son haberler

Ünye’de Bağımlılıkla Mücadele Kurulu Toplandı

Yayınlanma Tarihi: 22 Mart 2018 okunma

Ünye’de Bağımlılıkla Mücadele Kurulu Toplandı
Gündem
0

Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney Başkanlığı’nda, “Bağımlılıkla Mücadele İlçe Koordinasyon Kurulu Toplantısı” gerçekleştirildi.

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleşen toplantıya Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Ünye Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aygün, Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Eren, İlçe Emniyet Müdürü Ahmet Aksu, İlçe Jandarma komutanı Esat Can Öztürk, İlçe Milli Eğitim Müdürü Tamer Uysal ve daire amirleri ve sivil toplum kuruluşları katıldı.

Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney: “Kurum ve kuruluşların hangi sorumlulukları hangi yetkileri ve kurumda kimler var ne yapması gerekir bunları tek tek inceleyip hareket etmek durumundayız. Türkiye’de birçok kanunda anayasa kanunların verdiği yetkiye dayanarak emniyetinden, jandarmasına, sağlığından, tarımına, gümrük ticaretinden, milli eğitimine, gençlik spor ’undan bütün birimlerine aslında üzerine vazife olarak verilmiş parçalı olarak yetkiler var. Tabi ki önleyici tedbirlerin yanında, bu işe bulaşmış olanların tedavi ve cezalandırılması, arzın önlenmesi ile ilgili olarak da bağımsız yargımız bu konuda zaten kanunların verdiği yetkiyi kullanan kurumumuz. Bizler bir şeyler yapmak çabası içerisindeyiz. Ünye’de oluşan bu duyarlılık ve bilinci ile birlikteliği ben taktiler karşılıyorum. Bu çalışma bizim sıfırdan başlayacağımız bir çalışma değil. Bu çalışma usul ve esaslarıyla, kuruldaki üyeleriyle, prensip kararlarıyla, amaç ve hedefleriyle zaten ortaya koyulmuş çalışmalar. Sadece ülke olarak ulusal bir çalışma da değil.  Aynı zamanda uluslararası ayağı olan Türkiye’nin bağımlılıkta ki yerini, konumunu ortaya koyan, yapılan çalışmaları ve kurumsallaşmayı ortaya koyan, tedavi şekillerini de içerecek şekilde Alkol Uyuşturucu Madde Bağımlılık Tedavisi (AMATEM), Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi (ÇAMATEM) kurumlarıyla beraber yeni yeni kurumsallaştırılmış Avrupa ve dünyada ki kurumlara koşul olarak ülkemizde de ihdas ettirilmiş taşraya da yeni yeni konuşlandırılmış kurumlarımız var.

“Büyük resmi görerek, sorumluluklarımızı yerine getirmeliyiz”

Bizler büyük resmi görerek herkes, her kurum üzerine düşen sorumluluğu, ülkenin durumunu ve ülkenin durumunu tespit ettiğimiz gibi, ilçemizdeki durumları öğrenciler, gençler, emniyet, jandarma, milli eğitim ile tespit ederek daha sonra yapılması gerekenleri tecrübe edilmiş ve bilimsel yöntemlerle uluslararası kabul gören usullerle yönetirsek hem kurumsallaşmış oluruz hem bazı şeyleri deneme yanılma yöntemiyle uygulamak zorunda kalmayız. Hem de büyük resme uygun projeler üreteceğimiz için İç İşleri Bakanlığı’ndan, Sivil Toplum Örgütlerine proje desteği veren kuruluşlardan da talepte bulunabiliriz. Ayrıca yapacağımız çalışmalar örnek teşkil edebilir. Örnek teşkil edebileceğine inandığım birçok örnek çalışma var. Bu çalışmalarımızı biz Bağımlılık ile Mücadele İlçe Koordinasyon Kurulu’nu topladığımızda ilçede karşılaştığımız sorunları, yapılması gereken şeyleri sağlamalıyız. Bizler oraya bilgi akışını Sağlık Bakanlığı’nın sitesine aldığımız kararları işlediğimizde ve bilgi akışını doğru bir şekilde sağladığımızda önerilerde de bulunabiliriz. Yapacağımız önerilerle ilçemizde tedavi merkezlerini, rehabilitasyon merkezlerini kazandırarak örnek çalışmalara öncülük edebiliriz.”

