son haberler

“Üretici Şu Anda Kul Hakkı Yiyor”

Yayınlanma Tarihi: 9 Ekim 2015 okunma

“Üretici Şu Anda Kul Hakkı Yiyor”
Gündem
5

Fındık ihracatçısı Osman Atik, üreticinin fındığı iyi kurutmadığını ve seçmediğini belirterek “Şu anda Türkiye’de fındık ürünüyle iştigal eden, fındık harmanı yapan, içini seçmeyen, içinde ki yabancı maddeyi almayan her üretici kul hakkı yiyor” dedi.

Fındık fiyatının ne olacağının gündem de olduğu şu günlerde, Dost Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Osman Atik’ten üreticilere büyük eleştiriler geldi. Fındık mahsulüne değer verilmediğini ve iyi seçilip kurutulmadığını belirten Atik, bunu yapanların kul hakkı yediğini söyledi.

İlk olarak fındık fiyatının hafta başından itibaren neden arttığını açıklayan Atik;“İnsanların beklentisini az çok bilirsiniz, hiç beklentileri bitmiyor. Geçen sene 20 liraya yükseldiğinde, bu fındık 25 lira olacak diye beklediler. Fındık fiyatı  10.50’den 11.50 lira  seviyelerinde geldi. Bunun ana nedenlerinden birincisi, Pazar ağırlıklı çok fazla bir ürünün gelmemesi, ikincisi üreticinin malına sahip çıkıp bir çok kişinin malı kendi evine çekmiş olması ve satmamış olması, üçüncüsü malın kalitesizliğinden çürümesinden dolayı fabrikaların malı seçip ihtiyacından dolayı bir mal alması. Hepsi bir araya geldiğinde fiyatları bir lira kadar yukarı çıkarttı.

Olaya Tek Fındık Fiyatı Yönünden Bakmayalım
Bu beklenti olarak 15 TL’nin habercisi midir? Olabilirde, olmayabilirde. Bana ne diye sorarsanız, bana uzak gibi geliyor birazda ama bizim geçen senede uzak dediğimiz şeyler maalesef hep gerçekleşiyor. Fındıkta olmaz diye bir şey söz konusu değil. Üretici kendi malına sahip çıkıyor, ihtiyacı dışında pazara indirmiyor. Bence en doğrusunu yapıyor ama burada asıl olan bir şey var, malına sahip çıkan pazarına göre malıda olması gerektiği şekilde. Maalesef gerektiği şekilde fındığı kurutmuyor. Ne içini seçiyor ne yaptığı ürününe özen gösteriyor. Bu malın kalitesini düşürüyor. Biz olaya tek fındık fiyatı yönünden bakarsak hep bir yerden bakmış oluruz” dedi.

İçinde Bir Tek İnsan Pisliği Yok
Olaya ilk etaptan bakıp harman ve harman sonrası saklama dahil hepsini konuşmamız lazım ama bizim tek konuştuğumuz şey var fiyat. Siz fiyat bir lira yukarı çıkmış diyorsunuz ama size gelen fındıkların içinde yabancı madde oranı ne bunları hiç sormuyorsunuz. Bunlar aslında konuşulması gereken şeyler. Üreticinin bu standartlara uygun olanı hazırlayıp, hazırladığı ürüne fiyat istemesi gerekir. Fındığın içinde insan pisliğinin dışında her şey var. Bir tek insan pisliği eksik onu da ne zaman koyacaklar merak ediyorum. Hayvan pisliği içinde, taş toprak zaten içinde, tekleme ve seçme olmadığı için onlarda içinde, kurutma zaten yeterince yok. Şimdi bunlar hiç konuşulmuyor. Varsa fiyat yoksa fiyat. Yani fındık bir tek fiyat mı?

Tüccar Gavur mu?
Allah size böyle bir ürün bahşetmiş ve hiç bir tarım ürününe nasip olmayacak şekilde pazara getirdiğiniz ürününüzün dakikasında parasını alıp geri gidiyorsunuz ama bütün bunlara rağmen TMO’ya bu fındıkları götürürken pirinç tanesi gibi seçer gibi seçiyorsunuz ama tüccara getirirken içine elinizi bile sokmuyorsunuz. Yahu kardeşim tüccar gavur mu? Sizin bir kilo fındığınızı eksik mi tartıyor? Bu konuda siz basın mensupları da gereğini yapmıyorsunuz. Sorulan tek şey fiyat. Fındık sadece fiyat değil, biz bunu yıllardır anlatmak istedi. Biz bu konuda çok dertliyiz.

İhracat Yapan Arkadaşımızın Tırları, Aflatoksinden Dolayı Geri Geliyor
Biz kimsenin fındığını bir kilo eksik tartmıyoruz ama herkes bize içinde bir yığın pislik olan ürünler satıyor. Buda kul hakkıysa, Allah’tan korkuluyorsa, buda kul hakkı işte. Şu anda Türkiye’de fındık ürünüyle iştigal eden, fındık harmanı yapan, içini seçmeyen, içinde ki yabancı maddeyi almayan her üretici kul hakkı yiyor. Eğer ben fındığı eksik tartıyorsam bende kul hakkı yiyorum. Ama ben her seferinde fındığı tam tarttığımda o kişiler bu fındığın içini seçmiyorsa o zaman herkes vebal altında. Biz bunu hep anlatmak istedik ama ne hikmettir ki toplum fiyattan başka bir şey konuşmuyor. Biz camlara pankartlar astık, Müftülüğe gidip Cuma hutbelerinde uyarı yapılmasını rica ettik, bize kimse destek vermedi bu konuda. Bakın şu anda bir çok ihracat yapan arkadaşımızın tırları aflatoksinden dolayı geri geliyor. Bunu duyan hiç bir üretici var mı? Nerden geldi bu fındık? Üreticinin bahçesinden gelmedi mi? Sorumlu değil mi üretici bundan? Fındık 15 olur 20 olur ama önemli olan üretici üzerine düşeni yapsın” diye konuştu.

5 Yorum

Siz de yorum yapın, görüşlerinizi belirtin.