sistemin işleyişine, oluşumuna, halkı temsil edecek milletvekillerinin belirlenmesi noktasında bir sürü eleştirilerimiz varken, bugün var olan kör, topal da olsa bir temsiliyeti olan TBMM tamamen işlevsiz kılınarak konu mankeni durumuna düşürülmektedir. Balkanlık sistemi marifeti ile tek adam idaresi tahsis edilmeye çalışılıyor. Hâlbuki olması gereken meclisi yok saymak değil daha da önemseyerek yerele indirgemektir. Mustafa Kemal Atatürk birçok konuda olduğu gibi bu konuda da engin bir öngörü ile ulusal egemenliği çocuklara armağan etmiştir” dedi.

Program konuşmaların ardından toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.