son haberler

Ünye’de Çöp Mücadelesine Devam

Yayınlanma Tarihi: 9 Şubat 2018 okunma

Ünye’de Çöp Mücadelesine Devam
Gündem
0

Cevizdere Köyü Cami Yaptırma ve Çevre Derneği, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından mahallerine yapılması planlanan katı atık ayrıştırma tesisine karşı mücadelelerini sürdürüyor. Dernek üyeleri, siyasi parti ziyaretleri kapsamında Büyük Birlik Partisi (BBP) Ünye İlçe Teşkilatı’nı ziyaret ederek destek istedi.

Büyük Birlik Partisi Ünye İlçe Başkanı Erol Özkan ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan  dernek üyeleri çöpün zararlarını anlattı. Dernek sözcüsü Avukat İrfan Yıldız Beşlioğlu, “belediye bunu anlatırken de sanırsınız peynir fabrikası kuruyor. Cevizdere’yi tamamen öldürecek bir tesisi oraya kuruyor. Belediye, Çimento Fabrikası ile yaptığı anlaşma karşılığında tonunu 5 TL’den satacak. Bu çöpün tamamının yanmadığını hem biz biliyoruz hem de onlar söylüyorlar ancak buraya kurulan çöp tesisi Ünye’nin çöpüne ait değil! Ordu’nun 19 ilçesine ait çöplerin Ünye’ye getirilmesiyle oluşuyor. Günde 620 kamyonun Cevizdere Vadisi’nde ve dolayısıyla Ünye’de gezecek. Bunların hepsi çöple ilgili çalışacak. Ordu İlinin 19 ilçesinden çöpleri Ünye’ye getirmek niye? Ünye’nin en değerli vadisi olan Cevizdere’ye dökmek niye? Burası yıllardır Ünye’nin su ihtiyacını karşıladı.” dedi.

“Büyük Bir Çevre Faciasıyla Karşı Karşıyayız” 

Cevizdere’de büyük bir çevre faciasıyla karşı karşıya olduklarını söyleyen Beşlioğlu, “Ordu’da kaldırılan çöpü Ordu Büyükşehir Belediyesi Ünye’ye getiriyor. Sayın Enver Yılmaz sen Ünye’nin de Belediye Başkanı değil misin? Bize gelince neden üvey evlat muamelesi yapıyorsun? Burada büyük bir çevre faciası ile karşı karşıyayız. Şimdi belediye başkanı programsız aniden mahalleye geldi. Bize korkmamızı, tesisin güzel olduğunu anlattı. Ben de kendisine “Sayın Başkan burasının kokmayacağına inanıyor musun?” Diye sorduğumda o da “bir dökerken kokar, bir yüklenirken kokar, bir de ayrıştırılırken kokar” cevabını verdi. Bundan başka ne kaldı geriye zaten? Bir de çöpün suyunu sorduğumuzda arıtılacağını söylüyorlar. Hiç çöpün suyu arıtarak Ünye halkına içirilir mi? Bu Allah’tan reva mı?” diye konuştu.

“Cevizdere Vadisi Çevre ve Doğa Kıyımına Muhataptır”

Cevizdere Vadisi’nin çevre ve doğa kıyımıyla muhatap olduğunu ifade eden Av. İrfan Yıldız Beşlioğlu, “Cevizdere Vadisi’nde dehşetengiz kimyasal kirlilik yaşanmaktadır ve insanların yaşayamayacağı derecede bir kirlilik söz konudur. Cevizdere Vadisi’nde bulunan başta çimento sanayi olmak üzere irili ufaklı sanayi tesislerinin yarattığı kirlilik yetmiyormuş gibi birde üzerine Ordu’nun 19 ilçesinin çöpünü Ordu Büyükşehir Belediyesi getirip Cevizdere’nin tam ortasına koymaktadır.” dedi.

“Çöp Ayrıştırma Tesisi Cevizdere’nin Değil Ünye’nin Sorunudur”

Cevizdere Mahallesi’ne çöp ayrıştırma tesisi yapılması gündeme geldiği günden itibaren mücadelelerine başladıklarını ifade eden Beşlioğlu, “Bu sorun Cevizdere Mahallesi’nin sorunu değildir. Bu sorun Cevizdere Vadisi’nde bulunan 22 mahallenin sorunu olduğu gibi Ünye İlçesi’nin sorunudur. Çünkü Cevizdere’de oluşan kirlilik gaz şekli ile bütün Ünye semalarına yayılmaktadır. Yani bütün Ünye’de hayatı olumsuz etkileyecek niteliktedir.” diye konuştu.

“4 Mahkememiz Devam Ediyor”

Çöp ayrıştırma tesisiyle ilgili tüm Ünye’den destek beklediklerini ifade eden Beşlioğlu, “Bütün Ünye olarak bu işi durdurmamız gerekir. Yarın geç ve imkânsız olur. Bununla ilgili Ordu İdare Mahkemesi’nde devam eden 4 davamız var. Ancak Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı yargı süreçlerini beklemeden önümüzde engel yok diyor ve devam ediyor. Biz hukuk dışına çıkmadan, yasaları çiğnemeden haklarımızı korumaya çalışıyoruz. Bu anlamda da bütün Ünye kamuoyundan, bütün siyasi partilerimizden destek ve ilgi bekliyoruz.  Çöp meselesinde Ordu Büyükşehir Belediyesi’ne yardımcılık yapan herkesi de kınıyoruz.” dedi.

“Üzerimize Düşeni Yapmaya Hazırız”

Katı atık ayrıştırma tesisi konusunda Cevizdere Mahalle sakinleriyle birlikte olduklarını ve üzerlerine düşen her şeyi yapmaya hazır olduklarını ifade eden BBP Ünye ilçe Başkanı Erol Özkan, “Cevizdere’de kurulması planlanan katı atık ayrıştırma tesisi Cevizdere’nin değil Ünye’nin, Ordu’nun ve Türkiye’nin sorunu. Katı atık ayrıştırma tesisi oraya uygun değil. Bütün sosyal tesisler orada, hastane orada, spor kompleksleri orada, Asarkaya Kent Ormanı orada. Ayrıca oraya öyle bir tesisin kurulması ekolojik dengeyi bozuyor. Bizden ne istenirse o konuda Cevizdere’nin yanındayız.” dedi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.