“Koordineli bir çalışmamızın olmadığını üzülerek görüyorum”

Bağımlılıkla mücadelenin Ordu İli ve ilçelerinde bilinçli ve koordineli olmadığını belirten Kaymakam Güney, “İlçe seviyesinde yapılan güzel çalışmalar olmakla beraber bizim mevzuat dayanağı ve Başbakanlık Genelgesini dayanak göstererek bilinçli ve koordineli bir çalışmamızın olmadığını üzülerek görüyorum. Aynı çalışmanın il seviyesinde de yeterince yapılmadığını görüyoruz. Çalışmalar toplumsal bir duyarlılıkla, parçalı bir şekilde yürütüldüğünü fark ettim” diyerek konuşmasını noktaladı.

Ünye Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Eren:”Bize Ünye Belediyesi olarak yansıyan tarafında daha çok mekruh binalar ile ilgili şikâyetler geliyor.  Onların bertaraf edilmesiyle ilgili tedbirler aldık. Mesela Gogina Park konusunda el ele derneğimizle istişare etmiştik, o alana değiştirdik, güzelleştirdik. Gençlere fiziki mekânlar oluşturulması konusunda da çalışmalarımız var. Burada en büyük görev öğretmenlerimize, milletimize, din adamlarına ve ailelerimize düşüyor. Çocuk bizde bulamadığı şeyi dışarda aramaya başlıyor. Gecenin 11’inde bir anne baba çocuğunun nerede olduğunu bilmiyorsa uyuşturucu kapımızda demektir” şeklinde konuştu.

Uyuşturucuyla mücadelede Ünye amirliği olarak büro kurduklarını ifade eden Ünye ilçe emniyet müdürü Ahmet Aksu 2017 yılının istatistik verilerini açıkladı.

Ünye Cumhuriyet Başsavcısı Soner Aygün: “Bağımlılıkla ilgili mücadelede 2018 yılı içerisinde yapılacak toplantılarla Ünye’ye değere kazandırabileceğimize inanıyorum. Biz Cumhuriyet başsavcılığımız olarak ceza infaz kurumu müdürlüğümüz ve denetimli serbestlik müdürlüğümüz ile birlikte çalışıyoruz. Bunu içerisinde tatbikî bağımlılıkla ilgili konularda ceza konunu ve diğer safhalarındaki hususlarda Cumhuriyet Başsavcılığımızı ilgilendiren ciddi konular var. Biz uyuşturucuyu bağımlılığın bir numaralı etkeni olarak görmüyoruz uyuşturucuya gidecek bazı etkenlerin bunu tetiklediğini düşünerek bu şekilde bilinçli hareket etmek istiyoruz. Yasaya göre suçluya öncelikle tedavi hakkı sunulur, denetimli serbestliğimiz bir yıl bunun takibini yapar ve hatta 5 yıl boyunca bu dosyamız bizde açık kalır. Kişinin yeniden böyle bir eyleme girişimi tespit edilirse erteleme kararı kaldırılır ve hakkında mahkemeye dava açılır. Mahkeme de eylemi sabit gördüğü takdirde ceza infaz kurumunda uyuşturucuya gitmesinin engellenmesi amaçlanır. İlerleyen süreçlerde bu tür projelere her türlü desteği vereceğimize söz veriyoruz” dedi. 

 

Ünye Milli Eğitim Müdürü Tamer Uysal: “Biz 2015 yılından 2018 yılı bu aya kadar 20 bin 759 öğrenciye 791 kurs ile bağımlılıkla mücadeleyle ilgili bilgi verdik. Bizim bağımlılıkla ilgili Yeşilay ile yapmış olduğumuz TBMM projemiz var. O proje kapsamında rehber öğretmenlerimize kurs aldırdık. Bağımlılıkla mücadele eğitimi alan rehber öğretmenlerimiz bu eğitimleri verdiği için belki ilk etapta kurs sayısı 791 olarak az görülebilir. Şuanda 59 rehber öğretmenimiz bu eğitimi almış durumdalar” ifadelerinde bulundu.

İlçe Spor Müdürü Aydın Kuyumcu: “Bizlerinde gençliğimizde kıyısından döndüğümüz durumlar oldu. Ve bize haramdan günahtan bahsettikleri için döndük. Gençlere dini ve vatanı bilgiler verilerek bu durumdan kurtulacaklarına inanıyorum”dedi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.