son haberler

Ünye’nin Projeleri Meclis’in Gündeminde!

Yayınlanma Tarihi: 6 Mart 2018 okunma

Ünye’nin Projeleri Meclis’in Gündeminde!
Gündem
0

Ünye Belediye Meclisi Mart ayı olağan toplantısını yaptı. Belediye Başkanı Ahmet Çamyar Başkanlığında toplanan Meclis’in gündeminde yine önemli konular vardı.

Çamyar’dan Aylık Değerlendirme!

Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, toplantı öncesi Ünye’de bir ay içinde yaşanan gelişmeleri değerlendirdi.

Doğalgaza 8,5 Milyonluk Yatırım

Çamyar, Ünye’nin doğalgaz oranının 2018 yılı içerisinde yüzde 65’lere çıkmasının planlandığını belirterek, “Geçen ay Altyapı ve Koordinasyon Merkezi (AYKOME) toplantısını Ünye’de yaptık. Ünye’de şu anda doğalgaz çalışmaları yüzde 30 oranda. Yılsonuna kadar bu oranı yüzde 65’e çıkaracağız. Yaklaşık 8,5 milyonluk bir yatırım yapılacak.”dedi.

2019 yılından itibaren doğalgaz kullanımının zorunlu olacağını hatırlatan Başkan Çamyar, “Valiliğimiz önemli bir karar alarak 2019’un Kasım ayından itibaren kapısına doğalgaz götürmüş olan vatandaşlarımızın doğalgaz kullanması mecburiyeti getirildi. Bununla ilgili para cezaları ön görülecek. Çünkü hava kirliliği oranları üst seviyede. Bunu önlemek için de bu çalışma yürütüldü” diye konuştu.

Sıfır Atık Projesi!

Başkan Çamyar, Ünye’de geri dönüşüm konusunda önemli bir yol kat ettiklerini vurgulayarak, “Ünye Belediyesi olarak geri dönüşüm ile ilgili öncelikle konteynırlarımızı yeraltına alıp, ilçe merkezinden çıkan konteynırları üst bölgelere dağıtarak iddia ediyoruz ki; Ünye’yi Türkiye’nin en temiz kentlerinden biri yaptık. ‘Sıfır Atık Projesi’ne ilişkin ilçemizde 10 sitede dönüşüm başlattık. Bu proje geri dönüşümü mümkün olan çöplerin ekonomiye kazandırılması ile ilgili” dedi.

Ekmeğini Çöpten Kazan

Ekmeğini Çöpten Kazan’ sloganıyla bir çalışma yürüttüklerini ifade eden Başkan Ahmet Çamyar, çalışmaya ilişkin şu bilgiyi verdi: “Askıda Ekmek uygulamasında olduğu gibi ‘Ekmeğini Çöpten Kazan’ çalışmasında bir dijital kart uygulaması yapacağız. Mahallelerimizdeki vatandaşlarımıza bu kartları dağıtacağız. Geri dönüşüme katkı sunan, evinde bu ayrıştırmayı yapan vatandaşlarımızın ekmeği bedava olacak. Yani sağladığı katkı kadar fırınlarımızla da bir anlaşma yaparak o kart ile beraber hem alınan geri dönüşüm kilosu denetlenebilir olacak, hem de verilen ekmek denetlenebilir olacak.”

İşçiler İçin Kadro Sınavı

Başkan Çamyar, taşeron çalışanların belediye kadrosuna geçişleriyle ilgili yapılacak kadro sınavına ilişkin şu bilgiyi verdi: “Kadro ile ilgili çalışmalarını en hızlı tamamlayan belediyelerden biri Ünye Belediyesi’dir. Çünkü biz şirketimizi 3.5 yıl önce kurmuştuk. Kurduğumuz şirket bugün altlığı hazır vaziyette 246 çalışanımız kadro için hak kazanmış durumda. Bunların sınav takvimi işliyor. Şuan da oda hazır. İlk gün ilkokul, ikinci gün ortaokul, üçüncü gün lise ve dördüncü gün üniversite ile yüksek lisans mezunlarımızı sınava tabii tutacağız. Bizim misyonumuz belli, hepsi hazır. Güvenlik soruşturması ile ilgili 168 kişinin güvenlik soruşturması sonuçları geldi, devam edenler var. Tamamlandığında sınav takvimini de işletmeye başlayacağız. 19-20-21 Mart tarihleri gibi 246 kişimizi sınava tabi tutmuş olacağız” diye konuştu.

