son haberler

Ünye’de Mevlid Kandili Programı

Yayınlanma Tarihi: 18 Ekim 2021 okunma

Ünye’de Mevlid Kandili Programı
Gündem
0

Peygamberimiz Hz. Muhammed’in Dünyaya teşriflerinin yıldönümü nedeniyle Ünye’de Mevlid Kandili programı düzenlendi.

Ünye Merkez Büyük Camii’nde Ünye Müftüsü Hüseyin Okuş ve Belediye Başkanı Hüseyin Tavlı’nın da katılımıyla camiye gelen vatandaşlar okunan Kur’na-ı Kerim Tilavetini dinledi.

Vatandaşlar Pandemi nedeniyle maske ve mesafeye dikkat etti. Akşam namazının ardından başlayan program Yatsı namazına kadar devam etti.

Programda günün anlam ve önemine ilişkin vaaz veren Ünye Müftüsü Hüseyin Okuş, “Kâinatın yüzü suyu hürmetine yaratılan sevgilinin doğum yıldönümünü kutluyoruz. Doğumunun üzerinden 1443 yıl geçti. Bu gün kadar taze, bu gün kadar heyecan verici, bu gün kadar Ümmeti Muhammed’i mutlu edici. İşte bu büyük olayın adı: Mevlid-i Nebidir. Kur’an’ın tebliğcisi, hak ve hakikatin temsilcisi Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (as) dünyaya teşriflerinin yıl dönümüdür.  Efendimizin kendi ifadesiyle: “Ben babam İbrahim’in duasıyım. Kardeşim Hz İsa(as)ın müjdesi, Annem Amine’nin rüyasıyım.(Hakim,ıı,453)

Bütün alem, canlı-cansız, kadın erkek, büyük –küçük, merhameti, şefkati, hak ve hakkaniyeti velhasıl adaleti O’ndan öğrendi. Onunla insan olmanın, değer bulmanın, kıymetli olabilmenin bütün alanlarını, manalarını yaşadı. Anneler-babalar çocuklarına, Ahmet, Mehmet, Mahmut, Muhammet isimlerini koyarak O’nu sinelerinde, gönüllerinde evlerinde hep yaşattılar, yaşatıyorlar ve kıyamete kadarda yaşatacaklardır. Bu ümmet O’nunla vefayı öğrendi. Vefanın ne anlama geldiğini bildi ve yaşadı.  Çünkü o biz ümmetine vefanın ne anlama geldiğini şöyle anlatıyordu: Sabahlara kadar ibadet ettiğini, günde yüz kez tövbe ettiğini gören eşi Hz. Aişe validemize: Allah’ın daha çok sevdiği kul olmayayım mı diyerek anlatıyordu.

Çünkü o bize şunu öğretiyordu. Bizi yediren içiren, her türlü nimeti bize bahşeden Kâinatın yaratıcısına kulluğumuzla, ibadetlerimizle bütün söz ve davranışlarımızla teşekkür etmeliydik. Bize iyilik yapana, bizi koruyup kollayana, her türlü güzelliği bize yaşatana misliyle mukabelede bulunmalıydık. Nankör olmamayı, iyiliği karşılıksız bırakmamayı, ahde vefa gösterebilmeyi yine biz O’ndan öğrenmiştik. En büyük vefa Allah’a gösterilmeliydi. Bunu anlatıyordu Kâinat Peygamberi.  Ancak, böyle bir anlayış evimizi, sokağımızı, köyümüzü, şehrimizi düzeltebilir. Bu duygularla yaşarsak ve yaşatırsak evlatlarımız, çocuklarımız, akraba ve komşularımız bizim kıymet ve kadrimizi bilir ve daha dünyada iken caddemizde, sokağımızda cenneti, mutluluğu, saadeti yaşarız.  İşte Peygamber (as) dönemine asr-ı saadet denilmesinin altındaki espri budur. Vererek mutlu olmak. İyiliğe misliyle karşılıkta bulunarak mukabele edebilmek. Anneler ve babalar olarak çocuklarımızı mutlu edemiyor, evlatlarımız bizi dinlemiyor ve bizlere gereken vefayı göstermiyorlarsa tekrar tekrar dönüp Muhammedi Ahlaka ve yaşayışa bakalım ona göre kendimizi tekrar gözden geçirelim” diye konuştu.

Mevlid programında vatandaşlara Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ünye Belediyesi tarafından kandil lokumları dağıtıldı.

 

 

 

 

 

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.