son haberler

Ünye’de Tutmadı, Giresun’da Denenecek

Yayınlanma Tarihi: 2 Mayıs 2015 okunma

Ünye’de Tutmadı, Giresun’da Denenecek
Gündem
0

Giresun Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası inşaatının temeli Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin katılımı ile atıldı. Türkiye’de fındık için ilk kez Ünye’de açılan ancak yeterince ilgi görmediği için zarar ediyor gerekçesi ile kapatılan lisanslı depo, şimdi de Giresun’da denenecek.

Giresun Fındık Lisanslı Deposu ve Spot Borsası inşaatının temeli törenle atıldı. Teme atma töreninde açılış konuşmasını yapan Giresun Ticaret Borsası Başkanı Temel Yanıkoğlu, ”Bugün burada fındık adına büyük bir adım olduğunu düşündüğümüz tesislerin temelini atıyoruz. Bilim ve Teknoloji Bakanlığı Rekabetçi Sektörler Programı’na 2009 Yılı Ocak ayında sunulan projemiz, 2009 Yılı Temmuz ayı içerisinde 532 proje arasından 3,3 Milyon Euro ile en büyük bütçeyi almaya hak kazanmıştır. Ülkemiz 2023 vizyonuna uygun olarak bu projenin tüm fındık sektörünün projesi olması gerektiğini buradan bir kez daha ifade etmek istiyoruz” dedi.

unyede_tutmadi_giresunda_denenecek_icGiresun Valisi Hasan Karahan ise, ”Biz yıllardır fındığın başkenti Giresun diyorduk ama o başkent lafta kalıyordu. İşte bugün bu sözde kalan başkentlik gerçekleşiyor. Çok güzel tarihi bir olaya şahitlik ediyoruz. Fındığın gerçek başkentini bugün ilan ediyoruz. Hayırlı olsun” diye konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli ise konuşmasına tüm emekçilerin ve işçilerin 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlayarak başlarken, “Bugün çok önemli bir yatırımı temelini atıyoruz. Bu yatırım çok uzun yıllardan beri Giresun’da tartışılan konuşulan ve maalesef hayata geçirilemeyen yatırımlardan bir tanesi. Bugün temelini attığımız tesis özellikle fındık rekoltesinin talebin üzerinde olduğu dönemlerde, ortaya çıkan o olumsuz tabloyu ortadan tamamen kaldıracak olan bir projedir. Üreticimiz ürettiği fındığı buraya teslim edecek, teslim ederken fındığın kalitesi teslim edilecek, o kaliteyi ve teslim ettiği miktarı yansıtacak şekilde kendisine bir belge verilecek. Kıymetli evrak niteliğinde olacak. O anda o gün fındığın piyasa fiyatı neyse onunla bankaya giderek istediği zaman istediği anda bedelini alabilecek veya o belgeyle kredi çekebilecek” şeklinde konuştu.

Fındığın fiyatı Giresun’dan belirlenmiyor, Hamburg’dan belirleniyor” iddialarını hatırlatan Canikli “Belki bu tam doğruyu yansıtmıyordu ama bundan sonra fındığın fiyatı Giresun’da belirlenecek, bu piyasada belirlenecek. Nasıl olacak, üretinceye verilecek ürün bedel senedi varsa o elektronik ortamda kaydedilecek, o ürün senedinin temsil ettiği miktardaki ürünü almak istediği miktarda alacak. Bu işleri bir tuşla yapacak. Dolayısıyla piyasa oluşmuş oluyor. Elektronik ortamda satılıyor parası da hesaba yatırılıyor. Bu kadar basit. Dolayısıyla fındık borsası elektronik ortamda oluşmuş oluyor. Bu da son derece modern ilk defa Türkiye’de oluşacak olan bir modeldir. Uzun yıllardan beri fındık üreticilerinin özlemi olan fındık borsasının Türkiye’de oluşması hayaline hedefi de gerçekleşmiş olacaktır” ifadelerini kullandı.

Üreticinin buraya teslim ettiği fındığın lisanslı depodaki kirasının yarısını 5 yıl süre ile devletimiz tarafından karşılanacaktır. Buda önemli bir destektir. Fındıkta kalite sorununun da ortadan kalkacağını kaydeden Canikli, “Fındık buraya teslim edildiği zaman uzman kişiler tarafından kalitesi tespit edilecek ve kalite kalite depolanacak, birbirine karışmayacak. Üreticinin bu konuda itirazı olursa yani ’benim ürünüm A kalite burada B kalite görünüyor’ derse Türk Standartlar Enstitüsü tarafından bu itiraz karar bağlanacak. Tüm mekanizmaları kuruldu. En ufak bir boşluk ve aksama olmayacak. Ve son derece tıkır tıkır işleyen elektronik ortamda bütün güvenceleri sağlanmış üreticinin haklarını garanti altına alan mekanizma devreye girecek ve bugüne kadar fındıkla ilgili yaşadığımız tartışmalar sona erecek” dedi.

Konuşmaların ardından Bankan Nurettin Canikli protokol üyeleri ile birlikte inşaatın temel atma işlemini gerçekleştirdi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.