Askıda Ekmek Projesi

Askıda Ekmek Projesi’nin 3. yılının onaylandığını ve 2 yılı geride bıraktıklarını belirten Başkan Çamyar, “Proje problemsiz bir şekilde devam ediyor. Bu zamana kadar 367 bin 332 ekmek verilmiş.17 fırında bu sistem işliyor” dedi.

Ünye Kadılar, Kapılar ve Merdivenler Şehri”

Ünye Kadılar, Kapılar ve Merdivenler Şehri” diyen Başkan Ahmet Çamyar, “Ünye’miz Kadılar şehri dedik. Kapılar şehri dedik. Kapılar ve Kadılar Şehri kadar bizim merdivenlerimiz de meşhur. Bu merdivenlerimizden birkaçını örnek bir proje ile kenarlarını çiçeklendirip, engelli vatandaşlarımızın rahat çıkabileceği şekle getirmek ile ilgili bir çalışma yürütüyoruz.” diye konuştu.

OSKİ Acı Su toplantısı

AYKOME’nin geçtiğimiz ay Ünye’de toplantı yaptığını ve Ünye’nin acısu konusunun bu toplantıda ele alındığını belirten Belediye Başkanı Çamyar, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı: “OSKİ Genel Müdürümüz Fatih Yürük ve teknik ekip ile beraber acı su hatları ile ilgili bir toplantı gerçekleştirdik. Acı suyun kaynağından çıkan su miktarı belli. O suyun yüzde 30’luk bölümünün o bölgede kaybolduğu ya da o bölgede sera sulaması ile ilgili kullanıldığı ifade edildi. Bu doğru bir yaklaşım değil. İnsanların burada içmek için veya çay demlemek için kullandığı suyu sera sulamak için kullanmak başkalarının hakkına tecavüz etmek demektir. Bununla ilgili bir önlem olacak. Bir diğer muhtarlarımız ve meclis üyelerimiz ile beraber bir araya geldiğimizde Fevzi Çakmak Mahallemizde bir çeşme yığılma olduğunu gördük. Bunu yeniden dizayn etmemiz gerekiyordu. Çünkü kaynakta su yetersiz olunca, gelen suyun bir bölümü de sulamada kullanılınca hepsi orada bitiyor. Ne Gölevi Mahallesine, ne Burunucu Mahallesine, ne pazaryerine su çıkamadan bitmiş oluyor. Başka da bir kaynak yok. Bu sınırlı kaynağı en adil şekilde kullanmamız gerekiyor. Çeşmeler arası mesafeyi ortalama 100 metrelik mesafeye ayarlayarak bir çalışma yürütüldü. Yani 100 metreden daha yakın olan ara çeşmeler iptal edilecek. Hattın tüm alt yapı çalışması yenilenecek.”

Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi

Ünye Yaşayan Kültürel Miras Müzesi’nin önemli bir noktaya geldiğini vurgulayan Ahmet Çamyar, “Biz orada Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile beraber UNESCO Logosunu geçtiğimiz yıldan itibaren taşımaya başlamıştık. Onunla ilgili Avrupa Müze Akademisi’ne üye olmakla ilgili de bir müracaatımız olmuştu, kabul edildi. Avrupa Müze Akademisi’nin de üyesi Türkiye’de üçüncü üyesiyiz.”

15 Temmuz Demokrasi Meydanı ve Ünye Şehir Stadı

15 Temmuz Demokrasi Meydanı inşaatının devam ettiğini söyleyen Başkan Çamyar, açıklamasını şöyle sürdürdü: “Dükkanların kaba inşaatları bitirilmiş vaziyette. Alt kısımda 400 araçlı otopark şu an da kullanılabilir durumda. Kültür Merkezi ihalesinin de bu ay içerisinde yapılmasını bekliyoruz. Kültür Merkezi ile beraber bölge tam şekline kavuşmuş olacak. Dükkanlar yağmur yağdığında, güneşli olduğunda vatandaşlarımızın direk kullanabilecekleri bir alan inşası ile beraber dış cephenin ilk malzemesi de gelmiş oldu. 15 Temmuz tarihinde buranın açılışını gerçekleştireceğiz. Laf değil icraat yaptığımızın bir göstergesi. Burası bu bölgeye değer katacak olan bir proje şekillenmiş oluyor. Devamı noktasında stadı kaldırdığımızda stadın olduğu alanında komple yeşil alan yaparak olduğu gibi ağaçlandırıp, şekillendirip yürüyüş ve yeşil alan yaptığımızda; bir taraftan meydana, bir taraftan Kültür Merkezine, bir tarafını da yeşil alana kavuşturmuş olacağız.”

