son haberler

Ünye’de Fındık Sempozyumu Başladı

Yayınlanma Tarihi: 10 Mayıs 2017 okunma

Ünye’de Fındık Sempozyumu Başladı
Ekonomi
0

 

Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından 10-12 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan “İktisadi ve Sosyal Boyutlarıyla Fındık” sempozyumunun açılışı yapıldı.

Ünye Kalibya Word otelde gerçekleştirilen ve iki gün sürecek olan sempozyumun ana gündem maddesi olan fındık hakkında, katılımcılar değerlendirmelerde bulundu. Ünye Kaymakamlığı, Ünye Belediye Başkanlığı, Ünye Ticaret Borsası, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası, Ünye Kalibya Word Otel, Ordu Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) ve Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi işbirliğiyle düzenlenen sempozyuma Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Ünye Belediye Başkan Vekili Erhan Eren, Ordu İl Gıda, Tarım Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, STK temsilcileri, akademisyenler ve davetliler katıldı.

Sempozyumda Fındığın her yönüyle değerlendirileceğini ifade eden Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sakal; “Temel alanımızın ekonomi, ticaret, ihracat gibi konular olması nedeni ile biz yörenin temel ekonomik  ürünü olan Fındıkla ilgili olarak masaya yatıralım istedik. Burada üretici ve satıcı kesimleri ihmal etmeden tartışalım ve bir yol çizelim düşüncesi ile bu sempozyumu gerçekleştirelim” dedi.

Ünye Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Eren ise fındık sempozyumunda olduğu gibi Ordu Üniversitesi’nin bundan sonraki dönemlerde de bu tür faaliyetleri yapacağını ve belediye olarak önemsedikleri bu çalışmalara destek olacaklarını söyledi. Üniversitelerin olduğu şehirlerde sempozyumların düzenlendiğini ve belediye üniversite işbirliğiyle bu tür çalışmalara destek olacaklarını ifade eden Eren, şunları söyledi: “Ünye’de geçtiğimiz yıl düzenlediğimiz Yunus Emre Kitap Edebiyat Günleriyle dışarıdan insanları Ünye’mize davet etmiştik. Bu yılda aynı şekilde çalışmayı uluslararası platforma taşıyarak Yunus Emre Kitap Edebiyat Günlerinin takibinde uluslararası bir sempozyum yapmayı düşüneceğiz. Üniversitenin, akademisyenin olduğu, bilim adamının olduğu yerde daha kolay oluyor. Bundan sonraki dönemde de bu tür faaliyetlerin gerçekleşmesi için üniversitemiz ile birlikte kol kola Kaymakamımızla bu tür faaliyetlere her zaman destek olmaya devam edeceğiz.” Belediye Başkan Yardımcısı Erhan Eren, konuşmasında Ünye’ye üniversite yerleşke müjdesini de açıklayarak, “Bu hafta bir müjdeli haber daha almış olduk. Üniversite alanın tahsisi ile alakalı Türk Hava Kurumu’ndan tahsis Ordu Üniversitemize gerçekleşti. Bundan sonraki dönemde belediyeli olarak bizim bir taahhüdümüz var, bir fakülte binasını Ünye’nin yerel güçleri ile yapabiliriz diye. İş takvimimizde önümüzdeki çıta bu. Bunu en kısa sürede gerçekleştireceğiz.” diye konuştu.

Fındığın Karadeniz için vazgeçilmez bir ürünü olduğunu söyleyen Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney “Dünya fındık üretimin %70’ini biz ürettiğimiz halde niye fiyatını da belirlemeyelim diye çok konuşuyoruz. Tabi ki biz önce fındıkla alakalı makro çalışmalar yapmalıyız yapıyoruz. Doğumdan ölüme kadar hayatımızın her evresinde olan fındıkta bazı yanlışlıklarımız var ticari ve üretim aracıdır. Fındığı finans aracıymış gibi bakıyoruz, fındığı evde saklarsak  fiyatı artar mantığıyla bakıyoruz. Dünya da ki rekabetçi ortamda ham madde olan bir ürünün bizler stoklamakla fiyatını artacağına inanıyoruz, inşallah bu sempozyum bizleri aydınlatır” açıklamasını yaptı.

Karadeniz’de 450-500 bin aileyi ilgilendiren bir konu diyen Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç ise açıklamasında; “Ekonomisiyle, Çocuklarının çeyiziyle alakalandırılan bir konu. Dünya birçok sanayi devrimlerini geçirdi, bu sanayi devrimlerinin içerisinde biz belli bir süre onların içinde kaldık sonrasında gittikçe geri düştük. Biz temel meseleleri bırakıp dünya ile yarışmaktan öte kendi iş dünyamızda uğraşmaktan hep geride kaldık.  İlerlemiş toplumlara ulaşmak için onların arkasından gidip onlara yetişemeyiz. Bugün fındığın iktisadi değerlerine baktığımızda rakamları ortaya koyalım. Türkiye’de Tarım ürünlerinin toplam ihracat payı 18 -20 milyar dolarlar seviyesinde. Ordu ve Giresun yüzölçümü toplamı kadar olan Hollanda’nın sadece tarımsal ihracatı 100 milyon dolar. Biz bu rakamlar üzerinde duralım, teknolojik imkânlara bakalım, bunlara kafa yoralım, yoksa aynı yerde sayarız. Biz Fındık’ın sadece kabuğuyla uğraşıyoruz, başka bir şeyiyle uğraşmıyoruz. İstediğimiz kadar paneller yapalım ilerleyemeyiz. Fındık’ın tüm katmanları ile uğraşmalıyız, biz bugünkü rekolteyi nasıl üst sevilere ulaşmamız gerektiğine bakmamız gerekir. Bugünkü bu toplantılar bunların açılımlarının yapılması ve bölgemize değer katacağına inanıyorum” dedi.

İlk Oturumda Fındığın tarafları konuştu

Açılış konuşmalarının ardından sempozyuma geçildi. Ordu Üniversitesi Ünye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sakal’ın oturum başkanlığı yaptığı sempozyumda sırasıyla Altınordu Ziraat Odası Başkanı Selami Akarsu, Ünye Ticaret Borsası Meclis Başkan Yardımcısı Erhan Aydın, Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Durmuş Zor ve Tural Trade Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Asif Gurbanov fındıkla ilgili değerlendirmeler yaptılar.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.