Burhan Bey Yalısı Meclis’e Taşındı

Ünye Belediyesi Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısında gündem dışı söz alan CHPli Belediye Meclis Üyesi Sezai Kantar, Ünye’nin tarihi konak ve yalılarını Ünye’ye kazandırmak amacıyla Ünye Belediyesi tarafından kamulaştırılarak restore edilmesi önerisinde bulundu. Kantar, geçtiğimiz hafta 2 Milyon 200 bin liraya bedelle satışa çıkarılan 200 yıllık tarihi Burhan Bey Yalısını Ünye Belediyesi’nin alıp restore etmesinin çok isabetli bir çalışma olacağını ifade etti.

“Bu konuda sizle aynı taraftayız”-

Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, kendilerinin de buranın alınması taraftarı olduğunu belirterek, “Bu konuda sizle aynı taraftayız. Kültür ve Turizm Bakanlığımızda Ünye’de 4 yerin kamulaştırılmasıyla ilgili bir çalışma başlattık. Bunlar meydandaki hamam, çifte hamam, Kefelihan’ın karşısındaki otoparkın yanında bulunan Kefeli’nin evi ve Çamurlu Mahallesi’ndeki Hacı Yusuf Bahri Efendinin evi. Bakanlık dedi ki ‘bizim 2018 yılı bütçesindeki Türkiye geneli toplam kamulaştırma bedelimiz 23 Milyon lira’. Bizim önerdiğimiz 4 kamulaştırmanın toplam maliyeti ise 7-8 milyon lira civarında. Bizde bizim için en acil olan meydandaki hamamla ilgili sahipleriyle bir görüşme yaptık. Burada kamulaştırma işleminin ardından şehir müzesi için restorasyon çalışmasına başlayacağız.” dedi.

Belediyeye Almakla İlgili Bir Çalışma Yürütelim”

Burhan Bey Yalısının nasıl alınacağı ile ilgili bir çalışma yürüteceklerini ifade eden Ahmet Çamyar şunları söyledi: “Bakanlıktan, Burhan Bey Yalısını Sayın Bakanımızdan talep ederiz ama bu rakamlar içerisine koymak çok mümkün olmaz. Burada bizim başka bir formül düşünerek Ünye Belediyesi olarak satın almakla ilgili YÜKOP’tan bir bölümünün desteğiyle ilgili ki biz giden Valimizle hem Yalı Kilisesi’nin mülkiyeti, hem Saray Hamamının ve Kefelihan’ın mülkiyetinin alınması noktasında 4-5 yıldır bir çalışma yürütmüştük. Sayın Valimizle bu konuyu görüşelim. Belediyeye almakla ilgili bir çalışma yürütelim.”

Toplantıda 14 Madde Görüşülerek Kabul Edildi.
Ünye Belediyesi Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda, 3’ü imarla ilgili 14 madde görüşülerek kabul edildi.

Belediye Başkanı, Başkan Yardımcıları, Müdürlere ve Meclis Üyelerine yurt dışı onayı verildi

Gündem maddelerinden, Belediye Başkanı, Başkan Yardımcıları ile onay verilen birim Müdürleri ve Belediye Meclis Üyelerinin ihtiyaç duyulması halinde 2018 yılında yurt dışına çıkabilme konuları görüşülerek yurt dışı çıkışları için izin verilmesi kabul edildi.

Ünye Kalesi dehliz çalışmaları için 1 milyon 700 bin lira kredi kullanılacak

Gündem maddelerinden biri olan, İller Bankasından Ünye Kalesi dehliz çalışmaları için 1 Milyon 700 bin lira kredi kullanılması konusu görüşülerek kabul edildi.

Konuya ilişkin Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, “Dehliz çalışmalarında çelik maliyetleri, toprağın dışarıya çıkarılmasında kullanılmak üzere İller Bankasından 1 milyon 700 bin lira kredi kullanması için meclisimizden yetki istiyoruz.” dedi. Meclis oylama sonucu kredi yetkisini verdi.

2018’de İller Bankası’ndan 11 milyon 835 bin lira kredi kullanılacak

Mecliste, hazır beton alımı ve nakliyesi giderlerinde kullanılmak üzere 6 milyon 635 bin lira, ocak taşından konkasörle kırılmış ve elenmiş agrega hazırlanması yapımı işinde kullanılmak üzere 2 milyon 100 bin lira, beton parke taşı ve hazır beton ile yol yapılması işinde kullanılmak üzere 2 milyon 400 bin lira, hazır beton, parke taşı ve bordür taşı, çeşitli ebatlarda beton büz ve körüğe boru alımı işlerinde kullanılmak üzere 700 bin lira kredi kullanılması konusu görüşülerek kabul edildi.

Konuya ilişkin Başka Çamyar, “O yıl (2018) kullanacağımız kredilerle ilgili bir defaya mahsus Ocak ayı Meclis toplantısında onay istedik. Ancak İller Bankası ‘çıkan toplam rakamın içerisinde yaklaşık maliyetleri ile beraber net hesaplama yaparak nereye, ne harcayacağını göster, ihaleye çık ihaleye giren firma hak edişlerini benden alsınlar’ diyor. Yani bu rakamlar daha önce yetkisini almış olduğumuz rakamların detaylandırılmış halidir” dedi.

Ordu’nun giriş kapısı turizm adası; Burunucu” projesi DOKA’ya sunulacak

Gündemde görüşülen bir diğer maddede, Ünye Belediyesi tarafından hazırlanan “Ordu’nun Giriş Kapısı Turizm Adası; Burunucu” isimli projenin finansı için DOKA’ya proje sunulması ve bu konuda Strateji Geliştirme Müdürü ve Strateji Geliştirme Şefine yetki verilmesi konusu görüşerek kabul edildi.

Ada Bakkaliyesi’nin bulunduğu bölge turizme kazandırılıyor

Gündemde görüşülen bir diğer maddede Tarihi Burunucu Adası Mevki’inde bütünlük sağlamak amacıyla görüntü kirliliği oluşturan binalarda tabela temizliği ve cephe rehabilitasyon işlerinin yapılması konusu görüşülerek kabul edildi. Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, “Ada Bakkaliyesinin bulunduğu bölgeyle ilgili bir proje çalıştık. Burada ki evlerin tamamı tek tip dış cephe çalışmasıyla beraber oraya birde çömlek fırını taşınacak. Burası çömlek imalathanelerinin bulunduğu bir alanmış. Bu bölgenin turizme kazandırılması için sokak sağlıklaştırılması, zemin taşlarının yenilenmesi, oturulan banklar ve dış cephelerle beraber güzel bir proje hazırladık. Bunu DOKA’dan geçirebilirsek orayı güzel bir hale getirmiş olacağız.” diye konuştu.

Huzurevi Start Alıyor

Gündemde görüşülen bir diğer maddede, Gölevi Mahallesi’nde huzurevi yapılmak üzere Ünye Belediyesi tüzel kişiliği adına bağış alınması konusu görüşülerek kabul edildi.

Konuyla ilgili Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, “Bu alan Mehmet Refik Güven Fen Lisesi’nin bitişiğinde 8 dönümlük bir alan. Güvenler’e ve çalışmayı başından sonuna kadar takip eden Mustafa Yurt kardeşimize çok teşekkür ediyorum. 7-8 Milyonluk bir alanı belediyemize ücretsiz bir şekilde kazanmış olduk. Buranın projesi de bitti, artık huzureviyle ilgili start diyebiliriz. Bu Ünye’mizde bir eksiklikti.” dedi.

Yerleşik Alan Sınırları Tespit Komisyonu kuruldu

Gündemde görüşülen bir diğer maddede, yerleşik alan sınırları tespit komisyonunun oluşturulması konusu görüşülerek, İmar ve Şehircilik Müdürü Vural Yıldırım, Harita Mühendisi Samet Ağca, Harita Teknikeri İsmail Yalçın ve Harita Kadastro Teknikeri Ali Osman Haykıran’ın komisyonda görevlendirilmesi kararı alındı.,

Bina çatıları İmar Komisyonu’nda

Gündemde görüşülen son maddede ise, binalarda yapılacak çatılara dair yapım esaslarının yeniden düzenlenmesi konusu görüşülerek imar komisyonuna havale edildi.

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.